Til hovedinnhold

Ni nye samarbeidsprosjektet skal bidra til vekst og innovasjon i korn- og grøntsegmentet

Styrene for Forskningsmidlene for jordbruk og matindustri har bevilget tilskudd til 16 nye samarbeidsprosjekter innen jordbruk og matindustri, hvorav ni av de er på korn og grønt. Alle med oppstart i 2025.

Styrene for Forskningsmidlene for jordbruk og matindustri har bevilget tilskudd til 16 nye samarbeidsprosjekter innen jordbruk og matindustri, hvorav ni av de er på korn og grønt. Alle med oppstart i 2025.

I år er det innvilget nye samarbeidsprosjekter for totalt 217,4 millioner kroner, hvorav 51 millioner kroner av dette er 2025-midler. Det er styrene for Forskningsmidlene for jordbruk og matindustri (FFL/JA) som tildeler midlene. Prosjektene dekker hele verdikjeden, og i år er det lagt særlig vekt på økt forskningsaktivitet innen korn- og grønt.

Avansert teknologi

Et av prosjektene det er bevilget midler til er «SmartWheat», eid av NMBU. Hovedmålet med prosjektet er å utvikle hvetesorter som er motstandsdyktige mot klimaendringer, spesielt tørke. Dette skal gjøres gjennom banebrytende KI-modeller og avansert teknologi. Et annet prosjekt som har fått bevilget midler er «RASK». Ved å utvikle og anvende sensorteknologi, har prosjekteier NIBIO en ambisjon om å forbedre kvalitetsvurderingen av frukt, grønnsaker og korn Dette skal muliggjøre en rask og nøyaktig estimering av kvaliteten på produktene og redusere matsvinn ute hos produsentene.

Tildelinger fra FFL/JA med oppstart i 2025

Prosjekttittel Søker Innvilget beløp,
mill. kr.
INNOFORAGE: Raskere tilpasning og implementering av nye fôrvekster i Norge: En innovativ forskningsmetode ledet av bønder via folkeforskning NIBIO 12,4
FriskAgurk: Bærekraftig plantehelse i moderne veksthusagurkproduksjon NIBIO 13,0
RASK: Rask og kostnadseffektiv kvalitetsvurdering av plantebaserte matvarer NIBIO 15,0
NoBlight: Nye utfordringer med gamle potetsykdommer. Integrert plantevern for bekjempelse av tidlig og sen tørråte NIBIO 15,0
RibesMax: Innovativ og bærekraftig produksjon av Ribes i hele Norge NIBIO 9,8
AdHealth: Food additives and Gut Health NMBU 14,1
SUFFICIENT: Sustainable fungal production of biostimulant fertilizers and feed oils from biowastes NMBU 14,9
SUSDOCK: Bærekraftig kontroll av høymol (Rumex spp.) i norsk grovfôrproduksjon – synergier mellom kartlegging og innovativ ugraskontroll NMBU 14,6
SmartWheat: Utnytte KI-modeller for klimabestandige hvetesorter i bærekraftig landbruk NMBU 15,0
BREADVANCE: Novel sourdough from Norwegian grains for sustainable bread advancement and optimized for wheatsensitive individuals NMBU 5,4
Oat2Feed: Produksjon av sunn norsk havre til fôr NMBU 15,0
FlexBio: Fleksibel bioraffinering for foredling av lokalt restråstoff fra matproduksjon Nofima AS 15,0
MouldReduce: Smitteveier og reduksjon av problemmugg i norsk matproduksjon Nofima AS 13,4
BarleyNOR: Norsk bygg - en reise fra jord til bord Nofima AS 14,8
FlexiFarm: Fleksible dyrkingsløsninger for å minimere energiutgifter og skape nye inntektsstrømmer i vertikalt landbruk NTNU 15,0
HoloCamp: A hologenomic investigation of Campylobacter susceptibility in slowgrowing chicken NTNU Vitenskapsmuseet 15,0

 

Fakta om forskningsmidlene

Forskningsmidlene for jordbruk og matindustri har to finansieringskilder med hvert sitt styre; Fondet for forskningsavgift på landbruksprodukter (FFL) og Forskningsmidler over jordbruksavtalen (JA). Forskningsmidlene forvaltes av styrene og finansierer forskning og innovasjon i hele verdikjeden fra primærledd til industri- og forbrukerledd.

Logo for forskningsmidlene for jordbruk og matindustri