Det er store variasjoner i naturgitte forhold for jordbruksproduksjoner i Norge i dag, både med vekstsesongens lengde, værforhold, jordsmonn og topografi. Endringer i klima vil ha stor påvirkning på produksjonsmuligheter, og tilpasning er nødvendig for å håndtere værmessige utfordringer. Også for dagens værmessige forhold er det behov for tilpasninger.
Det er tidligere produsert faktaark for tilpasningsstrategier (jordbrukets tilpasningsprofiler) for utvalgte områder med korn, potet og grovfordyrking. I dette prosjektet vil det utvikles tilpasningsstrategier (faktaark) for flere utvalgte produksjoner av grønnsaker, potet, korndyrking i Trøndelag og for områder med spesielle miljøutfordringer som ved drikkevannskilder eller med avrenning til Oslofjorden. Det tas utgangspunkt i fylkesvise klimaprofiler (Klimaservicesenteret) over forventede endringer, og det vurderes viktige sesongmessige utfordringer og muligheter for produksjonene.
Et hovedmål er å vise strategier med hvordan konkrete tilpasningstiltak kan tilpasses lokale jord og miljøforhold. Det inkluderer produksjonspotensialet for ulike vekster, agronomiske forhold som gjødsling, jordarbeiding, plantehelse, og kontroll med vann i landskapet, samt spesielle miljøtiltak. Det legges vekt på å demonstrere praktisk bruk av ulike hjelpemidler for klimatilpasning, som jordsmonnsdata, temakart, værdata og varslinger, kalkulatorer og nettsider. Det vil lages korte videoer om bruk av slik hjelpemidler og vektlegges formidling og demonstrasjoner av bruk.
Faktaark, videoer mm legges i NIBIO publikasjonsdatabaser og på «Veileder for miljø og klimatiltak». Sammen med tidligere faktaark vil denne serien demonstrere hvordan man kan utvikle og ta i bruk tilpasningsstrategier med vekt på ulike jord, klima og miljøhensyn for ulike produksjoner i landet. Metodikken som presenteres kan lett overføres til andre områder.
Målgrupper er næringsutøvere, rådgivere og forvaltning på ulike nivå, skoler og utdanning, men det vil også ha nytteverdi for allmenheten om jordbrukets klimautfordringer og tilpasningsmuligheter.