Siden 1970 har målrettet trafikksikkerhetsarbeid i Norge redusert antallet trafikkdrepte fra 560 til rundt 100 per år. I 2002 vedtok Stortinget en såkalt Nullvisjon: en visjon om ingen drepte eller hardt skadde i vegtrafikken. For hesteekvipasjer som må ferdes langs trafikkerte veier for å nå rekreasjons- og treningsområder, er det avgjørende at både ryttere, kusker og øvrige trafikanter har kunnskap om sikker ferdsel og hestens reaksjonsmønster. Med økt forståelse kan flere hester trygt komme ut på tur, noe som også er positivt for hestevelferden.
I 2014 fikk Norsk Hestesenter midler fra Samferdselsdepartementet til å opprette nettsiden hestitrafikken.no, hvor kunnskap om hest i trafikken formidles. Saken fikk ny blest da Norsk Hesteeierforbund med finansiering fra Gjensidigestiftelsen tok initiativet til prosjektet «Hest i trafikken» (2019-2021) sammen med NAF, Trygg Trafikk, Hest360 og Norsk Hestesenter.
Erfaringene vi gjorde i dette prosjektet, og ikke minst i samtaler med ulike aktører, f.eks. Norges Trafikkskoleforbund, har gjort at vi ser behovet for å blåse nytt liv i prosjektet. For å kunne nå ut til større grupper av trafikanter er det behov for mer tilpasset undervisningsmateriell. Både med tanke på innhold og omfang, men ikke minst at det passer inn i læreplanen eller undervisningopplegget som et etablert hos ulike aktører. Det er også viktig at materiellet kan brukes uten at den som underviser nødvendigvis innehar kompetanse på hest.
Informasjonsmateriellet som ble utviklet under prosjektperioden har vært nyttig for mange. Men vi ser et behov for å videreutvikle materiellet til dagens mediebilde, spesielt blant unge, som er overrepresentert både som ryttere og nye bilister. Det eksisterende materiellet er rett og slett lite egnet til å få gjennomslag på sosiale medier.
Vi ser dessuten et behov for å belyse flere situasjoner, og ønsker derfor å ta bilder og film av reelle situasjoner og produsere tre nye filmer. Målet er å produsere materiell med større stoppeffekt og sterkere emosjonell påvirkning. Det er dessuten behov for å oppdatere nettsiden og presentasjonsmateriellet med nytt tekstinnhold for å sikre ytterligere synlighet og enda høyere nytteverdi, blant annet med oppdatert statistikk.
Derfor søker vi nå om midler til å blåse liv i prosjektet igjen for å utvikle kortere filmer og mer målrettet undervisningsmateriell for kjøreskolene. I tillegg ønsker vi å styrke kunnskapen i egne rekker, med tilpasset materiell til rideklubber, for de som skal bli ponnikusker etc. Gjennom prosjektet «Hest i trafikken» erfarte vi at det er særlig behov for å øke kunnskapen blant de unge i hestemiljøene, en antagelse som er styrket gjennom funnene i forskningsprosjektet fra Nord Universitet.
Med bakgrunn i overstående begrunnelse, søker vi med dette om støtte til å videreføre prosjektet Hest i trafikken med nye midler til oppgradering av innhold og kunnskapsmateriell.
Vi ønsker å oppdatere presentasjoner/undervisningsopplegg med veiledning for de ulike gruppene, samt utvikle nye filmer rundt tematikken – som også kan brukes for seg selv. I tillegg ønsker vi å lage noen digitale teoritester hvor man kan teste sitt eget kunnskapsnivå.
Undervisningsopplegget og materiellet som bygges opp og produseres skal være digitalt, og det skal ligge tilgjengelig på hestitrafikken.no – slik at alle som ønsker det kan benytte seg av det. Det vil også lages egne korte filmer tilpasset sosiale medier o.l. På denne måten vil prosjektet ha positive ringvirkninger for hele hestenæringen.
Målet er å utvikle materiell med større stoppeffekt, spredningspotensiale og påvirkningskraft. Vi håper at nytt liv og giv til kampanjen vil drastisk redusere statistikken på hesteulykker.no med visjon om null også her, og gjøre det tryggere for hester, kusker og ryttere å komme seg til og fra trenings- og rekreasjonsområder.