Til hovedinnhold

Sju millioner kyllinger til egg- og kjøttproduksjon

I oktober 2025 ble det klekket 7 millioner kyllinger. 308 000 kyllinger skal bli verpehøns og 6,7 millioner går til kjøttproduksjon.

Frem til og med oktober i år har det blitt klekket 2 965 000 kyllinger av verperase. Det er en økning på 1,3 prosent sammenlignet med samme periode i fjor. I oktober ble det klekket 308 000 verpekyllinger, mens det forventes 295 000 klekte verpekyllinger i november. Endringer i klekketallet fra måned til måned skyldes i hovedsak variasjon i antall dager per måned og sykluser med innsett av verpehøner.  

Det tar ca. 16 uker fra klekking til en verpehøne begynner å legge egg, og eggproduksjonen er først oppe for fullt når verpehøna er rundt 20 uker. Kyllingene som klekkes nå er dermed ikke i produksjon før i mars 2026. 

Økt etterspørsel etter egg 

Etterspørselen etter egg har vært økende over flere tiår, og norsk produksjon har stort sett dekket tilnærmet hele behovet for egg til konsum- og industrimarkedet.  

I 2023 oppsto en ny situasjon der avtagende vekst i produksjonen, kombinert med fortsatt høy etterspørsel, førte til at produksjonen av norske egg ikke var tilstrekkelig til å dekke behovet. Underdekningen av norske egg økte utover 2023, og vedvarte i 2024 og 2025.  

Grunnet underdekningen av norske egg har Landbruksdirektoratet satt ned tollavgiften på egg siden juni 2023, slik at det resterende behovet kan dekkes med import. Tollavgiftssatsen settes slik at importprisen pluss tollavgift er lik norsk pris. Det har vært høye priser på egg i EU i hele denne perioden, og prisen i EU har også periodevis oversteget norsk pris. Tollavgiften har da blitt satt til null. Tollavgiften er for tiden nedsatt til null kroner per kilo frem til midten av desember. 

Eggsektoren har derfor iverksatt tiltak for å øke produksjonen med å øke antallet produsenter.  
 

Brune egg i eggkartong.
Egg på vei til butikken. Foto: Landbruksdirektoratet

Mer egg neste år 

Nortura, som har ansvar for regulering av markedet for egg, anslår en sterk økning i eggproduksjonen de siste månedene av 2025 og videre i 2026. I løpet av 2026  forventes det at etterspørselen vil kunne dekkes fullt ut av norske egg. 

Stabil utvikling i slaktekyllinger 

Antallet slaktekyllinger som ble klekket i oktober var drøyt 6,6 millioner, og summert hittil i år har det blitt klekket 63 millioner kyllinger. Det er tilnærmet likt som i fjor.  

Kyllingproduksjonen i Norge har økt i mange år, og denne veksten forventes å fortsette. Det pågår samtidig en omstilling til saktevoksende slaktekylling. De hurtigvoksende kyllingene, som har vært vanlig i kommersiell produksjon, er slakteklare etter ca. 30 dager. De saktevoksende kyllingene lever lenger og blir større. Det er derfor forventet at antallet klekte slaktekyllinger ikke vil øke like mye fremover, fordi kjøttproduksjonen øker gjennom høyere slaktevekt. 

Færre kalkuner 

Frem til og med oktober i år har det blitt klekket 628 000 kalkunkyllinger. Det er en nedgang på 18 prosent sett mot samme periode i fjor. 

Her finner du statistikk for egg og kylling