I uminnelige tider har reinsdyr hver vår blitt fraktet ut til øyer og nes i havgapet for å beite om sommeren, da snøen smelter først langs kysten. Om høsten fraktes dyrene tilbake for vinterbeite på vidda.
Tidligere flyttet reindriften til flere av disse øyene ved at reinen svømte over sund og fjorder. Svømming kan imidlertid innebære større risiko for tap av rein, særlig over lengre avstander. På begynnelsen av 1950-tallet ble det tatt i bruk enkle prammer til transporten. I dag fraktes reinsdyrene med en pram som er et landgangsfartøy. Det vil si en flatbunnet båt som kan legge til land selv der det er langgrunt.
For reindrifta er dette svært gunstig, da enkelte øyer reinen beiter på om sommeren ikke har nødvendig kaianlegg for mottak av andre typer sjøfartøy. I tillegg betyr det at reinen kan lastes på prammen i fastlandet på steder som samsvarer med flyttveiene reindriften tradisjonelt har brukt mellom sommer- og vinterbeite.
– Årets høstpramming startet 22. september og pågår til midten av oktober, med et opphold fra 28. september til 7. oktober. Vi anslår at det skal prammes omtrent like mange dyr som i fjor. Det er ofte krevende værforhold under høstprammingen, særlig ute på øyene. Dette kan føre til forsinkelser i forbindelse med samling og flytting av rein for både utøvere og pram, noe som er tilfelle også i år, sier Iver Øyen som jobber i avdeling reindrift.
Tradisjon og spleiselag
Kostnadene for transporten av reinsdyrene er et spleiselag. Det meste av prammingen finansieres over reindriftsavtalen, i tillegg betaler reineierne en avgift på 30 kroner per rein. Før pramming må det dokumenteres at det er behov, og det skal tas hensyn til siidaandelens historiske bruk. Det er statsforvalteren som avgjør søknader om pramming, men for flere distrikter finnes det ikke andre alternativer enn å bruke pram for å flytte rein mellom sommer- og vinterbeite.
– Prammen som brukes tar opptil 500 rein per tur. Reineierne driver reinen inn i båten fra land. Når prammen kommer til fastlandet plasseres reinsdyrene i en midlertidig beitehage hvor de enten skal fraktes videre med lastebil eller drives over fjell og vidde til vinterbeite, forteller Øyen.
I forbindelse med vår- og høstpramming gjennomføres det ofte merking og telling av flokken. Landbruksdirektoratet får en rapport med oversikt over antall dyr som er prammet i etterkant av hver prammeperiode. Under fjorårets høstpramming ble det prammet rundt 8000 rein.