Næringsstoffkonsentrasjoner, tilførselsmengder og støkiometri (dvs. N:P-forhold) i jordbruksavrenningen påvirker vannkvaliteten i vassdragene. I Norge utfordres tiltakene for reduksjon i næringsstoffavrenning av hellende terreng, varierende vær og skiftende klima med et økende antall ekstreme hydrologiske hendelser.
Tiltak for å redusere tap av næringsstoffer er nødvendig, men de virker ikke alltid samtidig eller likt for både N og P, på grunn av forskjellene i deres agronomiske og biogeokjemiske egenskaper og dominerende transportveier. Dette prosjektet har som mål å øke kunnskapsgrunnlaget for valg av effektive tiltak mot N- og P-tap ved å undersøke hvordan ulik drift, jord, landskap og tiltak påvirker N- og P-tap i avrenning, samt N:P-støkiometri under varierende værforhold og skiftende klima.
Prosjektet skal gjennomføres ved en innsamling, analyse og syntese av tilgjengelige data i Norge (f.eks. NIBIOs JOVA-oppsamlingsprogram, feltlokaliteter på Kjelle, Bye, Særheim, Apelsvoll, etc.). Dette vil demonstrere hvordan/hvor/når ulike tiltak for å redusere N- og P-konsentrasjoner og tilførsler fungerer, hvordan tiltakene påvirker N:P-forholdet i avrenningen, samt potensielle konflikter og synergier for tiltakene. Prosjektet vil ut ifra dette foreslå de beste tiltakene som bønder kan ta i bruk for å redusere både N- og P-tap.
Formidling vil skje i form av en NIBIO Rapport som vil bli publisert på NIBIOs nettsider og i NIBIOs veileder for miljø- og klimatiltak i landbruket, et interessentmøte mot slutten av prosjektet og andre relevante møter i løpet av prosjektperioden