- Hjem
- Prosjektmidler
- Prosjekter og resultater
- Matvalget - bærekraftige offentlige måltider
Matvalget - bærekraftige offentlige måltider
Prosjektfakta
Prosjektnummer | |
Prosjektleder | Marte von Krogh |
Prosjekteier | Debio Info |
Samarbeidspartnere | Landbrukets Økoløft, Miljøfyrtårn, Oslo kommune, Viken Fylkeskommune, Trøndelag fylkeskommune, Debio m.flere. |
Prosjektperiode | 2022 |
Ordning | Tilskudd til utviklingstiltak innen økologisk landbruk |
Prosjekttype | Økologisk mat i storhusholdninger |
Midlene er innvilget av | Landbruksdirektoratet |
Innvilget | Kr. 4 300 000 |
Resultatrapport | Satsingen er videreført i 2023 |
-
Matvalgets overordnede mål er å synliggjøre etterspørselen og øke forbruket av økologisk mat i norske storhusholdninger. Matvalget jobber helhetlig med endringsprosesser for økt måltidsglede og - kvalitet i offentlige institusjoner, og ønsker å skape samfunnsendringer gjennom det offentliges matforbruk og måltidsløsninger. Matvalgets veiledning baseres på kompetanseheving og omlegging av mattilbud utfra konseptet Et bærekraftig måltid. Gjennom å følge de seks rådene i et bærekraftig måltid kan man etablere klimavennlige og helsefremmende måltidsløsninger – uten økte innkjøpskostnader, men med økt faglig matkompetanse.
Matvalget eksemplifiserer i samarbeid med Viken fylkeskommune en ny standard for offentlige måltidstilbud med en økologiandel på minst 30 %. Denne standarden synliggjøres både gjennom resultatmåling av økoandel på minst 10 stk. pilotskoler, gjennom interne vedtak og veiledere for Vikens måltidssatsning, og gjennom utstrakt presse- og informasjonsarbeid rundt satsningen.
Matvalget og Viken utforsker hensiktsmessige løsninger for økt forbruk av norske økologiske (sesong)råvarer. De bidrar til at et utvalg pilotvirksomheter iverksetter praksis og styringsverktøy for dokumenterbar økologistatistikk, og jobber for at økologimål nås gjennom forbruk av norske økologiske landbruksvarer.
Matvalget samarbeider med viktige alliansepartnere og relaterte prosjekter, for å sikre både mer effektive lokale verdikjeder, samt formidling inn mot storhusholdningssegmentet generelt og offentlig innkjøpsmakt spesielt. Matvalget fremmer et mer råvarebasert forbruksmønster i offentlig sektor, og understreker at denne dreiningen ikke kan gjennomføres av anskaffelsesmiljøer alene.
Prosjektet framhever at matkompetansen i kjøkkendrift må heves, samtidig som dialogen mellom innkjøp, kjøkken og ellers drift i den aktuelle organisasjon/virksomhet må styrkes. Matvalget samarbeider tett med egen organisasjon Debio, inkludert Matprisen, med å synliggjøre forbruket og sikre en tydelig formidling til/fra storhusholdningssegmentet knyttet til økologisk matforbruk.
Prosjektet har følgende tiltaksområder i 2022:Tiltak 1: Samarbeid med Viken fylkeskommune om omlegging til bærekraftige kantiner og uttesting av gratis skolemåltid.
Tiltak 2: Samarbeid med Oslo kommune og Vestland Fylkeskommune om innføring av bærekraftige måltider og økologiandel på minst 15 %.
Tiltak 3: Formidling, forbilder og flaskehalser i den økologiske verdikjeden
Tiltak 4: Allianser, nettverk og møtearenaer
Tiltak 5: Agendasetting rundt skolematsatsningen
Tiltak 6: Revitalisering av valørmerkeordningen, Matprisen og intern organisering -
Tiltak 1: Samarbeid med Viken fylkeskommune om omlegging til bærekraftige kantiner og uttesting av gratis skolemåltid.
