Storfekjøttkvoten på 1084 tonn gikk for hele 70,24 kroner per kilo, det er ny toppnotering og nesten det dobbelte av fjorårets pris. Dette alene ga en inntekt på 76 millioner kroner. Småfekjøttkvoten på 206 tonn oppnådde en pris på 34,41 kroner per kilo, en markant økning fra 9,25 kroner i fjor.
Ostekvoten fra EU på 3400 tonn holdt seg stabil på 26,04 kroner per kilo, i tråd med prisnivået de siste årene.
Den samlede inntekten ligger over fjorårets 210,5 millioner kroner, men er godt under rekordåret 2021 da inntektene var på 350 millioner kroner. 82 godkjente deltakere var med i årets auksjon, som er på linje med tidligere år. Til sammen 56 kvoter ble auksjonert ut.
Importkvoter for kjøtt er attraktive
Kjøttkvotene bidro mest til økningen i inntekter. Flere kvoter, inkludert storfekjøtt (WTO), småfekjøtt (WTO), skinke av svin (EU) og fjærfekjøtt (EU), satte nye prisrekorder. Spesielt prisen for småfekjøttkvoten (WTO) har økt mye sammenlignet med de siste årene.
-Årets auksjon viser en markant økning i etterspørselen etter importkvoter for kjøtt, noe som kan tyde på endringer i markedssituasjonen for kjøtt i Norge. Prisen på ostekvoten fortsetter å ligge høyt, det viser at også disse kvotene er svært populære og betalingsvilligheten har stabilisert seg på dette nivået, kommenterer rådgiver Herman Morken i Landbruksdirektoratet.
Inntektene fra auksjonen går til statskassen og bidrar til å regulere importen av landbruksvarer til Norge. Systemet med tollkvoter er en viktig del av Norges handelsavtaler og landbrukspolitikk, og balanserer hensynet til norsk matproduksjon med behovet for import.