Til hovedinnhold

Vurdering av prinsipper og utfordringer ved RMP-tilskudd til lovpålagte tiltak

Rapport

14/2025

Utgitt

25.3.2025

Landbruksdirektoratet, Miljødirektoratet og Riksantikvaren

Sist oppdatert:26.03.2025

Innledning

I jordbruksavtalen 2024 ble følgende oppdrag gitt av avtalepartene: «Til jordbruksoppgjøret 2025 skal Landbruksdirektoratet, i samråd med Miljødirektoratet og Riksantikvaren, legge fram en vurdering av prinsipper og utfordringer ved å gi RMP-tilskudd til dekning av kostnader, som følger av lovpålagte tiltak (som f.eks. regionale miljøkrav) til drøfting av avtalepartene. 

Arbeidsgruppens forståelse av oppdraget: Innføring av regionale miljøkrav i 

Oslofjordfylkene for å redusere tilførsler av næringsstoffer og jordpartikler har aktualisert problematikken knyttet til tilskudd til lovpålagte tiltak. Vi anser problemsstillingen som mest relevant for å begrense forurensing fra jordbruket, og vi har i oppdraget konsentrert oss om virkemidler knyttet til dette, men også inkludert positive miljøhensyn innenfor RMPordningen der det er naturlig. 

Vi har i denne utredningen brukt følgende del av utredningsinstruksen: «Hvilke prinsipielle spørsmål reiser virkemidlene [RMP-tilskudd til lovpålagte tiltak]? Hva er de positive og negative virkningene av virkemidlene, hvor varige er de, og hvem blir berørt?»

Utredningen gir innledningsvis et kort historisk tilbakeblikk på miljøvirkemidler i jordbruket, deretter presenteres en teoretisk tilnærming til hvorfor virkemiddelbruk kan være nødvendig for å ivareta miljøhensyn i jordbruket, som å redusere utslipp og ivareta jordbrukets positive miljøverdier. Deretter blir ulike virkemidler kort beskrevet, generelt og deres anvendelse i jordbruket. I kapittel 4 beskriver vi Regionale miljøtilskudd og regionale miljøkrav i jordbruket og gir noen eksempler på andre miljøvirkemidler i jordbruket. Kapittel 5 og 6 omhandler prinsipper og utfordringer med ulik virkemiddelbruk. I kapittel 7 presenterer vi prinsipielle spørsmål som vi har identifisert i utredningen, før prinsipper og utfordringer for følgende alternativer på virkemiddelbruk vurdert med de regionale miljøkravene som konkret eksempel:  

  • RMP-tilskudd uavhengig av lovpålagte tiltak 
  • reduserte tiltakssatser ved lovpålagte tiltak 
  • ikke RMP-tilskudd ved lovpålagte tiltak 

I forbindelse med denne utredningen har Landbruksdirektoratet innhentet både skriftlige og muntlige innspill fra statsforvalterembetene om problemstillingen. Et kort sammendrag av disse innspillene er gjengitt i vedlegg i denne utredningen. Statsforvalteren har blant annet ansvar for å forvalte tilskuddsordninger gjennom sitt regionale miljøprogram (RMP), hvor regionalt miljøtilskudd (RMPtilskudd) er det dominerende. Fra tiltaksmenyen i en nasjonal instruks kan statsforvalterembetene velge hvilke tiltak de ønsker å fremme i sin regionale forskrift, på bakgrunn av regionale prioriteringer og utfordringer.  Instruks for regionalt miljøtilskudd omfatter 9 miljøtemaer og 45 mulige tiltak som alle er knyttet til miljømål.  Tilskuddssatsene blir også bestemt på embetsnivå. Statsforvalteren samarbeider med jordbruksorganisasjonene i det regionale partnerskapet om prioriteringer i de regionale miljøprogrammene. Statsforvalteren har også fått delegert myndighet til å vurdere innføring av regionale miljøkrav i områder hvor miljømålene i vannforskriften ikke nås med frivillig tiltaksgjennomføring. Så langt er det Statsforvalteren i Østfold, Buskerud, Oslo og Akershus, Statsforvalteren i Vestfold og Telemark og Statsforvalteren i Innlandet som har innført regionale miljøkrav. Disse utgjør statsforvalterembetene i nedbørfeltet til Oslofjorden.