Til hovedinnhold

Kravspesifikasjonen for rå melk under forsyningsplikten

Retningslinjer fastsatt av Omsetningsrådet for markedsregulering av melk og melkeprodukter.

Hjemmel 

Fastsatt av Omsetningsrådets arbeidsutvalg 5. desember 2003, besluttet av Omsetningsrådet 8. juni 2010 videreført med hjemmel i forskrift 2008-10-22 nr. 1136 om markedsregulering til å fremme omsetningen av jordbruksvarer § 4-3 tredje ledd. Endret av Omsetningsrådet i møte 14. desember 2015 og 23. juni 2022. Sist endret av Omsetningsrådet i møte 7. februar 2024.

1. Formål 

Formålet med kravspesifikasjonen er å angi krav til kvalitet og kjemisk innhold av melk som målprisvare ved noteringspunktet. 

2. Definisjon/Beskrivelse

Representantvare ved omsetning av melk er gårdstankbilmelk som er en innsamling av rå ku- eller geitemelk fra flere leverandører. Melken skal ha en hvitaktig farge uten fnokker eller fremmedpartikler av betydning, og den skal ha en normal artstypisk lukt og smak. 
 
Melken skal tilfredsstille følgende krav til kjemisk innhold: 

Kumelk
Innhold  Minimum (%)  Maksimum (%) 
Fett  3,8 4,8 
Protein  3,1  3,8 
Geitemelk
Innhold Minimum (%)  Maksimum (%) 
Tørrstoff  10,7 15,5

3. Produksjon og håndtering

Produksjon og håndtering av melk må skje i henhold til gjeldende matlovgivning.

4. Oppbevaring/Transport

Under transport og ved ankomst til meierianlegg skal temperaturen i melken ikke overstige 10 °C. 

5. Transportemballasje 

Transporteres i tankbil/tankvogntog. 

6. Merking 

Med leveransen skal det være en følgeseddel med nødvendige opplysninger om varen. Følgeseddel skal oppbevares hos mottaker minst ett år. 

7. Kvalitetsegenskaper 

Fysiske kvalitetsegenskaper og krav
Mengde som dekl 
Temperatur  <= 10° C
Forurensing Ikke påvist
Fremmedpartikler Ikke påvist 
Mikrobiologiske kvalitetsegenskaper og krav 
Bacillus cereus sporer*  <=1 positivt rør ved 3-rørsmetoden 
Kimtall – kde/ml  <=200 000 
Kimtall – IBC/ml  <=600 000

*Bacillus cereus-analysen er stikkprøvebasert. Analyseresultat vil foreligge 2-4 dager etter levering.

Spesielle kvalitetskrav 
Antibiotika ku- og geitemelk  Betalaktam-antibiotika Ikke påvist 
Lukt-smak 
Utseende  Hvitaktig farge, ingen fnokker og en homogen og lettflytende konsistens Godkjent 
Lukt og smak  Ren, mild og søtlig smak Godkjent

 

Fant du det du lette etter?