Åtte høst- og sju vårkornsorter var valgt fra samlingen til Norsk Bruksgenbanken. Blant de kornsortene som ble dyrket hadde de seks høstkornsortene E-3 Spelt, Enkorn, Kuban, Oberkülmer Rotkorn, Panser, Svart emmer og vårkornsorten Runar tilstrekkelig mengde korn for videre analyser.
Eurofins analyserte falltall og proteininnhold og Nofima utførte analyser strekkmotstand, strekkbarhet, vannopptak, utviklingstid, stabilitet og mykningsgraden. Gullimunn AS utførte bakeprøver med en standardisert surdeigsoppskrift. Brødet ble vurdert for lukt, farge, konsistens, krumme og smak etter avkjøling av et «Smaks/bedømmingspanel» som bestod av 4 personer, hvorav 2 har vært med på prøvebaking og -smaking hos Gullimunn de siste 6 årene.
Resultatene viste variasjon i sortenes egenskaper, men samtidig viste prøvebakingen at alle de sju kornsortene var uproblematiske å bake surdeigsbrød med og ga utrolig fine brød. Forklistringen av stivelse var god, og det ble fin poring på alle brødene. Prøvebakingen ga et «øyeblikksbilde» av hvordan den enkelte sorten fra årgang 2021 var å bake med på akkurat denne framgangsmåten. Prøvebakingen utført her ble derfor en indikasjon på hvordan melet oppførte seg, og ikke en endelig dom over den enkelte sorten. Fine brød bakt ved prøvebaking viste at alle sju kornsortene hadde markedspotensial. Bakekvalitet kan variere mellom dyrkingsområder og sesonger.
Det er viktig å kartlegge denne variasjonen med prøver dyrket i ulike områder og over flere sesonger. I tillegg er det viktig å undersøke ulik agronomisk praksis som gjødslingsstrategi og ugressbekjempelse. Alle kornsorter unntatt kommersielle sorter som Oberkulmer Rotkorn og Kuban vil inkluderes i fremtidige oppformering, markedsføring og kommende prosjekter.
Resultater fra prosjektet ble presentert ved Nordisk Kornkonferanse for kulturkornsorter ved Vitenparken i oktober 2021. Det er publisert innlegg på Norsk Bruksgenbankens sosiale media-kanaler. Under markdager på Norsk Bruksgenbankens forsøksfelt i 2022 ble resultater formidlet og smaksprøver utdelt.