Matvalget gir offentlige og private storhusholdninger veiledning om hvordan de kan øke andelen økologisk mat i sin drift og legge om til en mer bærekraftig meny. I jordbruksoppgjøret 2022 sto det at dette er et viktig målrettet tiltak for å øke forbruket av økologisk mat rettet mot den delen av forbrukerleddet som omfatter storhusholdning. Formålet er viktig å støtte videre, men med en mer stabil og varig finansiering til formålet. Det var derfor enighet i jordbruksoppgjøret om at prosjektet legges ut på anbud. Matvalget vant anbudet som er gitt for ett år, med opsjon om forlengelse for 2 år. Den øvre rammen er på 4 mill. kroner per år for oppdraget forutsatt avsetning av midler i de årlige jordbruksoppgjørene til oppdraget.
Matvalgets overordnede mål, er å fortsette det innovative arbeidet, og herunder synliggjøre etterspørselen og øke forbruket av økologisk mat i norske storhusholdninger. Matvalget jobber helhetlig med endringsprosesser for økt måltidsglede og -kvalitet i offentlige institusjoner, og ønsker å skape positive samfunnsendringer gjennom det offentliges matforbruk og måltidsløsninger.
Matvalget eksemplifiserer i samarbeid med Viken fylkeskommune en ny standard for offentlige måltidstilbud med en økologiandel på minst 30 prosent. Vikens nåværende måltidspolitikk forsøkes overført til nye fylkeskonstellasjoner med virkning fra 2024.
Matvalget jobber praktisk med endringsarbeid i utvalgte Viken-skoler og kantiner og med Vikens hovedleverandører av økologisk mat. I samarbeid med Viken fylkeskommune utforskes hensiktsmessige løsninger for økt forbruk av norske økologiske (sesong)råvarer, også direkte fra lokale produsenter. Matvalget vil i løpet av 2023 synliggjøre resultater på minst 20 VGS-skoler, 2 folkehøyskoler og 1 administrasjonskantine i Viken.
Suksessfaktorene defineres både til konkret måloppnåelse i utvalgte kjøkken/kantiner, men også til videreføring av Vikens nåværende måltidspolitikk med 30 prosent økologiandel over til de nye/gamle fylkeskonstellasjonene Østfold, Akershus og Buskerud. De positive resultatene fra Viken fylkeskommune er et godt eksempel å vise til når ambisjonen er å utvide samarbeidet med minimum to fylkeskommuner, der målet er omlegging av måltidstilbud og minst 15 prosent økologisk andel. Viken-satsningen er et verdifullt eksempel for en større nasjonal satsning på offentlige måltidstilbud, for eksempel for kommende skolematpolitikk nasjonalt. Vikens ambisjoner sprer seg allerede til mange andre fylkeskommuner i landet.
Matvalget ønsker å jobbe med måltidsløsninger også i kommunal sektor. Matvalget er i dialog med de nasjonale folkehelseaktørene som utreder grunnlaget for kommende skolematpolitikk – dvs. Helsedirektoratet, Folkehelseinstituttet og MHFA (Høgskulen på Vestlandet).
Matvalget følger med på- og inviterer til samarbeid med hovedstaden Oslo kommune, som med sine mange matpolitiske mål også har Norges mest ambisiøse økologivedtak med et mål om 50 prosent av matforbruket. Matvalgets søker gjennom sin informasjonsvirksomhet å øke matambisjonene på politisk nivå og har dialog med koordinerende byråkrati og innkjøpsmyndighet i kommunen, for eksempel gjennom å dele erfaringer om forbruk av- og tilgang på norske økologiske landbruksvarer.
Matvalget samarbeider fortsatt med «Matgledekorpset», eid av Landbruks- og matdepartementet, og vil etter evne og etterspørsel rette fokus på matforbruket og måltidsløsningene i eldreomsorgen. Matvalget ønsker å gjenoppta dialogen med Helseforetakene og utforske mulige piloter for økt søkelys på innkjøp av økologisk mat.
Les mer om Matvalget på deres nettside.
Resultater fra Matvalgets arbeid i 2022.