Hjemmel for tilskudd
Tilskudd kan innvilges med hjemmel i Forskrift om Reindriftens Utviklingsfond (RUF-forskriften) § 1-6 andre ledd bokstav f, jf. §§ 1-1 og 1-7.
Tiltaket må være i samsvar med forskriftens formål, jf. § 1-1 og fremme reindriften i distriktet og området, jf. § 1-7 første ledd.
1. Generelle vilkår
1.1. Fellesvilkår
Søker må være en kvinne tilknyttet en siidaandel. Siidaandelen må være registrert i «Melding om reindrift» for det siste reindriftsåret for at tilskudd skal kunne innvilges.
Tilskudd gis kun til tiltak som ikke kan finansieres gjennom andre tilskuddsordninger.
1.2 Krav til søknaden
Søknad skal sendes inn via et eget søknadsskjema tilgjengelig på landbruksdirektoratet.no.
I søknaden skal det redegjøres for tiltakets fremdriftsplan, budsjett og finansieringsplan, samt forventet resultat. Budsjettpostene må spesifiseres, med beskrivelse av innhold og beregningsgrunnlag for hver kostnad.
Alle kostnader skal dokumenteres i tråd med RUF-forskriften § 1-8, andre ledd. Eksempler på godkjent dokumentasjon kan være tilbud fra leverandører av varer og tjenester.
Kostnader knyttet til leie av driftsmidler fra søker eller fra andre medlemmer av samme siidaandel er ikke tilskuddsberettiget."
1.3 Utbetaling av tilskudd
Tilskuddet utbetales med 50% av det innvilgede beløp ved prosjektstart
Restbeløpet utbetales når prosjektet er fullført, og både rapport og revidert regnskap er levert og godkjent. For å få utbetalt tilskuddet må søker sende en utbetalingsanmodning til Landbruksdirektoratet, og oppgikontonummer for utbetaling av tilskuddet må oppgis.
1.4 Frist for igangsettelse og ferdigstillelse av prosjekt
Tiltaket må settes i gang innen et år etter at tilskuddet er innvilget.
Tiltaket skal være ferdigstilt innen tre år etter tilskuddets innvilgelse.
Hvis tiltaket ikke er ferdigstilt innen denne fristen, vil ubenyttet tilskudd bli tilbakeført til Reindriftens Utviklingsfond.
1.5 Rapport og regnskap
Søker skal innen tre måneder etter at tiltaket er gjennomført, levere skriftlig dokumentasjon av tilskuddets bruk i form av rapport og regnskap.
Rapporten skal gi en konkret beskrivelse av hvordan tiltaket er gjennomført, og vurdere om formålet med tiltaket er oppnådd.
Regnskapet må spesifisere forbruket i henhold til de enkelte budsjettpostene.
Ved større omdisponeringer av tilskuddsmidler i prosjektperioden, skal Landbruksdirektoratet informeres i rapporten. Omdisponeringen må være i samsvar med formålet til tiltaket.
Alle kostnadene skal dokumenteres med kopier av originale fakturaer eller utgiftsbilag. Originale dokumenter skal oppbevares i tre år etter innlevering av rapporten og regnskap, slik at dekan fremlegges ved eventuell kontroll.
1.6 Kontroll og tilbakebetaling
Landbruksdirektoratet kan gjennomføre kontroller for å sikre at vilkårene for tilskuddet er overholdt, og at midlene er brukt til det angitte formål.
Fondsstyret kan kreve tilbakebetaling av hele eller deler av tilskuddet dersom vesentlige forutsetninger eller vilkår ikke er oppfylt. Dette reguleres av forskriften for Reindriftens Utviklingsfond §§ 1-11 til 1-14.
2. Økt verdiskaping
2.1 Formål med tilskuddet
Tilskuddet skal styrke kvinners innsats i reindriften, inkludert videreforedling av skinn, kjøtt og andre produkter av rein. Innovasjonsbaserte tiltak, som innebærer utvikling av nye produkter og tjenester basert på reindriftens ressurser, inngår i satsingen på «økt verdiskaping
Tilskudd til kvinnerettede midler skal primært dekke mindre innovative tiltak, mens større og mer omfattende tiltak må finansieres gjennom andre ordninger.
Ved vurdering av søknader om tilskudd til økt verdiskaping, vil det bli lagt særlig vekt på tiltakets art i forhold til formålet med kvinnemidlene, tiltakets særpreg, økonomiske rammer og potensial for videreutvikling.
