Formålet med utredningen er å bringe fram kunnskap og vurderinger fra relevante miljøer om hvilke muligheter og utfordringer som ligger i salg av karbonkreditter for norske bønder.
Søker vil i dette prosjektet gi en oversiktlig fremstilling av EUs rammeverk for frivillig sertifisering av karbonfjerning, med hensikt å sammenstille og tilgjengeliggjøre kunnskap på feltet. Formålet med dette rammeverket er å kvalitetssikre aktiviteter for opptak og lagring av karbon.
Søker vil vi videre sammenstille kunnskap om utviklingen i arbeidet med karbonjordbruk («carbon farming») som innebærer å definere et sett av metoder for å oppnå opptak og lagring av karbon i jord og skog.
Søker vil i prosjektet drøfte hvordan handel med karbonkreditter, som er markedsbaserte systemer, virker sammen med de eksisterende virkemidlene i den norske jordbrukspolitikken. EUs rammeverk for frivillig sertifisering av karbonfjerning vil kunne føre med seg ulike dilemmaer og mulige målkonflikter, noe som vil belyses i prosjektet. Utredningen vil peke på viktige metodiske utfordringer knyttet til salg av karbonkreditter fra norsk jordbruk, herunder måling, verifikasjon og forholdet til nasjonalt klimagassregnskap.
Søker mener utredningen vil ha nytteverdi for aktører i jordbruket som jobber med å legge til rette for klimatiltak i primærproduksjonen, og for beslutningstakere innen forvaltning, næringspolitiske organisasjoner, politikere og rådgivere. Dette vil også kunne være nyttig for bønder ved at den vil gi et bedre grunnlag for å vurdere karbonjordbruk som mulig inntektskilde i landbruket.
Arbeidsmetoder i prosjektet vil omfatte informasjonsinnhenting, dokumentgjennomgang og dialog med relevante aktører. Bruk av referansegruppe og workshop underveis i prosjektet er sentrale kilder til informasjon, og for vurderinger knyttet til analyse av muligheter og konsekvenser.