Til hovedinnhold

Norsk melkeproduksjon øker, prisdifferansen mot EU reduseres

Norsk melkeproduksjon har økt de siste årene, det samme har melkeprisene – noe som skjer både i Norge og EU. Vi ser mer import av meieriprodukter til Norge, og samtidig større eksport av smør.

Melkekyr på innmarksbeite

Melkeproduksjonen opp

Ved tredje kvartal 2025 er det levert 1159 mill. liter melk til meieri, dette er 51 mill. liter mer enn på samme tid i fjor. Sammenlignet med tredje kvartal i 2023 ble det levert 102 mill. liter mer, tilsvarende en økning på 10 prosent. I 2025 har forholdstallet vært 1,2, noe som har lagt til rette for økningen i melkeproduksjonen hittil i år.

Den høye produksjonen i 2025 har gitt et overskudd av melk. Dette medfører at volumet må ned i 2026 for at tilbudet av melk skal være balansert i forhold til etterspørselen.

Faktiske leveranser per tredje kvartal, pluss Tines prognoserte leveranser for fjerde kvartal 2025 viser volumøkning sammenlignet med 2024. For 2026 viser Tines prognose per oktober 2025 nedgang i melkevolumet forutsatt et forholdstall på 1,0.

Melkeprisen har økt de siste årene, både i Norge og EU

Forskjellen til melkeprisen i EU er redusert de siste årene sammenlignet med hva den var tidligere.

Prisen norsk meierindustri betaler for rå melk (PGE, planlagt gjennomsnittlig engrospris) ligger nå på 6,93 kr/liter. Til sammenligning var målprisen, som ble erstattet av PGE fra 1.11.24, i første halvår 2022 på 5,55 kr/liter.

Melkeprisen har også økt i EU. Forskjellen mellom norsk pris og EU-pris på melk har de siste fire årene vært om lag 80 øre per liter. I perioden 2011 til 2021 var den i gjennomsnitt 2,20 kr/liter. Mye av reduksjonen i prisforskjellen de siste tre-fire årene skyldes svakere kronekurs mot euro, men det har også vært en reell økning i prisen på melk i EU målt i euro.

Importerer mer sjokolademelk

Importen av smaksatt melk (inkludert sjokolademelk) har økt med 2 600 tonn hittil i år, det tilsvarer 50 prosent økning. Importen av yoghurt og syrnet melk har økt med nesten 800 tonn. Dette er varer som går under RÅK-ordningen og som derfor har lavere toll.

Ost som er det største importproduktet i meierisektoren økte marginalt til 15 700 tonn per september 2025 fra 15 400 tonn i samme periode i fjor.

Importen av melkepulver har så langt vært lavere i år enn den var i fjor. Importen har gått ned med 2 000 tonn viser tall per september. Dette er en normalisering av situasjonen etter at det var et underskudd av melk i første halvdel av 2024 som ble supplert med import av melkepulver.

Eksporten endret – fra melkepulver til smør

Eksporten av melkepulver og konsentrert melk var av en viss størrelse i 2022, men de tre siste årene har den blitt redusert betraktelig. Samtidig har eksporten av smør tatt seg betydelig opp i 2025.

Per august var den totale eksporten av meieriprodukter på om lag 2000 tonn.
–Nedgang i eksporten av melkepulver og økningen i eksporten av smør viser en endring i norske forbrukeres etterspørsel av meieriprodukter. Forbrukeren etterspør nå produkter med høyt proteininnhold, noe som har ført til et overskudd av melkefett (smør), som vi ser til en viss grad har blitt eksportert, kommenterer seniorrådgiver Hans Kjetil Bjørnøy i Landbruksdirektoratet.

Osteeksporten som for ti år siden var om lag 10-15 000 tonn per år er nå vesentlig redusert. Men kvantumet eksportert så langt i 2025 viser en liten økning sammenlignet med samme periode i fjor.

Eksporten av meieriprodukter målt i mengde domineres av mysepulver og albuminer.