Lurer du på hvordan det norske markedet for jordbruksvarer fungerer og reguleres? I årsrapporten til Omsetningsrådet finner du svarene. Omsetningsrådet spiller en nøkkelrolle i norsk matproduksjon. Rådets oppgave er å balansere markedet for landbruksvarer, slik at prisene holder seg stabile og bøndene får forutsigbarhet. Dette skjer med hjemmel i omsetningsloven fra 1936, og betales i stor grad av bøndene selv gjennom en omsetningsavgift.
I 2024 behandlet rådet 116 saker fordelt på elleve møter. Årsresultatet ble et overskudd på 103,8 millioner kroner. Samtidig ble det samlet inn over 817 millioner i avgifter.
– Det norske systemet er unikt ved at bøndene finansierer tiltak for å holde markedet i balanse. Ordningen fungerer godt, sier rådets leder, Bjørg Tørresdal.
Kjøtt på lager - melk i manko
Etterspørselen etter melk og meieriprodukter økte i 2024, noe som førte til et lite underskudd. Omsetningsrådet vedtok derfor å fjerne overproduksjonsavgiften på kumelk, og produksjonen ble i praksis fri ut året.
For kjøtt var det derimot et overskudd. Lageret av storfe var på over 7 000 tonn ved inngangen til året. Tilsvarende for svin lå lageret på cirka 3 600 tonn.
For å balansere markedet iverksatte Omsetningsrådet flere tiltak: det ble gitt tilskudd for å slakte kalver tidligere, og smågrisprodusenter fikk støtte for å utsette produksjon. I tillegg ble det gitt frysefradrag for kjøtt som hentes ut fra reguleringslager.
Mindre matkorn
Kornavlingen endte omtrent på snittet for de siste fem årene. Men 2024 var preget av tørke i mai og vanskelige værforhold om høsten. Resultatet var lav matkvalitet på hvete, der under 40 prosent ble klassifisert som matkorn.
Egg og fjørfe
Økt etterspørsel ga manko på egg, og det ble lagt til rette for import. Norskandelen av engrossalget av egg har historisk dekket 99–100 prosent, men i 2024 gikk denne ned til 95 prosent.
Fjørfe er ikke omfattet av markedsregulering, så det ble kun innkrevd omsetningsavgift til finansiering av faglige tiltak og opplysningsvirksomhet.
Kommunikasjon og kunnskap
Omsetningsrådet finansierer kunnskapsformidling og faglig utvikling. I 2024 ble nær 293 millioner kroner brukt på slike tiltak. Matprat.no, Melk.no og Frukt.no fremmer bruk av norske råvarer og skal styrke tilliten til norskprodusert mat blant forbrukerne. I tillegg ble det gitt tilskudd til kursing i dyrevelferd, etikk og kvalitetskontroll hos produsentene.
Rådet samarbeider med aktører som Animalia, Opplysningskontorene og Stiftelsen Norsk Mat for å løfte omdømmet til norsk landbruk i offentligheten.
Et spleiselag
Systemet for markedsregulering er et spleiselag i ordets rette forstand. Når det er overproduksjon, må bøndene betale for tiltak som skal få markedet i balanse.
– Målet er å stabilisere markedet og gi forutsigbarhet, både for bonden og forbrukeren, sier Tørresdal.