2.2 Vilkår for tilskudd til økt verdiskaping:
2.2.1 Varighet
For å sikre økt verdiskaping må tiltaket som igangsettes ha tilstrekkelig varighet og omfang. I tillegg må tiltaket være egnet til å generere et stabilt overskudd over tid.
2.2.2 Krav til søknaden
Søkeren må gi en beskrivelse tiltaket som skal igangsettes i gang og redegjøre for tiltakets potensial for videre drift, også på lang sikt.
Det skal legges fram en plan for etableringsperioden som inkluderer:
- Beregnet etableringsperiode (antall måneder til forberedelse og igangsetting)
- Kostnads- og finansieringsplan
- Beskrivelse av produkter og/eller tjenester
- Budsjetterte bruttoinntekter
- Investeringsbehov (med vedlagte tilbud fra leverandører)
Investeringsbehovet må være tilstrekkelig spesifisert. Dersom et investeringstiltak bortfaller eller endres i løpet av prosjektperioden, skal dette opplyses i rapporteringen. Det skal være samsvar mellom investeringsbehov i søknaden/vedtaket og det som rapporteres. Eventuelt tilskudd brukt til andre investeringstiltak enn det som er godkjent i vedtaket, vil bli tilbakeført Reindriftens Utviklingsfond og allerede utbetalt beløp kreves tilbakebetalt.
2.2.3 Tilskuddets størrelse
Tilskudd til investeringer i virksomheten kan maksimalt utgjøre 175 000 kroner. Tiltak med investeringsbehov som overstiger dette beløpet, vil normalt bli definert som et større prosjekter som må finansieres gjennom andre ordninger. Investeringer omfatter både fysiske anskaffelser som lavvo, utstyr med mer, samt ikke-fysiske investeringer som kostnader knyttet til nettsider og lignende osv.
Det kan innvilges tilskudd for søkers egeninnsats med inntil 30 000 kroner per måned, begrenset til maksimalt tre måneder.
3. Kompetansehevende tiltak
3.1 Formål med tilskuddet
Kompetansehevende tiltak omfatter kurs eller opplæring som søkeren deltar på, selv arrangerer, eller der det leies inn foredragsholder eller kursholder.
Kvinner spiller en sentral rolle i overføringen av tradisjonskunnskap knyttet til reindrift, som språk, duodji og matkultur. Eksempler på dette er uttak og bearbeiding av råvarer fra reinen for å øke verdiskapningen, samt kunnskapsdeling av reindriftens fagspråk.
3.2 Vilkår for å kunne søke om tilskudd til kompetansehevende tiltak:
3.2.1 Fellesvilkår
Kurset eller opplæringen må være nødvendig for og styrkelikestilling og kvinners posisjon i reindriften. Søker skal forklare hvorfor kurset er viktig og relevant. Kursholderen, må ha relevant fagkompetanse innen området.
Kurset/opplæringen som rettes, ot reineiere og/eller deres barn, og må tilbys åpent, enten i siidaen, reinbeitedistriktet eller som et landsdekkende tilbud. Reineieren må tilhøre en siidaandel som registret i «melding om reindrift».
Kurs-/opplæringstilbudet skal annonseres offentlig. Det kreves minimum fem deltakere for gjennomføring. Søknadsskjemaet skal beskrive hvordan t kurset/opplæringen vil bli kunngjort. Dersom kurs/opplæring tidligere er gjennomført for andre, skal deltakerlisten vedlegges.
3.2.2 Kurs som søker selv skal delta på
Søkere som har fått innvilget tilskudd til økt verdiskapning, kan også søke om tilskudd til kurs som er nødvendige for å gjennomføre prosjektet.. Tilskuddet kan dekke kursavgifter, samt reise- og oppholdsutgifter, inkludert kjøregodtgjørelse. Reise- og oppholdsutgifter skal beregnes i henhold til statens reiseregulativ.
Det kan gis tilskudd på inntil 6 000 kroner per kurs, med en samlet årlig grense på 15 000 kroner.
3.2.3 Kurs som søker skal arrangere
3.2.3.1 Målgruppe
Deltakergruppen må bestå av flere personer enn kun søkerens egne barn og foreldre. Tilskudd kan innvilges så lenge barn og foreldre utgjør høyst en tredjedel av kursdeltakerne. Hver deltaker kan delta på kun ett kurs med samme tema.
Minimumsalder for kursdeltakere er 12 år.
3.2.3.2 Tilskuddets størrelse
Det kan gis tilskudd på inntil 20 000 kroner til dokumenterte utgifter knyttet til gjennomføring av kurs, for eksempel leie av lokale ellers utstyr.
