Til hovedinnhold

Nye satser og endret ferdigvareomfang i RÅK-tilskuddsordningen

Landbruks- og matdepartementet har fastsatt neste års satser for prisnedskrivning til bearbeidede jordbruksvarer (RÅK-varer), samt utvidelse av ferdigvareomfanget.

Forslag til endringer i satsene, utvidelse av ordningens ferdigvareomfang og endring av råvarenavn  har vært på høring og er omtalt i høringsdokumentene. Endelige satser fremgår av Landbruks- og matdepartementets fastsettelsesbrev som finnes her

I tillegg til fastsettelse av satser for 2023, er det vedtatt å utvide ordningen med vaniljesaus, vaniljekrem og rømmedressing, alle under varenummer 19.01.9098. 

Det er også vedtatt endring av to råvarenavn til potetmel/potetstivelse og flak og granulat av potet. Endringen i råvarenavn medfører ingen endring i praksis. 

 

COLOURBOX2372889.jpg
Bilde av nypoteter. Foto: Colourbox

Formålet med tilskuddsordningen er å kompensere for prisforskjeller på jordbruksråvarer mellom Norge og utlandet, slik at næringsmiddelindustrien i Norge kan produsere produkter basert på norskproduserte jordbruksråvarer. Ettersom råvarepriser og valutakurs varierer er det behov for å oppdatere satsene jevnlig, for å oppnå formålet med ordningen. 

Endringene i forskriften og de nye satsene er gjeldende fra 1. januar 2023.