Til hovedinnhold

Matavfall og matsvinn: Forslag til ny definisjon

En arbeidsgruppe ledet av Miljødirektoratet foreslår en ny definisjon for matavfall og matsvinn. Arbeidsgruppa foreslår også å gi Statistisk sentralbyrå (SSB) ansvar for matavfallsstatistikk.

Landbruksdirektoratet, Fiskeridirektoratet og SSB har deltatt i arbeidsgruppen sammen med Miljødirektoratet.

Gruppen foreslår at matavfall fremover defineres som næringsmidler som har blitt avfall. Denne definisjonen følger av rammedirektivet om avfall, som Norge er forpliktet til å gjennomføre gjennom EØS-avtalen. 

Ny definisjon av matsvinn 

Videre foreslår arbeidsgruppen at Norge beholder en definisjon for matsvinn for bruk i vårt nasjonale arbeid mot matsvinn. Den nye definisjonen for matsvinn tar utgangspunkt i matavfallsdefinisjonen og lyder: Matsvinn er lik den nyttbare delen av matavfallet. Arbeidsgruppen foreslår at denne definisjonen legges til grunn i det videre arbeidet under bransjeavtalen om reduksjon av matsvinn. 

Vil gi SSB ansvar for å sikre statistikk 

Arbeidsgruppen mener at ved å ta i bruk de to definisjonene – en for matavfall og en for matsvinn – vil Norge både oppfylle sine rapporteringsplikter under EØS-avtalen og fortsatt opprettholde våre nasjonale ambisjoner rettet mot kutt i den nyttbare delen av matavfallet. 

For å sikre en solid og sammenlignbar statistikk, foreslår arbeidsgruppen at SSB tar rollen som statistikkansvarlig for matavfall. Dette er statistikk som Norge er pålagt å rapportere årlig til EU. 

Les rapporten «Matavfall og matsvinn: forslag til ny definisjon og videre statistikkutvikling»

Kontakt

Elin Røsnes