Prosjektet har bygget videre på arbeidet fra 2020 (Pilotprosjekt for omsetning av lokalprodusert økologisk frukt i COOP Nordvest) og har vært organisert og drevet med støtte fra Sogn Frukt & Grønt SA og COOP Nordvest. Prosjektet har omfattet 8 butikker innen kjedeprofilene Prix, Extra og Mega, i tillegg til spesialbutikken Bakar Jon. Butikkene har mottatt ukentlige leveranser etter ordre, og er fulgt opp jevnlig for å sikre lønnsomt salg av økologisk frukt uten å forårsake unødvendig svinn. Det er arbeidet med alle ledd i verdikjeden, fra høsting og pakking, til praktisk salg ut av butikk. I sesongen 2021 var det gode avlinger og god kvalitet på frukten som ble levert; økologisk eple, plomme, pære og aprikos. Prosjektet sto for leveranse av ca. fire prosent av nasjonalt omsatt volum på økologisk plomme og to prosent av omsatt volum av økologisk eple i sesongen. Prosjektet tilegnet seg kunnskap om hvordan lokal, økologisk frukt rullerer i forhold til konvensjonell norsk vare og importert vare i et normalt butikkforløp.
Det er gjort erfaringer med logistikk, emballasje, markedsføring og med prissetting. Salget varierte med kampanjetrykket på andre varer, og observerte spesielt at salget gikk ned i forbindelse med prisforsterket kampanje på norske epler i oktober.
På grunn av pandemien, ble planlagte fagsamlinger for alle involverte butikker avholdt digitalt. Planlagte felles aktiviteter med landbrukets Økoløft lot seg ikke gjennomføre. Det ble imidlertid mulig for prosjektet å gjennomføre de planlagte markdagene, for å bidra med kunnskapsformidling og entusiasme for butikkpersonalet som var involvert i arbeidet.
Prosjektet har etablert økologisk frukt fra produsenter i Sogn som relevant lokalmat til butikkene i COOP systemet, og bidratt til økt bevissthet om økologisk frukt i butikkleddet. Det er etablert kontakt i verdikjeden som muliggjør videre leveranser av frukt i kommende sesonger.
Les om satsingen i Dagligvarehandelen (okt. 2021).