Oppstarten var demonstrasjonsfelter på Hellerud Gård i 2020, hvor det ble gjennomført vekstobservasjon på 15 eldre maltbyggsorter av norsk eller nordiske opprinnelse.
Siden 2020 og fram til 2023 har prosjektet testet til sammen 24 sorter inklusive Domen som en referanse. Feltforsøkene er blitt gjennomført på Hellerud Gård og Nordre Lie Gård. Det er gjennomført systematiske vekstobservasjoner og labanalyser, og prosjektet har analysert for parametere som er viktige for god vekst samt for å få en god maltingsprosess og god kvalitet på øl. Basert på resultatene er det valgt ut 5 sorter som har betydning for kvalitet, utbytte, markedet og klimatilpasning. Disse 5 sortene er Møyar, Herta, Järvsö, TTI 9.16 og TTI 16.16. Alle er blitt testmaltet og testbrygget, samtidig med at Domen er inkludert.
Prosjektet har testet på smak, lukt og optisk vurderinger på mesk og brygg med interessante resultater, og med hensikt å få eldre, robuste norske og nordiske maltbyggsorter tilbake i kommersiell økologisk produksjon.
Resultatene ble formidlet gjennom testsmaking, fagdager, markvandring, foredrag og presentasjoner samt gjennom SoMe.
Les mer om resultatene fra prosjektet her:
Vil ha norsk korn til whisky og øl
Matproduksjon og næringsutvikling på norske ressurser