.jpg)
Går du en tur i skogen møter du et mangfold av skogbilder – store grove furutrær med oppkvistede stammer, tett ungskog, sjiktet skog, hogstflater, gamle grantrær med hengende greiner, hule eiker, bjørk og osp med og uten lav, stående- og liggende død ved, tuer av bærlyng og et mangfold av blomster og dyre- og fugleliv.
Økologisk tilstand i skog er et felles ansvar for alle sektorer som påvirker skog. Tilstanden i dagens skoger er et resultat av menneskenes aktive bruk av skogressurser, skogforvaltning og avskoging til andre arealformål over mange hundre år. Hard utnytting og utarming av ressursene i perioden 1300-1900 førte til at det var stubber etter hogst nesten over alt, svært lite død ved og få gamle store trær. Tidlig på 1900-tallet ble det oppmerksomhet på foryngelse og skogreising, og siden da er skogressursen bygd opp igjen til samme nivå som tidligere kjent.

Landbruksdirektoratet og Miljødirektoratet fikk i 2022 i oppdrag å utarbeide et felles kunnskapsgrunnlag for økologisk tilstand i skog, og en meny av tiltak, som kan opprettholde eller forbedre den økologiske tilstanden. Direktoratene leverte rapporten M-2597 Kunnskapsgrunnlag om økologisk tilstand i norsk skog og utredning av tiltak i september 2023.
Skogbruk kan ikke drives over alt. I vernede arealer er som regel ikke skogbruk tillatt I tillegg finnes det skogområder som ligger slik til at de i praksis er uaktuelle for aktivt skogbruk. Når alle disse arealene er trukket i fra sitter vi igjen med at den økonomisk drivbare skogen, som kan være aktuell for skogbruk, utgjør om lag 50 prosent av det totale skogarealet.
Direktoratene fikk også i oppdrag å utrede tiltak for å opprettholde eller forbedre økologisk tilstand i skog I rapporten har vi blant annet pekt på 10 skogbrukstiltak som kan bidra til å opprettholde eller forbedre den økologiske tilstanden i den produktive, økonomisk drivbare skogen. Vi har i dette arbeidet ikke vurdert hvorvidt tiltakene bør iverksettes eller dimensjoneres. Regjeringen har akkurat lagt fram stortingsmelding om naturmangfold, Meld. St. 35 (2023-2024) Bærekraftig bruk og bevaring av natur — Norsk handlingsplan for naturmangfold. Her peker de på at det må gjøres en nærmere vurdering av tiltakene som kan bidra til å nå regjeringens mål for skog og redusert nedbygging av naturareal.
Vi har spurt oss om vi har nok kunnskap til å kunne uttale oss med sikkerhet om den økologiske tilstanden i skog.
Les hele artikkelen «Hvordan er den økologiske tilstanden i Norges skoger»
Artikkelen er den første i en serie på fire artikler i Norsk skogbruk. Den første kom i utgave 5-2024.