Dersom søker selv holder kurset, kan det gis tilskudd på maks 300 kroner per time, begrenset til 50 timer.. Ved bruk av innleid foredrags- eller kursholder kan det innvilges tilskudd på inntil 25 000 kroner til dekning av disse kostnadene.
3.2.3.3 Investeringer
Det kan gis tilskudd til investeringskostnadene på inntil 75 000 kroner. Investeringskostnader omfatter for eksempel kjøp av utstyr som er nødvendig for å gjennomføre kurset, som projektor, eller utstyr deltakerne trenger, som verktøy til bearbeiding av reinskinn.
Dersom det er rimeligere å leie utstyret i stedet for å kjøpe, skal leie velges.
3.2.3.4 Krav til søknaden
Søker må beskrive kurset eller opplæringstiltaket søkeren ønskes gjennomført, og forklare hvorfor tiltaket kan bidra til å fremme likestilling og styrke kvinners rolle i reindriften. I tillegg skal det begrunnes hvorfor tiltaket er viktig for å videreføre kunnskap om tradisjonsbasert reindrift.
Følgende informasjon skal inkluderes i søknaden:
- Forventet gjennomføringsperiode
- Navn på arrangør og/eller foreleser
- Utdanning og yrkeserfaring til søker, og eventuelt til innleid arrangør eller foreleser
- En beskrivelse av temaer kurset/opplæringen skal omfatte
- Oversikt over alle kostnadene, inkludert eventuelle reise- og oppholdsutgifter
- Kostnads- og finansieringsplan
- Liste overkursdeltakere, inkludert opplysninger om eventuelt slektskap til søker
- Eventuelle behov for investeringer
- Eventuelle leiekostnader
4. Etablering, opprettholdelse og drift av kvinnenettverk
4.1 Bakgrunnen for tilskuddet
Hovedmålet med nettverket skal være å fremme likestilling og styrke kvinners rolle i reindriften. Nettverket skal også være en arena for å videreføre viktig kunnskap om reindrift, både báikedoallu og siidadoallu, og andre oppgaver i siidaen, og for å ta vare på øvrige samiske tradisjoner.
Gjennom nettverksarbeid kan deltakerne få bedre kunnskap om hvordan reindriften er organisert. Et slikt nettverk gir også mulighet til å dele erfaringer og lære av hverandre, enten gjennom faste samlinger, egne kurs eller ved å invitere eksterne forelesere. Nettverket kan også gjennomføre andre relevante aktiviteter.
4.1.2 Etablering av nye nettverk
Søker mål legge veden plan for hvordan kvinnenettverket skal etableres. Planen skal inneholde:
- Formålet med å starte nettverket
- Oversikt over hvilke aktiviteter nettverket skal jobbe med
- Nettverkets vedtekter (må legges ved søknaden)
- Oversikt over eventuelle etableringskostnader og hvordan dette skal finansieres
- Budsjett for videre drift av nettverket
Nettverket må registreres i Brønnøysundregisteret og ha eget organisasjonsnummer. Tilskuddet utbetales til nettverkets egen bankkonto, og ikke til privatkontoer.
Hvis det allerede finnes et aktivt kvinnenettverk i samme reinbeiteområde, vil det normalt ikke bli gitt større til å etablere et nytt nettverk i området. Landsdekkende nettverk kan likevel få tilskudd.
Et eksisterendenettverk regnes ikke som aktivt dersom det ikke har levert årsmøtegodkjente regnskap for de tre siste årene. I slike tilfeller kan det gis tilskudd til å etablere et nytt nettverk i området. Det gamle nettverket vil da som hovedregel ikke lenger kunne få tilskudd. Tilskudd til etablering av kvinnenettverk er 75 000 kroner.
4.1.3 Drift av etablerte kvinnenettverk
Etablerte kvinnenettverk kan søke om tilskudd på inntil 75 000 kroner i årlige tilskudd til drift av nettverket.
For å søke, må følgende dokumentasjon legges ved; opplysninger om:
- Årsmelding eller rapport, inkludert regnskap godkjent på årsmøtet for forrige år
- Plan for driften i kommende søknadsperiode
- Vedtektene for nettverket (dersom disse ikke er sendt inn tidligere)
- Budsjett for driften av nettverket
Dersom nettverket skal arrangere kurs eller opplæring, kan det i tillegg søkes om inntil 20 000 kroner per år til for- og etterarbeid knyttet til dette.