Til hovedinnhold

Vurdering av konsekvenser ved hel eller delvis innlemmelse av avskogingsforordningen (EUDR)

Rapport

2024

Utgitt

22.04.2024

Miljødirektoratet, i samarbeid med Landbruksdirektoratet

Sist oppdatert:05.03.2025

Leserveiledning

EU vedtok den 31. mai 2023 en forordning som har til formål å hindre at visse råvarer og produkter som plasseres på EUs indre marked eller eksporteres fra EU, bidrar til avskoging og skogforringelse (EUDR- 2023/1115). Forordningen erstatter dagens tømmerforordning, og regulerer plassering og tilgjengeliggjøring av råvaregruppene storfe, kakao, kaffe, oljepalme, soya, tre og gummi og avledede produkter på EU-markedet, samt eksport av disse varene og produktene til tredjeland. Relevante varer og produkter må oppfylle tre vilkår for at de kan plasseres på EU-markedet eller eksporteres. De må være avskogingsfrie (1), være produsert i henhold til opprinnelseslandets lover (2), og være dekket av en aktsomhetserklæring (3), jf. forordningens artikkel 3.  

Forordningen trådte i kraft 29. juni 2023, og gjelder fullt ut i EU fra 30. desember 2024, da de f leste av artiklene trer i kraft. Normalt skal det fattes vedtak i EØS-komiteen ikke mer enn seks måneder etter vedtak i EU. Departementene har i oppdrag til direktoratene spesifisert at det er behov for ytterligere utredning på norsk side før dette kan gjøres. I oppdraget er Miljødirektoratet og Landbruksdirektoratet bedt om å samarbeide om en avgrenset utredning av konsekvensene ved hel eller delvis innlemmelse av avskogingsforordningen. Delvis innlemmelse er spesifisert i dette oppdraget som innlemmelse av avskogingsforordningen, men med virkning kun for de varegruppene under forordningen som er omfattet av EØS-avtalens virkeområde. 

Oppdraget har vært svært omfattende. Direktoratene har derfor sett at det har vært behov for å gjøre noen avgrensninger i oppdraget, herunder hvilken forståelse direktoratene legger til grunn i sine vurderinger av konsekvenser. Disse er beskrevet i kap 1.3. Vi gjør oppmerksom på at hvilke tolkninger man legger til grunn for enkelte av definisjonene kan ha til dels stor betydning for vurdering av konsekvenser. Spesielt gjelder dette for råvarekategori storfe, hvor det er størst forskjell mellom hel eller delvis innlemmelse av avskogingsforordningen. 

Punktene 1 og 6 i oppdraget er besvart gjennom kapitlene om råvarekategorier (kap.3-9), mens punktene 3, 4 og 5 i oppdraget foreligger som egne kapitler hhv kap. 10, 11 og 12.  

Punkt 2 i oppdraget angår sammenlikning mellom avskogingsforordningen og tømmerforordningen og er besvart i vedlegg 6.   I kapittel 2 sammenfatter vi hovedfunn i rapporten. Bakgrunn og beskrivelse av det vi legger til grunn i våre vurderinger er gitt i vedlegg. For å få en god forståelse av forordningens konsekvenser i Norge ved hel og delvis innlemmelse, er det viktig at vedleggene leses.    

 Gjennomføring av oppdraget er beskrevet i kap 1.2. Vi har lagt til grunn en overordnet arbeidsdeling. Miljødirektoratet har beskrevet import og eksport, samt vurdert klima- og miljøkonsekvenser for alle råvarekategoriene under avskogingsforordningen. Landbruksdirektoratet har beskrevet og vurdert konsekvenser for innenlands produksjon av storfe og tømmer/treprodukter. Vi har i tråd med oppdragsbrevet prøvd å synliggjøre hvor vi mangler informasjon, og hvor direktoratene eventuelt har ulike vurderinger. Gitt tidsrammen i oppdraget har ikke direktoratene hatt kapasitet til å gå igjennom helheten i dokumentet i fellesskap. Det har også medført ulikt detaljeringsnivå på enkelte områder.