De fleste jordhelsetestene viste forskjeller mellom engsystemet og potetsystemet, og da oftest med "bedre" jordhelse i beite og eng sammenliknet med potetjord. Det var imidlertid få forskjeller innad mellom behandlinger og arealer i systemene. Det anbefales derfor å bruke flere tester samlet, sammen med kjemiske jordanalyser og manuell graving for å vurdere jordhelse på gardsnivå.
I potetfeltet var det i snitt 2,4 % organisk materiale (OM) 2021. To år etter tilførsel av betydelige mengder OM, var det 4-8 % høyere innhold av OM der det var tilført fast biorest, hestegjødsel, eller biokull med flytende del av biorest (BK+), enn i kontrollrutene. BK+ ble estimert som mer stabilt over tid i jord enn de andre typene OM.
De fleste bønder forvalter mye karbon i matjordlaget. Innholdet var lavest i potetfeltet, middels i engene og høyest i permanente beiter. Det var i tillegg betydelige mengder karbon i jord fra 20-40 cm dyp. Det var i snitt ca. 7 % OM i jorda under engene på garden.
Videre viste resultatene at beholdningen av OM og karbon i matjordlaget (0-20 cm) avtok over en 30 årsperiode på de fleste skiftene. Simuleringer i C-Tools modellen (karbonendring over 100 år), stemte bra overens med de målte verdiene for skifter med startinnhold av OM i jorda på 12 % og lavere, men ikke så bra for høyere startnivå. Dette indikerer at utgangsnivået er viktig for skjebnen til OM og karbon i jordbruksjord. Videre at tross i kjente fordeler av flerårig gras og tilførsel av husdyrgjødsel, virker det krevende over tid å opprettholde eller øke innholdet av jordkarbon i norsk jordbruksjord.
Les mer om resultater fra prosjektet her:
Karboninnhold og biologisk aktivitet i eng- og potetjord (K-BEP)
Hva skjer når karbon tilføres norsk landbruksjord?
Kalkulator for karbonmengde i jorda
Hvordan måle jordhelse?
NORSØK RAPPORT nr 2 – 2024: Karbon og biologisk aktivitet i jord med eng- og potetdyrking (K-BEP)