Innledning
Hvilke råvarer som er tollavgiftsbelagt i RÅK-ordningen er definert av vedlegg 2 til RÅK-importforskriften. Disse råvarene kan generelt deles inn i følgende kategorier:
- Meieri
- Kjøtt
- Egg
- Mel, gryn og korn
- Poteter og stivelse
- Glukose
- Bær og bærkonsentrat, av bringebær, jordbær og solbær.
Dersom en råvare i produktet ditt faller inn under en av disse kategoriene, må du oppgi den i søknaden. Under følger en oversikt over hvorvidt og hvordan ulike råvarer innenfor kategoriene skal oppgis i søknaden om tollavgiftsnedsettelse. Listen er ikke uttømmende.
Meieri
Du finner mer informasjon om hvordan du skal oppgi tollavgiftsbelagte råvarer i analogost og produkter med råvarer av myse nederst i dokumentet.
Råvare |
Hvordan føre råvaren i søknadsskjema? |
---|---|
Cottage cheese |
Ost |
Ostemasse |
Ost |
Kvarg |
Ost |
Mascarpone |
Ost |
All annen ost som er klassifisert under posisjon 04.06 i tolltariffen. |
Ost |
Analogost, klassifisert på varenr. 19.01.9091 |
Melkefett og melkeprotein |
Rømmepulver |
Fløtepulver |
Yoghurtpulver |
Helmelkpulver 28 % |
Yoghurt |
Melk til yoghurt |
Fettfri yoghurt |
Skummetmelk flytende |
Creme fraiche |
Rømme |
Smørfett og andre dehydrerte/konsentrerte smørtyper |
Melkefett |
Kjernemelk flytende |
Skummetmelk flytende |
Kasein |
Melkeprotein |
Albumin |
Melkeprotein |
Mysepulver |
Mysepulver (inntil 13 % protein) |
Myse* |
Ikke tollbelagt |
Kondensert myse |
Kondensert melk, mager |
Myseprotein |
Melkeprotein |
Myseproteinkonsentrat** |
Melkefett og melkeprotein |
Melkeproteinkonsentrat** |
Melkefett og melkeprotein |
Mysepermeatpulver |
Skal ikke oppgis |
Laktose |
Skal ikke oppgis |
*Unntak: Dersom myse er benyttet til å lage analogost på varenummer 19.01.9091 skal prosentvis innhold av melkefett og melkeprotein i produktet føres i søknadsskjema.
**Dette gjelder alle produkter som inneholder konsentrert myseprotein eller melkeprotein, som for eksempel isolat og hydrolysat.
Mel, gryn og korn
Råvare |
Hvordan føre råvaren i søknadsskjemaet |
---|---|
Speltmel |
Mel og flak av hvete |
Sammalt mel/fullkornsmel* |
Mel og flak av det kornslaget det er lagd av |
Semolina/semulegryn |
Mel og flak av hvete, eller evt. det kornslaget det er laget av |
Bulgur |
Durum (mel, flak, kli og knust). |
Couscous |
Durum (mel, flak, kli og knust) |
Fiber av hvete eller andre korn |
Kli av hvete, rug, bygg og havre |
Hvetekim |
Mel og flak av hvete |
Gluten/hveteprotein |
Skal ikke oppgis |
Bokhvete |
Skal ikke oppgis |
Hvetespirer |
Skal ikke oppgis |
Maltet korn og mel av malt |
Skal ikke oppgis |
* Wholegrain flour betyr fullkornsmel/sammalt mel og skal oppgis som mel og flak av relevant kornslag.
Poteter og stivelse
Råvare |
Hvordan føre råvaren i søknadsskjemaet |
---|---|
Potetfiber |
Mel og flak av poteter |
Stivelse av potet |
Potetstivelse |
Dekstrin |
Modifisert stivelse |
Alle typer stivelse som er modifisert |
Modifisert stivelse |
Alle andre typer stivelse |
Annen stivelse |
Gelatin |
Skal ikke oppgis |
Inulin |
Skal ikke oppgis |
Søtpotet |
Skal ikke oppgis |
Glukose og andre søtningsstoffer
Råvare |
Hvordan føre råvaren i søknadsskjemaet |
---|---|
Glukose |
Glukose, glukosesirup (dekstrose) |
Glukosesirup |
Glukose, glukosesirup (dekstrose) |
Glykose |
Glukose, glukosesirup (dekstrose) |
Dekstrose |
Glukose, glukosesirup (dekstrose) |
Druesukker |
Glukose, glukosesirup (dekstrose) |
High fructose corn syrup |
Glukose, glukosesirup (dekstrose) |
Glukose-fruktose sirup |
Glukose, glukosesirup (dekstrose) |
Fruktose-glukose sirup |
Skal ikke oppgis |
Andre siruper (sukkersirup, hvetesirup, maissirup, rissirup, osv.) |
Skal ikke oppgis |
Andre søtningsstoffer (sukker, fruktose, osv.) |
Skal ikke oppgis |
Polydekstrose |
Skal ikke oppgis |
Invertsukker |
Skal ikke oppgis |
Bær og bærkonsentrat
Råvare |
Hvordan føre råvaren i søknadsskjemaet |
---|---|
Konsentrat og ekstrakt |
Konsentrat av jordbær, bringebær eller solbær |
Puré |
Jordbær, bringebær eller solbær (ikke tørket eller i konsentrat) |
Juice |
Jordbær, bringebær eller solbær (ikke tørket eller i konsentrat) |
Melkepulver
Dersom produktet du skal søke om tollavgiftsnedsettelse for inneholder melkepulver er det viktig at du oppgir riktig type melkepulver i søknaden. Forskjellen på de ulike typene melkepulver er fettprosenten. Du kan velge mellom følgende melkepulver i vårt elektroniske søknadssystem, hvor prosentsatsen angir fettprosent i pulveret:
- Fløtepulver 55 %
- Melkepulver 20 %
- Helmelkpulver 28 %
- Kjernemelkpulver
- Mysepulver (inntil 13 % protein)
- Skummetmelkpulver
Står det helmelkpulver (whole milk powder) i dokumentasjonen skal dette oppgis som «helmelkpulver 28 %» i søknaden.
Dersom fettandelen i melkepulveret ikke er presisert og det kun står «melkepulver» i dokumentasjonen, skal du oppgi melkepulveret som «melkepulver 20 %».
Osteerstatning/analogost under varenummer 19.01.9091
Med osteerstatninger menes produkter som framstår som et alternativ til ost, men hvor melkefettet er erstattet, helt eller delvis, av annet fett.
Dokumentasjonen fra produsent må vise andel melkeprotein og andel melkefett i produktet. Disse andelene må du oppgi i søknaden under «Andre meieriråvarer». Dersom produktet er en blanding av analogost og vanlig ost, skal andelen vanlig ost i produktet oppgis som ost og resterende som melkefett og melkeprotein.
Proteinpulver og andre produkter med råvarer av myse
Dokumentasjonen på råvareinnholdet i sportsernæringer, proteinpulver og lignende varer må vise innholdet av melkefett og melkeprotein i produktet. Disse andelene må du oppgi i søknaden under «Andre meieriråvarer».
Inneholder produktet for eksempel 60 prosent myseproteinkonsentrat (WPC) må du ha dokumentasjon fra produsent som viser andelen melkefett og melkeprotein i WPC. Dersom det eksempelvis er 6 % melkefett og 80 % protein vil regnestykket bli som følger:
Melkefett: 6 * 60 prosent = 3,6 %
Melkeprotein: 80 * 60 prosent = 48 %
Dersom varen inneholder flere ulike proteinprodukter (for eksempel både WPC og myseproteinisolat) basert på melk, så gjøres dette for alle innsatsfaktorene. Disse legges så sammen før man fører inn det totale innholdet av melkefett og melkeprotein.