- Hjem
- Prosjektmidler
- Prosjekter og resultater
- NyFrukt: Introduksjon av nye frukt- og bærkulturer i dyrking og marked
NyFrukt: Introduksjon av nye frukt- og bærkulturer i dyrking og marked
Prosjektfakta
| Prosjektnummer | 120393 |
| Prosjektleder | Dag Røen |
| Prosjekteier | Njøs Næringsutvikling AS |
| Samarbeidspartnere | Bama Trading |
| Prosjektperiode | 2020–2021 |
| Ordning | Forskningsmidlene for jordbruk og matindustri |
| Prosjekttype | Forprosjekt |
| Midlene er innvilget av | Styret for forskningsmidler over jordbruksavtalen |
| Innvilget | Kr. 500 000 ,- |
| Resultatrapport |
-
Et utvidet produktspekter vil bidra til å øke den norske produksjonen av frukt og bær og gjøre den mer robust. Njøs næringsutvikling AS (NNU) arbeider med å identifisere og prøve nye frukt- og bærkulturer for kommersiell produksjon. Det er store utfordringer knyttet til flere aspekt ved introduksjon av en ny kultur. Spesielt utfordrende er det å få markedsadgang for det som i starten nødvendigvis vil være mindre kvanta av et produkt som er lite kjent. Dette er en flaskehals som har vært til hinder for et økt produktspekter av norsk frukt og bær. NNU har nylig etablert samarbeid med BAMA Trading avd. Spesialprodukter som leverer til HORECA-segmentet. Dette åpner for leveranse av mindre kvanta nye produkt i en oppbyggingsfase mot en større produksjon. Gjennom forprosjektet vil vi i samarbeid med markedsaktører utvikle en universell prosess for introduksjon med markedstilgang av nye frukt- og bærkulturer. Vi vil videre få på plass ny kunnskap rundt flaskehalser knyttet til introduksjon av produktene svarthyllblomst, haskapbær og eldkvedefrukter. Kunnskap fra forprosjektet vil danne grunnlag for et påfølgende forskningsprosjekt der den universelle prosessen blir prøvd ut og det blir gjennomført FoU for å løse utfordringer knyttet til høsting, lagring og levering av de valgte produktene.
-
Hovedmål med forprosjektet har vært å utvikle en universell prosess for optimal introduksjon av nye frukt- og bærkulturer i produksjon og marked, og å forberede introduksjon av tre lovende produkter (blomst av svarthyll, frukter av haskap og frukter av eldkvede). Den universelle prosessen tar for seg hele løpet fram til etablert kommersiell produksjon med markedstilgang. Det er prøvd ulike metoder for levering av svarthyllblomst som sikrer fullgod kvalitet fram til sluttbruker.
Det er utarbeidet en strategi for effektiv og optimal prøving og introduksjon av nye kulturer i produksjon og marked. Denne er basert på de erfaringer gjennom de siste 14 årene i ulike prosjekter på nye frukt- og bærkulturer, som videre er samlet i en universell prosess som tar for seg hele løpet fram til etablert kommersiell produksjon med markedstilgang. Prosessen er tenkt å være gyldig både for helt nye kulturer og for nye produkt i etablerte kulturer, men det må i hvert tilfelle vurderes hvilke enkeltdeler av prosessen som er relevante for den aktuelle kulturen / produktet. Denne prosessen synliggjør ulike steg, fra idé/initiering til etablert kommersiell produksjon, viktige oppgaver som må sjekkes ut / løses underveis i prosessen, involvering av ulike aktører i de enkelte oppgavene, flaskehalser og mulige tiltak for å gå rundt disse.
Svarthyll er dyrket i felt på NJØS og i et kommersielt felt i Fresvik. Holdbarheten på frisk blomst løspakket var for kort til å holde et normalt løp gjennom verdikjeden med transport og lagring i påvente av ordre. Hovedproblemet var den store diffusjonsflaten i blomsten og visning som følge av uttørring. Det ble utført forsøk med vakuumpakking av blomsten, og de første lagringsforsøkene viste en holdbarhet på 2 uker i ubrutt kjølekjede. I tillegg ble aromaen fra blomsten bevart på en veldig god måte.To ukers levetid er tilstrekkelig for leveranse, men det fører til en veldig komprimert sesong for levering.
Det er prøvd mekanisk høsting og rensing i eldre busker med haskap med enkelt utstyr som er rimeleg i innkjøp, og i et nytt forsøksfelt ble det i 2021 undersøkt plukkekapasitet ved håndhøsting. Videre ble det gjort en sammenligning av høsteprestasjon og avlingsnivå for planter i standard buskform og i espalier. Forskjellen i avlingsnivå er forventet å bli mindre etter hvert, men det vil uansett være flere greiner per busk i buskform enn i espalier. Bærstørrelse er jevnt over bedre i espalier enn buskform, og høsteprestasjon er stort sett lang større i espalier. Det ble også foretatt en sensorisk evaluering av sortene. Det er funnet noe sykdom på blader og bær, og NJØS vil ha videre dialog med NIBIO plantehelse om for å finne gode løsninger på disse problemene.
Mange eldkvedesorter har en voksemåte som gjør at en del av greinene legger seg langs bakken og frukta blir lett tilsølt. Slike frukter er ikke handelsvare. I ett etablert felt ble det utviklet og prøvd ut et enkelt oppstøttingssystem som reduserer dette problemet mye. Det er også gunstig med tanke på å øke plukkehastigheten. Det ble i 2020 også importert planter av 3 sorter til karantene hos Sagaplant. Disse ble formert opp med stiklinger og plantet ut i felt juni 2021. Når plantene i dette større feltet kommer i bæring vil de bli brukt både som grunnlag for forsking rundt lagring og varehåndtering og for å kunne serve samarbeidende markedsaktør med mer vare inntil kommersiell dyrking er etablert hos produsenter.