Korn er noe av det mest bærekraftige vi kan spise og er den viktigste energikilden i nesten alle dietter over hele verden. Dessuten gir kornproduksjon svært lave klimagassutslipp og er en utrolig effektiv måte å produsere sunn mat på. I Norge dyrkes det hovedsakelig hvete, havre, bygg og rug, hvorav hvete og havre brukes mest til matproduksjon.
Økende temperatur og lenger vekstsesong kan gjøre det mulig å utvide dyrkingsområdet for korn. Men samtidig, som følge av økende nedbørsmengder og mer ekstremvær, må vi regne med at i matvarer som korn kan et mer fuktig klima skape gunstige forhold for vekst av muggsopp og bakterier. Vinteren 2023/24 ble det funnet cereulide (emetisk toksin) fra Bacillus cereus i babygrøt laget av svarthavre og flere produkter ble derfor trukket fra markedet. Når i produksjonsprosessen og under hvilke betingelser toksindannelsen fant sted er i dag ikke kjent.
Funnet av cereulide i havre og den omfattende kunnskapsmangelen knyttet til vekst av B. cereus og dannelse av cereulide i korn var overraskende og danner grunnlaget for denne søknaden. Vi ønsker å gjennomføre en utredning der vi kartlegge forekomsten av B. cereus og cereulide i forskjellige kornslag. Vi vil også se på hvordan temperatur og fuktighet påvirker vekst av B. cereus og dannelse av cereulide i korn. Denne undersøkelsen er spesielt viktig ettersom dagens kunnskap om hvordan B. cereus oppfører seg i kornprodukter under ulike klimaforhold, er svært begrenset.
Utredningen vil gi kritisk innsikt i hvordan klimaendringer, med varmere og fuktigere værforhold, kan påvirke både veksten av bakterien og produksjonen av cereulide. En bedre forståelse av disse mekanismene vil være avgjørende for å identifisere trinn i produksjonsprosessen som krever økt oppmerksomhet og å utvikle tiltak som sikrer trygg matproduksjon under fremtidige klimaforhold. Gjennom økt kunnskap om hvordan klimaendringer påvirker mattryggheten i norsk kornproduksjon, kan vi proaktivt begrense de negative effektene av klimaet på mattrygghet. Ved å bidra til å utvikle strategier for trygg lagring, tørking og behandling av kornprodukter kan prosjektet bidra til en mer bærekraftig og robust matforsyning i fremtiden.