Prosjektet er viktig for en bærekraftig matproduksjon, og relevant for utlysningen fordi det vil bygge ny kunnskap om jordhelse og trygg mat under norske forhold.Den dominerende bionedbrytbare plasten som anvendes er av typen PBAT (fossilbasert utgangsmateriale for produksjon, såkalt «ikke-biobasert»).
PBAT pløyes derfor ned i jorden etter at grønnsakene er høstet, og er tillatt å anvende i økologisk landbruk. I løpet av en sesong kan man i noen tilfeller ha inntil fire avlinger i året, og PBAT pløyes da ned i jorda fire ganger i løpet av en sesong.
Nedbrytingen av plast, og eventuelle additiver antas å gå saktere i
nordlige land som Norge enn sydlige land pga. mindre lys og lavere temperatur, men dette er ikke godt nok undersøkt. En jordtemperatur på 25°C som nedbrytning i standarden EN 17033 forutsetter er lite aktuelt for Norske forhold. Det er heller ikke godt nok kjent om planter tar opp, eventuelt hvor mye, av forurensninger fra degradert PBAT i jorda og eventuelle additiver.
Ett forprosjektet vil bidra med ny kunnskap om nedbrytning av PBAT i jord, funn av additiver (utvalgte miljøgifter fra screeningen analyseres under kontrollerte forhold) og jordkjemi/fysikk (pH og jord/vann-forhold), under norske forhold, opptak og akkumulering i planter og effekter på plantevekst. Resultatene vil gi retning for et hovedprosjekt.