Hele 75 søknader kom inn til utlysningen, noe som er ny rekord. Den store interessen viser også at disse midlene er svært relevante for FoU-aktører innen verdikjeden for mat og drikke.
Prosjektene går over 1-2 år og temaene spenner fra jordhelse, biomangfold og kulturmiljø, via gjødselhåndtering til mattrygghet, politikk og økonomi, og alle produktgrupper er dekket.
I tråd med prioriteringene i utlysningen er det sektorene korn, frukt og grønt som har trukket de lengste stråene denne gangen, med til sammen 20 innvilgede prosjekter. Hele åtte av disse omhandler plantehelse og plantevern. Åtte prosjekter gjelder husdyrsektoren, mens fem prosjekter er relevante for flere produktgrupper. 27 av de innvilgede prosjektene er forprosjekter som skal lede til videre forskning.
To prosjekter for økt selvforsyning
Om lag 94 prosent av proteinet som brukes i norsk husdyrfôr er importert. Det er ønskelig å redusere denne avhengigheten. Encellet protein (SCP) avledet fra dyrkede mikroorganismer som bakterier, gjær og sopp, kan være et alternativ til importert soyaprotein. SCP kan omdanne industrielle rester, biprodukter og klimagasser til proteinrik biomasse. Norwegian Research Centre (NORCE) vil bruke lokale tangrester og klimagasser som metan og karbondioksid, som råstoff for SCP-produksjon. Denne prosessen produserer både et protein- og fiberrikt fôr som krever liten/ingen prosessering og fanger opp klimagasser. Prosjektet vil kunne bidra til en mer bærekraftig og selvforsynt landbrukssektor i Norge, og fremme en robust og mer miljøvennlig husdyrproduksjon.
Med mål om økt norskandel for mathvete skal Nofima utforske om tilsetning av askorbinsyre kan brukes for å justere bakeegenskapene i norsk hvete. Forprosjektet skal analysere mathvetesorter fra forskjellige dyrkingsmiljø med ulik glutenkvalitet for viskoelastiske egenskaper og bakekvalitet med ulike mengder askorbinsyre. Dette vil gi ny kunnskap til mølle- og bakeribransjen som på sikt vil kunne bidra til økt utnyttelse og høyere selvforsyningsgrad av norsk mathvete.
Oversikt over innvilgede prosjekter:
Prosjekt | Søker | Innvilget tilskudd, kr |
Hvilke mønstre ser vi i regionale investeringsforskjeller blant norske bønder, og hvilke konsekvenser kan det få for produksjonsfordelingen i norsk jordbruk? | Agrianalyse AS | 650 000 |
Økt selvforsyning og verdiskaping med norsk settehvitløk | Det kgl. selskap for Norges vel | 750 000 |
Sammenstilling av nivåer av miljøgifter, naturlige toksiner og plantevernmiddelrester i mat – et viktig grunnlag for å sikre sunn og trygg mat i lys av nye kostråd og klimaendringer | Folkehelseinstituttet | 749 672 |
Bærekraft, selvforsyning og lokal matberedskap: En sikrere verdikjede for lokalt tilpassede sorter av matplanter | Fridtjof Nansens Institutt | 750 000 |
Aromadannende bakterier i spekeskinke | Grilstad AS | 550 000 |
Klimanøytral tomatproduksjon i veksthus | Lauvsnes gartneri AS | 750 000 |
Å bruke et virus til å drepe et annet virus for å produsere virusfritt plantemateriale | NIBIO | 749 010 |
Materialbaserte pesticider | NIBIO | 750 000 |
Ut av karantene: Potecystenematodeinfiserte felt underlagt flere tiårs karantene er nå klar for frigjøring – hva har skjedd med skadedyrpopulasjonen? Vil områder frigjøres for økt produksjon? | NIBIO | 750 000 |
Ekstrakt fra rosenrot (Rhodiola rosea) mot tørråte i potet og andre plantesjukdommer | NIBIO | 750 000 |
Ny kunnskap om metodar for å estimere smak og aromastoff i norske eple | NIBIO | 750 000 |
Målrettet forbedring av eplefruktkvalitet for norsk sider | NIBIO | 748 360 |
HveteVakt: Overvåkning av hveterustinvasjoner til Norge for effektive tiltak i rett tid | NIBIO | 749 782 |
Identifisering av mykovirus for fremtidig biologisk kontroll av aksfusariose i Norge | NIBIO | 750 000 |
KornVerk: Tilpassing av byggdyrking til forhold med mye nedbør | NIBIO | 749 480 |
Ville pollinatorar i grovfôrområde og tilrettelegging for levedyktige bestandar | NIBIO | 750 000 |
Systemer for gjødselhåndtering i moderne driftsbygninger til storfe – hvordan påvirker valg av system næringsinnhold og biogasspotensiale på husdyrgjødsla? | NIBIO | 750 000 |
EUs taksonomi og bærekraftrapportering – konsekvenser for norsk jordbruk | NIBIO | 750 000 |
Effekter av bionedbrytbar plast på grønnsaksdyrking i norsk klima: Jordforurensning og planteresponser | NIVA | 749 877 |
Smarte løsninger for skadedyrbekjempelse i jordbær: Kombinasjon av bildeteknologi og biologisk kontroll | NMBU | 750 000 |
Bacillus cereus og emetisk toksin i korn - betydning for mattrygghet | NMBU | 750 000 |
ProFôr: Undersøkelse av potensialet til protein og aminosyrer fra andemat som en bærekraftig fôringrediens fra fiskeoppdrett avløpsvann | NMBU | 750 000 |
Fermenterte grønnsaker: Veien til økt etterspørsel og innovasjon i Norge | NOFIMA AS | 750 000 |
Er askorbinsyre jokeren for å øke utnyttelsen av norsk mathvete? | NOFIMA AS | 750 000 |
Fastsettelse av holdbarhet og betydning for matsvinn – hvordan fastsetter ulike matprodusenter holdbarheten? | NOFIMA AS | 749 551 |
GRASP: Green House Gases and Seaweed Residues to produce Proteinenriched feed ingredient for the livestock | NORCE | 749 673 |
Velg belg! Hvordan øke forbruket av belgvekster blant unge | NORSUS | 750 000 |
Helt rå! En analyse av antistoffer i råmelk fra norske saueraser | NORSØK | 749 100 |
Automatisering i veksthus for bærekraftig norsk grøntproduksjon | SINTEF OCEAN AS | 750 000 |
Utvikling av energieffektiv tørketeknologi for prosessering av insektslarver | SINTEF OCEAN AS | 716 900 |
Autonom innmatskontroll av kylling | SINTEF OCEAN AS | 748 730 |
Kartlegging av matsvinn fra norsk dagligvare for økt verdi | SINTEF OCEAN AS | 750 000 |
Har en gammel folkefiende fortsatt betydning i norsk korn? Forekomst av meldrøye og risikofaktorer | Veterinærinstituttet | 749 556 |