Hva er en godkjent Inn på tunet-gård?

En godkjent Inn på tunet-gård leverer et tjenestetilbud som er knyttet til gården, livet og arbeidet der. Alle "Inn på tunet"-gårder er derfor kvalitetssikret gjennom Kvalitetssystem i landbruket (KSL) en bransjestandard utformet av Mattilsynet og Arbeidstilsynet.   

Inn på tunet-gårder er godkjent av Stiftelsen Norsk Mat. Godkjenningsprosessen går gjennom flere ledd og tar vanligvis 2-4 måneder. Første del av godkjenningen er gjennomføring av Inn på tunet-skolen. Skolen gir en grunnleggende forståelse av hva Inn på tunet er og hvilke muligheter det gir.   

Revisjon 

Inn på tunet-gården må gjennomføre en egenrevisjon som er en gjennomgang av driften med sjekklister som sikrer at gården oppfyller de kravene som gjelder. I egenrevisjonen legger man inn all dokumentasjon og går igjennom bl.a.:

  • Lover, regler og offentlige krav
  • Kompetanse og faglig oppdatering
  • Behandling og oppbevaring av personopplysninger
  • Sikkerhetsrutiner ved dyrehold, maskiner m.m. og Helse, miljø og sikkerhet (HMS)

I tillegg skal det gjennomføres en ekstern revisjon av egne KSL-revisorer. Når denne er gjennomført, rapportert og godkjent er gården en godkjent Inn på tunet-gård. Etter dette skal egenrevisjonen gjennomføres årlig og det kreves i tillegg at gården har en eksternrevisjon annethvert år. Begge må på plass for at gården skal opprettholde status som godkjent Inn på tunet-gård.

Les mer om Inn på tunet og godkjenningsordningen.

Hvor kan du finne en godkjent tilbyder?

På nettsiden til Stiftelsen Norsk Mat ligger det en oversikt over alle godkjente tilbydere av Inn på tunet. Her ligger kontaktinformasjon til hver enkelt gård. Du kan også kontakte landbruksansvarlig i den aktuelle kommunen. 

Dersom din kommune ikke har en godkjent tilbyder kan du sjekke en av nabokommunene. Du kan også gå i dialog med den som er landbruksansvarlig i din kommune, for å undersøke om noen gårder kunne tenke seg å starte opp med ett slikt tilbud. 

Nasjonale veiledere for Inn på tunet.

Det er laget flere nyttige veiledere for tilbydere og innkjøpere av Inn på tunet tjenester.

Brosjyre om Inn på tunet for personer med demens

Statsforvalteren i Viken har laget en informasjonsbrosjyre om Inn på tunet-tilbud for personer med demens. Det er viktig at også politikere og administrasjonen hos innkjøper vet hva et Inn på tunet-tilbud er og betyr.

Her finner du brosjyren med kortfattet informasjon om Inn på tunet på demensområdet.

Vurderingsverktøy- Valg av Inn på tunet tilbyder.

Statsforvalteren i Vestland har utviklet et vurderingsverktøy for kjøp av Inn på tunet-tjenester.

Dette kan benyttes når en skal velge mellom flere gårder, men kan også brukes som kvalitetssikring der en bare har en aktuell gård. Verktøyet er tenkt som et supplement til mer formelle prosesser.

Nasjonalt senter for kunst og kultur i opplæringen (KKS)- Læringsverktøy

KKS jobber for økt interesse og kvalitet i kunst- og kulturfagene i barnehage og grunnopplæringen. Senteret utvikler og formidler fagdidaktiske ressurser, kurs og konferanser. Gjennom flere år har senteret utviklet en omfattende digital ressursbase.

I samarbeid med pilotprosjektet i Nordland har KKS laget undervisningsressurser som kan være med å synliggjøre hva Inn på tunet er og hvordan gården kan være en praktisk læringsarena for elevene.

Se forslag til undervisningsopplegg og inspirasjonsvideoer.

Informasjon om løyve for transport

Når tilbyder har ansvar for transporten

Når Inn på tunet-tilbydere har ansvaret for å frakte brukere av tilbudet kreves det løyve for persontransport. Det vil være mulig å søke om fritak fra bruk av taksameter m.m. jf. yrkestransportforskriften § 48 siste ledd. Vil gjelde for bil registrert for inntil ni personer, for minibuss (9-16 passasjerer) kreves i tillegg førerkort klasse D1.

Søknadsskjema

Du finner søknadsskjema og informasjon på nettsiden til fylkeskommunen.

Når innkjøper har ansvaret for transporten

Virksomheten kan søke om en fellesskapsløyve for persontransport hos Statens Vegvesen. Mange kommuner har allerede et fellesskapsløyve. Hvis Inn på tunet-tilbudet har en ansatt fra innkjøper, kan hen bruke dette løyvet, det forutsettes gyldig sertifikat og at virksomheten til innkjøper stiller bil eller minibuss til disposisjon.

Det ble i mai 2022 oppnevnt et offentlig utvalg som skal se på drosjereguleringen i et helhetlig perspektiv. Du kan følge arbeidet på nettsiden til Drosjeutvalget.

Samvirkeforetak for gårder med et Inn på tunet-tilbud.

Bønder med en godkjent Inn på tunet-gård kan bli medlem i ett av samvirkeforetakene for Inn på tunet. Her får de bistand med markedsføring, anbud og kontrakter, medlemsnettverk og kompetanseutvikling.

Du kan lese mer om disse organisasjonene på nettsiden til Stiftelsen Norsk Mat.