Den norske fjordhestpopulasjonen har i underkant av 5000 individer, med et betydelig lavere antall hester i den aktive avlspopulasjonen. Bærekraftig avl i små populasjoner forutsetter at det fødes over 200 føll per år for å begrense innavlsutvikling, samt at man opprettholder genetisk variasjon. Vi har problemer med å nå anbefalt antall fødte føll, og må derfor jobbe aktivt både for å motivere oppdretterne og stimulere til avl ved bruk av tilskudd, samt øke kunnskapen i organisasjonen og kompetansen hos oppdretterne. Det er i tillegg viktig å ha kontroll på helseutfordringer fordi uønskede egenskaper sprer seg raskt i en liten populasjon. Det er derfor behov for å kartlegge både genetisk variasjon og helseutfordringer hos fjordhesten, utvikle strategier for å ta vare på den genetiske variasjonen og begrense innavlsøkning, samt stimulere oppdrettere til å ta gode valg for rasens framtid.
I forbindelse med revidering av fjordhestens avlsplan med ny avlsplan gjeldende fra 2026 er det også behov for å utarbeide retningslinjer for kåring av hingster basert på stamme og farge og inkludere dette i en kåringsinstruks for å sikre at genetisk viktige individer får et bidrag til neste generasjon.
Målet med arbeidet er kartlegge genetisk variasjon og helseutfordringer hos fjordhesten og bevare genetisk variasjon gjennom god forvaltning av rasen.
Målet skal nås gjennom fem delmål:
•Kartlegge genetisk variasjon hos fjordhesten
•Kartlegge ulike helseutfordringer hos fjordhesten
•Stimulere til at flere unge hingster vises på Nordfjordeid og slik ta vare på genetisk variasjon
•Utarbeide gode rutiner for utvelgelse av hingster på bakgrunn av stamme og farge
•Stimulere oppdrettere til avl og til å ta vare på den genetiske variasjonen hos fjordhesten