For tilbydere av Inn på tunet-tjenester
Her finner du nyttig informasjon for deg som er eller ønsker å bli tilbyder av Inn på tunet-tjenester.
Inn på tunet-skolen
Inn på tunet -skolen (IPT-skolen) er et nettkurs som skal bidra til å gi en grunnleggende forståelse av hva Inn på tunet er, hvilke muligheter det kan gi og hva som kreves for å etablere en slik virksomhet. Dette er et introduksjonskurs spesielt rettet mot deg som ønsker å starte opp med Inn på tunet, eller som nylig har startet slik virksomhet.
Nettkurset er utviklet i et samarbeid mellom Norges Bondelag, Stiftelsen Norsk Mat, Innlandet fylkeskommune og Høgskolen i Innlandet.
Les mer om Inn på tunet-skolen
Hvordan bli en godkjent Inn på tunet-gård?
For å bli en godkjent Inn på tunet-gård, må foretaket gjennomføre en godkjenningsprosess i regi av Stiftelsen Norsk Mat. Det er enkelt å søke om godkjenning, men det er viktig at du er kjent med forutsetningene for å kunne bli godkjent før du registrerer deg som søker. Det er anbefalt at du gjennomfører Inn på tunet-skolen før du søker om godkjenning. For at Stiftelsen Norsk Mat best mulig skal kunne hjelpe deg i søkeprosessen er det viktig at du leser tilgjengelig informasjon om søknadsprosessen
Les mer på nettsiden til Stiftelsen Norsk Mat om prosessen for å bli en godkjent Inn på tunet-gård.
Det er laget en film til inpirasjon. Filmen er spilt inn på Hallarvik gård utenfor Narvik. Her møter du Marita Liljebakk som forteller om reisen mot å bli en godkjent "Inn på tunet"-gård.
Se inspirasjonsfilm om hvordan du kan få godkjenning for "Inn på tunet"-gård.
Oversikt over godkjente Inn på tunet-gårder i Norge
På nettsiden til Stiftelsen Norsk Mat ligger det en oversikt over alle godkjente Inn på tunet- gårder. Det er viktig at alle tilbydere sørger for at informasjonen om sin gård og sitt tilbud er mest mulig oppdatert, denne siden blir brukt av mulige kjøpere.
Kurs i regi av Norsk Landbruksrådgivning
HMS-kurs
For å bli en godkjent Inn på tunet-tilbyder blir det stilt krav om gjennomført HMS-kurs (Kurs i helse, miljø og sikkerhet). Stiftelsen Norsk Mat anbefaler kurset "Praktisk HMS-arbeid" i regi av Norsk Landbruksrådgiving. Dersom du allerede har deltatt på ett annet HMS-kurs eller ønsker et annet kurs, ta kontakt med Stiftelsen Norsk Mat og de vurderer individuelt hva som er tilstrekkelig.
Se informasjon om kurset på nettsiden til Norsk Landbruksrådgiving.
Inn på tunet-kurs
Kurset er utviklet spesielt for Inn på tunet-tilbydere. Hovedtema i kurset er; motivasjon for eget arbeid med Inn på tunet og godkjenningsordningen, etikk og moral, krav og lovverk, kartlegging og risikovurdering, samt tiltaksplan og egenrevisjon. Kurset er anbefalt for Inn på tunet-tilbydere, men er ikke et krav for å bli en godkjent Inn på tunet-gård.
Se informasjon om kurset på nettsiden til Norsk Landbruksrådgiving.
E-læringskurs, demensomsorg på gård
Nasjonalt senter for aldring og helse har laget et eget E-læringskurs for Inn på tunet-bønder som har dagaktivitetstilbud for personer med demens. Kurset skal gi bonden grunnleggende kompetanse til å planlegge og starte opp et dagaktivitetstilbud. Det er også et mål å øke tilbyder sine forutsetninger for å utvikle og drive Inn på tunet-tilbud for personer med demens av høy kvalitet.
Du kan lese mer om demensomsorg på gård hos Nasjonalt senter for aldring og helse.
Brosjyre om Inn på tunet-tilbud for personer med demens
Statsforvalteren i Viken har laget en informasjonsbrosjyre om Inn på tunet-tilbud for personer med demens. Kartlegging har vist at det er et stort behov for informasjon om hva Inn på tunet er hos mulige innkjøpere. Det er også viktig at politikere og administrasjonen hos innkjøper vet hva et Inn på tunet-tilbud er og betyr.
Nasjonale veiledere for Inn på tunet
Det er laget flere nyttige veiledere for tilbydere og Innkjøpere av Inn på tunet-tjenester.
Informasjon om løyve for transport
Når Inn på tunet-tilbydere skal ha ansvaret for å frakte brukere av tilbudet kreves det løyve for persontransport. Det vil være mulig å søke om fritak fra bruk av taksameter m.m. jf. yrkestransportforskriften § 48 siste ledd (lovdata.no). Gjelder for bil registrert for inntil ni personer, for minibuss (9-16 passasjerer) kreves i tillegg førerkort klasse D1.
Det ble i mai 2022 oppnevnt et offentlig utvalg som skal se på drosjereguleringen i et helhetlig perspektiv. Du kan følge arbeidet på nettsiden til Drosjeutvalget.
Samvirkeforetak for bønder med et Inn på tunet-tilbud
Du kan velge om du ønsker å bli medlem i ett av samvirkeforetakene for Inn på tunet. Her vil du få bistand til markedsføring, anbud og kontrakter, medlemsnettverk og kompetanseutvikling.
Du kan lese mer om disse organisasjonene på nettsiden til Stiftelsen Norsk Mat.