Prosjektet har skaffet mer kunnskap om plantevernmidler i organisk avfall, hvilke midler og i hvilke konsentrasjoner, og hvordan en på en bærekraftig og sirkulærøkonomisk måte kan håndtere den type avfall.
Prosjektet har undersøkt omdanning av plantevernmidler i en rekke forsøk i laboratorieskala, ute i isolerte komposteringsbinger, og "fullskala" kompostering på friland. Omdanning under anaerob utråtning i bioreaktorer under mesofile forhold og under lavere temperaturer for å simulere en lav-teknologisk løsning, er undersøkt.
Ved å optimaliser komposteringsprosessen har prosjektet sett at omdanningen av en rekke plantevernmidler økes. De mer tungt nedbrytbare har en viss grad av omdanning, men det tar lengere tid, og for de mest persistente midler må en forvente behov for ytterligere optimalisering. Prosjektet har sett forskjell på hvor raskt plantevernmidler omdannes under anaerobe forhold, og venter på resultater om en to-trinns anaerob-aerob behandling kan stimulere til ytterligere omdanning.
Prosjektet har anvendt planteavfall og biofilter brukt til rensing av vaskevann med plantevernmidler i forsøkene. Det er gjennomført screening-analyser av i planteavfall, i snittblomster og potteplanter og i kompostprøver. Informasjon om konsentrasjoner/funn av plantevernmidler i planteavfall, snitt-blomster, samt biofilter, sammen med fysisk-kjemiske data og miljøtoksisitet hentet fra Pesticide Properties DataBase(PPDB), og hvilke som er EU-godkjente og tillatt brukt i Norge, er sammenstilt.
Et nært samarbeid med næringsaktører har gjort arbeidet praktisk og relevant, og aktørene har også bidratt til å formidle erfaringer og resultater i sine nettverk.
Les om effektiv kompostering for bærekraftig planteproduksjon her.