Matvalget har i skoleåret 21/22 veiledet 13 skolepiloter med til sammen ca. 9000 elever, flere hundre lærere og minst 50 stk matfaglige ansatte. I skoleåret 22/23 er Matvalget i gang med ytterligere 10 nye «satsningsskoler», med til sammen ca. 8000 elever. Matvalget har bidratt til omlegging av matforbruk og måltidstilbud, og har jobbet med forankring, elevmedvirkning, undervisning og leverandøroppfølging. Innkjøpsanalysene til samtlige pilot-/satsningsskoler viser en positiv utvikling mht. økologiandel og råvareforbruk og grad av innkjøp er innenfor Helsedirektoratets retningslinjer.Tiltak 2: Samarbeid med to andre kommuner/fylkeskommuner om innføring av bærekraftige måltider og økologiandel på minst 15 %.
Matvalget samarbeider med Vestland fylkeskommune om omlegging av mattilbud i fylkets videregående skolekantiner. Matvalget har veiledet individuelt 5 videregående skoler og 1 folkehøyskole, og i tillegg gjennomført en kantinesamling for samtlige av fylkets skoler/kantiner på Voss i august 2022. Matvalget har tett dialog med miljøavdelingen, samt innkjøpsavdelingen og folkehelseavdelingen i fylket. Matvalget har igangsatt en satsning med Trøndelag fylkeskommune og holdt innlegg på konferansen «Nordic Food Forum» i Trondheim høsten 20022. Det er også innledet samarbeid med Vestfold og Telemark fylkeskommune.Tiltak 3: Formidling, forbilder og flaskehalser i den økologiske verdikjeden
Matvalget har samarbeidet med prosjektet Landbrukets Økoløft om gjennomføring av skolematseminar under Økouka i Oslo høsten 2022, og benyttet inspirasjonsbønder fra Økoløft på kantinesamlinger i hhv Viken-, Vestland- og Trøndelag fylkeskommune. Matvalget har gjennomført webinar om kriteriesettet «bærekraftig mat» med fokuset på økologisk mat, sammen med Stiftelsen Miljøfyrtårn (MFT) og har generelt tett kontakt med MFT.Tiltak 4: Allianser, nettverk og møtearenaer
Matvalget har vært involvert i anskaffelsesmiljøer, i form av dialog, høringsinnspill, agendasetting og medieuttalelser. Det har vært god dialog med DFØ, og Matvalget var involvert i forskningsprosjektet «Kjøp bærekraftig» som ledes av Oslo Met. Matvalget har vært en del av det regionale Matgledekorpset i Oslo og Viken også i 2022, og har bidratt til fokus på økologi og bærekraft i Matgledekorpsets aktiviteter. Rapporten gjengir flere linker til informasjonsmateriell/filmer. Matvalget har arrangert et stort og vellykket kantineseminar sammen med Viken fylkeskommune våren 2022. samt deltatt på frokostseminar under Arendalsuka med tema skolemat, og et seminar under Økouka i Oslo. Gitt et avtakende politisk fokus på skolematagendaen utover høsten 2022, valgte Matvalget å ikke mobilisere til ytterligere seminarer, men har heller deltatt på andres seminarer, eksempelvis i Helsedirektoratet, og spilt inn erfaring og agenda til fagmiljøer som gjennomførte utredninger om skolematpolitikk.Tiltak 5: Agendasetting rundt skolematsatsningen
Matvalget har bidratt med agendasetting rundt skolematsatsningen generelt i samfunnsdebatten, og spesielt mht. samarbeidet med Viken fylkeskommune.Tiltak 6: Revitalisering av valørmerkeordningen
Matprisen og intern organisering Matvalget har bidratt til at valørmerkeordningen nå relanseres med forenklet regelverk.
Les mer om satsingen her: