Til hovedinnhold

Råvareliste RÅK-import

Oversikt over hvilke råvarer som er tollbelagt i RÅK-ordningen.

Innledning

Hvilke råvarer som er tollbelagt i RÅK-ordningen er definert av vedlegg 2 til RÅK-importforskriften. Disse råvarene kan generelt deles inn i følgende kategorier: 

  • Meieri 
  • Kjøtt 
  • Egg 
  • Mel, gryn og korn 
  • Poteter og stivelse 
  • Glukose 
  • Bær og bærkonsentrat, av bringebær, jordbær og solbær. 

Dersom en råvare i produktet ditt faller inn under en av disse kategoriene, må du oppgi den i søknaden. Under følger en oversikt over hvorvidt og hvordan ulike råvarer innenfor kategoriene skal oppgis i søknaden om tollnedsettelse. Listen er ikke uttømmende.

Meieri

Du finner mer informasjon om hvordan du skal oppgi tollbelagte råvarer i analogost og produkter med råvarer av myse nederst i dokumentet. 

Råvare 

Hvordan føre råvaren i søknadsskjema? 

Cottage cheese 

Ost 

Ostemasse 

Ost 

Kvarg 

Ost 

Mascarpone 

Ost 

All annen ost som er klassifisert under posisjon 04.06 i tolltariffen. 

Ost 

Analogost, klassifisert på varenr. 19.01.9091 

Melkefett og melkeprotein 

Rømmepulver 

Helmelkpulver 35 % 

Yoghurtpulver 

Helmelkpulver 28 % 

Yoghurt 

Melk til yoghurt 

Fettfri yoghurt 

Skummetmelk flytende 

Creme fraiche  

Rømme 

Smørfett og andre dehydrerte/konsentrerte smørtyper 

Melkefett 

Kjernemelk flytende 

Skummetmelk flytende 

Kasein 

Melkeprotein 

Albumin 

Melkeprotein 

Mysepulver 

Mysepulver (inntil 13 % protein) 

Myse* 

Ikke tollbelagt 

Kondensert myse 

Kondensert melk, mager 

Myseprotein 

Melkeprotein 

Myseproteinkonsentrat** 

Melkefett og melkeprotein 

Melkeproteinkonsentrat** 

Melkefett og melkeprotein 

Mysepermeatpulver 

Skal ikke oppgis 

Laktose 

Skal ikke oppgis 

*Unntak: Dersom myse er benyttet til å lage analogost på varenummer 19.01.9091 skal prosentvis innhold av melkefett og melkeprotein i produktet føres i søknadsskjema. 
**Dette gjelder alle produkter som inneholder konsentrert myseprotein eller melkeprotein, som for eksempel isolat og hydrolysat

Mel, gryn og korn 

Råvare 

Hvordan føre råvaren i søknadsskjemaet 

Speltmel 

Mel og flak av hvete 

Sammalt mel/fullkornsmel* 

Mel og flak av det kornslaget det er lagd av 

Semolina/semulegryn 

Mel og flak av hvete, eller evt. det kornslaget det er laget av 

Bulgur 

Durum (mel, flak, kli og knust). 

Couscous 

Durum (mel, flak, kli og knust) 

Fiber av hvete eller andre korn 

Kli av hvete, rug, bygg og havre 

Hvetekim 

Mel og flak av hvete 

Gluten/hveteprotein 

Skal ikke oppgis 

Bokhvete 

Skal ikke oppgis 

Hvetespirer 

Skal ikke oppgis 

Maltet korn og mel av malt 

Skal ikke oppgis 

* Wholegrain flour betyr fullkornsmel/sammalt mel og skal oppgis som mel og flak av relevant kornslag. 

Poteter og stivelse 

Råvare 

Hvordan føre råvaren i søknadsskjemaet 

Potetfiber 

Mel og flak av poteter 

Stivelse av potet 

Potetstivelse 

Dekstrin 

Modifisert stivelse 

Alle typer stivelse som er modifisert 

Modifisert stivelse 

Alle andre typer stivelse 

Annen stivelse 

Gelatin 

Skal ikke oppgis 

Inulin 

Skal ikke oppgis 

Søtpotet 

Skal ikke oppgis 

Glukose og andre søtningsstoffer 

Råvare 

Hvordan føre råvaren i søknadsskjemaet 

Glukose 

Glukose, glukosesirup (dekstrose) 

Glukosesirup 

Glukose, glukosesirup (dekstrose) 

Glykose 

Glukose, glukosesirup (dekstrose) 

Dekstrose 

Glukose, glukosesirup (dekstrose) 

Druesukker 

Glukose, glukosesirup (dekstrose) 

High fructose corn syrup 

Glukose, glukosesirup (dekstrose) 

Glukose-fruktose sirup 

Glukose, glukosesirup (dekstrose) 

Fruktose-glukose sirup 

Skal ikke oppgis 

Andre siruper (sukkersirup, hvetesirup, maissirup, rissirup, osv.) 

Skal ikke oppgis 

Andre søtningsstoffer (sukker, fruktose, osv.) 

Skal ikke oppgis 

Polydekstrose 

Skal ikke oppgis 

Invertsukker 

Skal ikke oppgis 

Bær og bærkonsentrat 

Råvare 

Hvordan føre råvaren i søknadsskjemaet 

Konsentrat og ekstrakt  

Konsentrat av jordbær, bringebær eller solbær 

Puré 

Jordbær, bringebær eller solbær (ikke tørket eller i konsentrat) 

Juice 

Jordbær, bringebær eller solbær (ikke tørket eller i konsentrat) 

Melkepulver 

Dersom produktet du skal søke om tollnedsettelse for inneholder melkepulver er det viktig at du oppgir riktig type melkepulver i søknaden. Forskjellen på de ulike typene melkepulver er fettprosenten. Du kan velge mellom følgende melkepulver i vårt elektroniske søknadssystem, hvor prosentsatsen angir fettprosent i pulveret: 

  • Fløtepulver 55 % 
  • Melkepulver 20 % 
  • Helmelkpulver 28 % 
  • Helmelkpulver 35 % (ekstra fet) 
  • Kjernemelkpulver 
  • Mysepulver (inntil 13 % protein)  
  • Skummetmelkpulver 

Står det helmelkpulver (whole milk powder) i dokumentasjonen skal dette oppgis som «helmelkpulver 28 %» i søknaden. Dersom du skal oppgi det som «helmelkpulver 35 % (ekstra fet)», må du ha dokumentasjon som viser at det er ekstra fett helmelkpulver i produktet ditt. 

Dersom fettandelen i melkepulveret ikke er presisert og det kun står «melkepulver» i dokumentasjonen, skal du oppgi melkepulveret som «melkepulver 20 %».  

Osteerstatning/analogost under varenummer 19.01.9091  

Med osteerstatninger menes produkter som framstår som et alternativ til ost, men hvor melkefettet er erstattet, helt eller delvis, av annet fett. 

Dokumentasjonen fra produsent må vise andel melkeprotein og andel melkefett i produktet. Disse andelene må du oppgi i søknaden under «Andre meieriråvarer». Dersom produktet er en blanding av analogost og vanlig ost, skal andelen vanlig ost i produktet oppgis som ost og resterende som melkefett og melkeprotein. 

Proteinpulver og andre produkter med råvarer av myse 

Dokumentasjonen på råvareinnholdet i sportsernæringer, proteinpulver og lignende varer må vise innholdet av melkefett og melkeprotein i produktet. Disse andelene må du oppgi i søknaden under «Andre meieriråvarer». 

Inneholder produktet for eksempel 60 prosent myseproteinkonsentrat (WPC) må du ha dokumentasjon fra produsent som viser andelen melkefett og melkeprotein i WPC. Dersom det eksempelvis er 6 % melkefett og 80 % protein vil regnestykket bli som følger: 

Melkefett: 6 * 60 prosent = 3,6 %  
Melkeprotein: 80 * 60 prosent = 48 % 

Dersom varen inneholder flere ulike proteinprodukter (for eksempel både WPC og myseproteinisolat) basert på melk, så gjøres dette for alle innsatsfaktorene. Disse legges så sammen før man fører inn det totale innholdet av melkefett og melkeprotein.