Uke 31, 2022

Ukentlige produsentpriser og målprisoppdateringer på poteter, grønnsaker og frukt

Økende etterspørsel etter grønnsaker mot skolestart

Omsetningen av alle grønnsaker er forventet å øke i ukene framover, nå som de fleste avslutter sommerferien og skolestart nærmer seg. Plommene er forventet å komme i neste uke.

Veksthusgrønnsaker

Selv om det produseres mer norsk agurk enn planlagt, er etterspørselen større enn produksjonen. Det må derfor suppleres med import. Kvaliteten er god, og prisen går opp kommende uke med 60 øre. Det er andre uka på rad at prisen for agurk går opp.

Markedet for kruspersille er i balanse. Det som produseres er lett å omsette og kvaliteten er meget god.

Omsetningen av tomater er jevn på både runde, klasse og spesialtomater. Omsetningen av små tomater har tatt seg opp i forhold til de andre sortene. Kvaliteten er god.

Det er tilstrekkelig produksjon av norsk crispisalat til å dekke etterspørselen. Omsetningen av cispisalat fra veksthus har vært bedre enn tilsvarende vare fra friland den siste uken. Kvaliteten er god.

Frilandsgrønnsaker

Omsetningen av rød og gul bunteløk er jevn. Tørket løk er forventet i butikkene fra uke 32. Norsk purre har nettopp kommet i butikkene og det er forventet økende mengder i ukene framover. Kvaliteten er god. Produsentprisen på purre går ned med 2,90 kroner fra uke 32.

Omsetningen av rødbeter er jevn for både bunt og kg.

Det er nå slutt på sommerkål, som hadde siste uke med målpris i uke 30. Prisen for hodekål går derfor ned med 50 øre fra neste uke. Målprisen for høstkål starter i uke 40. Omsetningen av kål er stabil, og kvaliteten god.

Det omsettes fremdeles mindre norsk blomkål enn det som produseres. Det er vanlig at etterspørselen øker i ukene mot skolestart. Omsetningen av brokkoli har vært større enn forventet den siste uken. Kvaliteten er god. Prisen for brokkoli øker i uke 32 med 1,25 kroner.

Produksjonen av kinakål har, i noen områder, blitt angrepet av insekter, men ikke i så stor grad at varen ikke kan brukes. Det er behov for å fjerne de ytteste bladene på noen av hodene, noe som gjør kinakålen litt lysere enn normalt. Omsetningen er på omtrent samme nivå som i 2019.

Omsetningen av neper og kålrot er jevn, men lav på denne tiden av året, og produsentene forventer en økning i omsetningen mot skolestart. Også sukkererter har en lavere omsetning enn det som var forventet.

Denne uka er siste uke når gulrot i bunt er målprisvare. Fra og med neste uke er det kilovare som blir målprisen. Prisen går derfor ned for både bunt og kg. Omsetningen er som forventet og kvaliteten er god. Det er fortsatt pastinakk fra forrige sesong på lagrene og det vil vare fram til ny norsk vare er i butikkene.

Det er god tilgang på norsk stangselleri som har en jevn omsetning og god kvalitet. Norsk knollselleri høstes nå, men foreløpig er det bare små mengder å få tak i.

Etterspørselen etter salater på friland er som planlagt, men vil trolig øke mot skolestart. Kvaliteten på isbergsalat  er god, men det er spennende å se om regnværet de siste dagene på Østlandet kan ha påvirket kvalitet eller holdbarhet.

Poteter

Omsetningen av poteter har tatt seg opp den siste uken og avlingene ser ut til å bli store. Det er noe større etterspørsel etter små poteter enn store poteter, men kvaliteten er god på alle varianter. Høstingen av mandelpoteter er i gang, og mengdene øker.

Frukt og bær

Noen butikker hadde kampanjer på norske bringebær i forrige uke, så omsetningen gikk opp sammenlignet med tidligere uker.  Kvaliteten er bra og det er stor tilgang på bær. Mengden jordbær synker.

Flotte norske moreller er tilgjengelige i butikkene, og det er forventet en økning i mengden som blir høstet de neste to ukene.

De norske plommene høstes nå i Viken og er forventet i butikkene i uke 32. Prognosene viser nesten en halvering av mengden sammenlignet med i fjor. Det er fortsatt forventet mer enn en dobling sammenlignet med den rekordlave avlingen fra 2020.

Økologisk

Omsetningen av økologiske grønnsaker er som planlagt, men etter lange perioder med lavere salg, ble salgsprognosene nedjustert.

Tidligere oppdateringer