Prosjektet skal utvikle optiske sensorer for å måle modningsgrad og kvalitet på jordbær. Dette vil bli brukt til å utvikle nye tjenester som å prediktere avling, identifisering av sykdom og gradering av bær i forhold til størrelse og kvalitet. Videre vil vi videreutvikle en jordbærplukker som kun plukker bær av salgbar kvalitet. Verdiskapingspotensialet for robotisert plukking blir først fullt ut realisert når sensorer kan gi pålitelig informasjon om kvaliteten til bærene som plukkes.
Dette prosjektet vil utvikle, teste og verifisere optiske metoder for å:
- måle modning og modningsgrad
- registrere sykdommer og skader
- estimere individuell bærvekt
- identifisere deformerte og skadete bær
Prosjektet vil utvikle verdiskapende teknologi som gagner hele verdikjeden i jordbærproduksjonen. Sensorene vil først og fremst muliggjøre kommersialisering og øke verdien til den robotiserte jordbærplukkeren ved at plukkede bær har riktig og god salgskvalitet. I hele næringskjeden skapes nye verdier gjennom reduksjon av matsvinn under og etter plukking. Dette realiseres ved å identifisere sykdom, samt at man kan plukke små eller deformerte bær som det ikke lønner seg å plukke med dyr arbeidskraft. I tillegg vil data som disse sensorene samler inn kunne brukes til å estimere avling og volum frem i tid. Dette er av stor verdi for dagligvarekjedene, som dermed kan planlegge tilbud og kampanjer. Prognosene er også viktig for å planlegge import av frukt.
Det utvikles sensorer som måler riktige og relevante parametere samt algoritmer som analyserer og sammenholder data. I tillegg må bærene presenteres for sensorene slik at målingene blir gode samtidig som hastigheten til prosessen – måle, analysere og plukke – er konkurransedyktig. Sensorer som skal fungere på mobile roboter utendørs må håndtere utendørs lysvariasjoner, okkluderte bær, og bevegelser og vibrasjoner under måling. Prosjektet vil ha dette som sentrale krav for metodikk, sensorutvikling og testing i felt.