Forprosjektet «Fra potetsamling til norsk delikatessepotet» er gjennomført fra desember 2021 til juni 2024 i samarbeid mellom Nibio plantehelse og bioteknologi, Universitetet i Bergen, Graminor AS, Sagaplant og Norsk Landbruksrådgivning-Fagforum potet.
Prosjektet har fått innspill og assistanse fra en referansegruppe, som har omfattet BAMA, Overhalla klonavlssenter, NLR-rådgivning, Nasjonalt museumsnettverk for kulturlandskap v Heibergske Samlingene, Mattilsynet, foreningen KVANN, Nibio Apelsvoll, NordGen, Norsk Bruksgenbank v Norges Vel, samt delvis fra Matarena Bergen og fra Vitenparken Ås.
I prosjektet har fokusert på 15 historiske potetsorter og potensiale for sortenes bruk til delikatessepotet. Sortenes genetiske identitet er undersøkt, morfologi beskrevet og informasjon om sortenes bruk er innhentet. 6 av sortene har vist sig fortsatt å være i bruk privat i Norge under andre lokalnavn. 102 sorter fra hele landet, som ikke tidligere har vært innsamlete i Norge, er blitt funnet, der en stor del har vist seg å være egne norske varianter av gamle internasjonale sorter, gamle norske landsorter og i forveien kjente sorter, der noen finnes iden norske potetbanken.
Et stort referansemateriale er gjennomgått, beskrevet morfologisk og genetisk analysert for å faststille sortsidentitet/sortsekthet på de utvalgte 15 sortene. Sortene er preliminært blitt undersøkt for matrelevante egenskaper, der især 2 av sortene er blitt vurdert å være særlig interessante.
Arbeidet har også betydet, at store deler av den norske potetsamlingen har kunnet analyseres for genetisk slektskap. Sorter, dubletter og feilklassifiseringer har blitt identifisert, og ikke tidligere innsamlete antakelig norske lokalsorter blitt funnet. Det har vært mulig å undersøke sammenfall mellom den norske potetbank, NordGen’s potetsamling, og aksesjoner bevart ved den tyske genbanken, der dubletter, feil-klassifiserte sorter og beslektede sorter mellom de tre samlingene er blitt identifisert. En slik kuratering bidrar til å sikre, at det viktigste norske mangfoldet tas vare på, og blir bevart som frisk, tilgjengelig og sikret mangfold.
Gjennom prosjektet er deler av de historiske sortene blitt dyrket og presentert i visnings-hager, som har blitt etablert ved norske museumshager og i skolehager rundt om i landet.
Forprosjektet har bidratt til å forberede norske potetsamlingen for økt bruk.