For å få mer kunnskap ber de om publikums hjelp for å få inn mer informasjon om døde og syke kalver slik at disse kan undersøkes nærmere.
– De siste årene har vi sett at det blir færre elgkalver i store deler av Norge, og de elgkalvene som finnes er ofte små, sier prosjektleder og spesialist i vilthelse ved Veterinærinstituttet, Bjørnar Ytrehus.
Han forteller at i mange områder rapporteres det funn av syke og døde elgkalver. Problemene ser ut til å være størst langs kysten av Østlandet, Agder og Trøndelag, men også i andre områder ser en at tilveksten til elgkalvene er nedadgående.

Forskningsprosjektet Elgkalven Trampe som drives av Veterinærinstituttet, har som mål å undersøke flest mulig av de elgkalvene som blir funnet døde eller som er så syke at de avlives. Prosjektet ble startet opp i 2024 og fortsetter med utvidet styrke i 2025.
– Vi synes prosjektet gir oss svært mye ny kunnskap, sier Ytrehus.
– Hovedfunnet er at kalvene rett og slett er avmagret. De dør da sannsynligvis av en kombinasjon av sult og tilfeldige infeksjoner. I tillegg ser vi at de fleste av disse kalvene er infisert med den flåttbårne bakterien Anaplasma og en god del har tarmparasitten Giardia. Det er imidlertid for tidlig å si hva som er årsaken til at de er så magre. Vår teori er at dette skyldes et samspill mellom varmestress, endringer i næringsverdien til plantene elgkalvene spiser og flere sykdommer, forteller han.
Prosjektet har kontaktpersoner i Agder, Telemark, Vestfold, Buskerud, Akershus, Østfold, Innlandet og Fosen i Trøndelag som kan kontaktes om du finner en død elgkalv. Om du finner en elgkalv som virker syk, så skal du kontakte fallviltgruppa i kommunen, gjerne gjennom politiet på tlf. 02800. Fallviltgruppa vil da avgjøre om kalven er så alvorlig syk at den må avlives, og kan i så fall ta kontakt med den lokale Trampe-kontakten.
– Det er viktig å få kunnskap fra flere år, slik at vi for eksempel kan se hvordan sommerværet påvirker helsen og overlevelsen til dyra, sier Ytrehus.
– Det vi håper er at noen av faktorene bak utviklingen kan påvirkes, slik at vi får flere sunne og sterke elgkalver som har et godt liv.
Prosjektet finansieres med midler fra Landbruksdirektoratet, Agder, Telemark, Vestfold, Buskerud, Østfold, Akershus, Innlandet og Trøndelag fylkeskommuner, og gjennomføres med støtte fra Norges jeger- og fiskerforbund og Universitetet i Innlandet.
Kontaktperson:
Bjørnar Ytrehus,
Veterinærinstituttet,
tlf. 97641431.