Til hovedinnhold

Utlysning av nasjonale tilretteleggingsmidler 2025

Landbruksdirektoratet lyser med dette ut nasjonale tilretteleggingsmidler med søknadsfrist 21. oktober 2024 kl. 13.

21

okt

Husk Søknadsfristen

Logg inn/skjema

Ramme for utlysningen er 16 mill. kroner og gjelder prosjekter med oppstart i 2025. Søkere kan forvente svar på søknader innen utgangen av desember 2024.

I denne utlysningen kan du søke tilskudd til tilretteleggingstiltak innen landbruksbasert næringsutvikling, og til utvikling og videreutvikling av etter- og videreutdanningstilbud innenfor landbruksnæringen.

Tiltakene skal bidra til å styrke verdiskapingen i landbruket og bidra til fellesskapsløsninger innen næringsutvikling og kompetanseheving av nasjonal nytteverdi. Prosjekter som kan vise god forankring i næringen og blant yrkesutøverne, blir prioritert. Videre prioriteres prosjekter som er innenfor de særskilte tematiske føringene for 2025 (som omtalt under). Det er også mulig å søke om prosjekter innenfor andre temaer enn de som er omtalt under, så lenge tiltakene er innenfor ordningens formål. Les mer på ordningens nettsider om hva som kan støttes av tiltak.

Inntil 75 % av prosjektets kostnader kan dekkes av offentlige midler, der NT-midlene utgjør hele eller deler av denne støtten. Allerede påløpte kostnader godkjennes ikke som kostnader i omsøkt prosjekt.

Landbruksdirektoratet er ansvarlig for at midlene tildeles i samsvar med regelverket om offentlig støtte, som følger av EØS-avtalen art. 61 (1). Se mer informasjon om dette på nettsidene våre.

Tidligste oppstart for prosjekter er 1. januar 2025.

Temaer som prioriteres for 2025

Gjennom årets jordbruksforhandlinger ble det konkretisert noen særskilte tematiske prioriteringer for NT-midlene, jf. kap. 7.2.2 i Prop. 105 S (2023–2024) «Endringer i statsbudsjettet 2024 under Landbruks- og matdepartementet (Jordbruksoppgjøret 2024)»:

Økt selvforsyning

Prosjekter som følger opp mål og tiltak knyttet til Meld. St. 11 (2023-2024) om strategi for økt selvforsyning av jordbruksvarer.

Samfunnsoppdraget til jordbruket er å sikre Norges befolkning nok og trygg mat, produsert på norske naturressurser, og slik bidra til arbeid, god ernæring og helse. Regjeringen la i Meld. St 11 (2023-2024) fram en strategi for å nå et mål om 50 pst. selvforsyning av jordbruksvarer innen 2030. Det må arbeides langs hele verdikjeden for mat og ut til forbruker for å nå målet. Selvforsyningsplanen omfatter flere tiltak for å nå målet bl.a.

  • Økt etterspørsel etter mat fra norsk jordbruk
  • Økt produksjon og etterspørsel etter norsk frukt, grønt og matkorn
  • Økt bruk av beiteressurser, grovfôr og gras
  • Økt andel norske råvarer i kraftfôret.

Rekruttering til landbruksutdanning

Det er behov for økt rekruttering til landbruksfag på alle nivå i utdanningssystemet, både i videregående skole, fagskole og på høgskole- og universitet.

På videregående nivå er det besluttet at landbruksutdanningen skal kunne tilbys både som skoleløp og lærlingeløp. Det tas sikte på at ordningen vil gjelde fra 2026, forutsatt at ny læreplan blir fastsatt i tide. Etableringen av lærlingeløpet innebærer å videreutvikle eksisterende opplæringskontor eller etablere nye, for å formidle læreplasser også til landbruk. Det er også nødvendig å rekruttere lærebedrifter. Erfaringer fra andre bransjer viser at etableringen av lærlingeløp krever ekstra innsats, at det er behov for informasjon overfor potensielle lærebedrifter i nye fag, og at læreplanen må operasjonaliseres for nye lærebedrifter.

Prosjekter som har som mål å informere om, legge til rette for, og rekruttere til lærlingeløpet i landbruksfaget, samt bidra til oppretting og/eller videreutvikling av opplæringskontor vil bli prioritert.

For øvrig kan det gis støtte til prosjekter på alle nivå i utdanningssystemet som har som mål å øke rekrutteringa til landbruksfagene. 

Dersom prosjektene er geografisk avgrenset til ett eller noen få fylker, bør det foreligge en plan for overføringsverdi og formidling av resultater til nasjonalt nivå.

Økologisk landbruk

Prosjekter som kan bidra til en positiv utvikling innen produksjon og omsetning av økologiske varer. Tiltak som øker interessen for å starte økologisk produksjon, samarbeid og kunnskapsdeling mellom økobønder, er eksempler på tiltak som kan støttes.

Det er ønskelig med et prosjekt som kan bidra til å kartlegge økonomien i økologisk primærproduksjon.

HMS-arbeid i landbruket

Prosjekter som styrker HMS-arbeidet, kan redusere antall alvorlige arbeidsulykker og støtter opp om intensjonsavtalen om nullvisjon for dødsulykker i landbruket som ble inngått i 2024. Prosjekter som kan støttes kan eksempelvis ta for seg å:

  • Fokusere på å forebygge, gi råd om og øke motivasjonen for å gjennomføre HMS-tiltak på gårdsbrukene.
  • Styrke samspillet mellom lokalt, frivillig engasjement og det etablerte hjelpeapparatet.

Prioritering av søknader

Landbruksdirektoratet prioriterer søknader i tråd med vurderingskriteriene som du finner på nettsidene våre.

I tillegg er vi opptatt av at det skal være bredde i prosjektporteføljen når det gjelder tematikk, fagområder og nytteverdi for ulike næringer innenfor landbruket. Dette også med hensyn til tidligere innvilgede prosjekter.

Se også eksempel på prosjekter som har fått innvilget midler tidligere.

Søknad

Søker er ansvarlig for å sende inn fullstendig søknad med relevante vedlegg innen søknadsfristen, i tråd med utlysningen og fremgangsmåte som beskrevet på direktoratets nettsider. Husk å legge ved egenerklæringsskjema om bagatellmessig støtte.

Se informasjon om hvordan du går fram for å søke, samt informasjon om behandling og svar på søknad, her.

Viktige datoer

21

okt

Søknadsfrist:

21. oktober kl. 13:00

Fant du det du lette etter?