Til hovedinnhold

Lauvtrær bidrar til sunnere skog

Selv om norske skoger domineres av gran og furu, er lauvtrærne viktige for det biologiske mangfoldet og dermed for den økologiske tilstanden i skog. Lauvtrær bidrar til bedre jordkvalitet og gir viktige levesteder for mange arter.

Norske skoger domineres av treslagene gran, furu og bjørk. Hele 90 prosent av det totale skogvolumet er dominert av disse treslagene, og lauvtrær utgjør til sammen 26 prosent av den stående kubikkmassen. Blant lauvtrærne er bjørk det mest utbredte treslaget.

Volumfordeling av lauvtrær i all skog i 2020. Kilde: Landsskogtakseringen. Bjørk er det dominerende lauvtreslaget med 69 prosent.
Volumfordeling av lauvtrær i all skog i 2020. Kilde: Landsskogtakseringen.

Fordeler med lauvtrær

Lauvtrær er av betydning for et rikt biologisk mangfold i skogen. For eksempel gir løvfall fra disse trærne en annen type næring til jordsmonnet enn strøfall fra bartrær, og det har positiv effekt på skogbunnens vegetasjon og jordorganismer. I tillegg fungerer lauvtrær som vertstrær for lav, sopp, insekter, edderkoppdyr, fugler og pattedyr. Noen arter lever kun i tilknytning til bestemte treslag, mens andre er mer allsidige. 
En blanding av lauvtrær og bartrær bidrar til å spre risikoen for skogskader som råte og vindfall. En variert skog er mer motstandsdyktig mot miljømessige påkjenninger.

Edellauvskog 

Edellauvtrær, som eik, ask og alm, vokser på om lag én prosent av det produktive skogarealet i Norge, men de har stor betydning for økosystemet. Edellauvskoger er kjent for sitt rike insektliv, som igjen tiltrekker et mangfold av fuglearter. Disse skogene er ofte lokalisert i sør- og vestvendte skråninger med god tilgang til lys og varme. Forekomsten av edellauvtrær er størst i landskapsvernområder og andre verneområder, hvor de gir et viktig bidrag til det biologiske mangfoldet.

ROS-arter 

Rogn, osp og selje (omtales ofte som ROS) er pionerarter som trives på hogst- og brannflater. Disse treslagene har forholdsvis kort levetid, men eldre eksemplarer spiller en viktig rolle for mange arter, inkludert flere rødlistede arter. For eksempel byr selje på viktig mat for humler og sommerfugler om våren, rognebær er populær mat for fugler om høsten og unge eksemplarer av ROS-artene er viktig mat for hjorteviltet.

Tiltak for å fremme lauvtrær

For å bedre den økologiske tilstanden i skog peker Landbruksdirektoratet og Miljødirektoratet på en rekke tiltak. Ungskogpleie, hvor lauvtrær prioriteres i kantsoner, på fuktig mark og langs bestandskanter er ett av tiltakene, fordi det kan bidra til økt stabilitet og variasjon i treslag. Økt gjensetting av store, grove lauvtrær ved hogst, samt økt vern av edellauvskoger er andre, aktuelle tiltak. Offentlige tilskuddsordninger og skogsertifiseringsordninger kan bidra til å oppnå disse målene.

Her kan du lese hele artikkelen om lauvskog. Den har tidligere vært publisert i Norsk skogbruk nr. 6-2024 i Norsk Skogbruk (27.6.2024).