Uke 39, 2022

Ukentlige produsentpriser og målprisoppdateringer på poteter, grønnsaker og frukt

Mindre fårikål i år

Fårikålsesongen er på hell, og omsetningen av hodekål har vært lavere enn tidligere år. Dette henger sammen med begrenset tilgjengelighet av sau- og lammekjøtt  i butikkene.

Veksthusgrønnsaker
Etterspørselen etter norske agurker er fremdeles høy, men likevel noe lavere enn den har vært. Produksjonen reduseres nå som lysforholdene endrer seg og det er mørkere ute. Det er usikkerhet om produksjonen framover på grunn av de høye strømkostnadene. Kvaliteten på de norske agurkene er, som vanlig, god.

Situasjonen for tomater ser ut til å ha snudd. Etter mange uker med lav etterspørsel etter spesialtomater er det nå god balanse i tomatmarkedet. Alt som blir produsert blir omsatt, av både de runde tomatene og spesialtomatene. Det er i tillegg behov for suppleringsimport av runde tomater. I perioden mellom 15. og 31. oktober går tollen på ferske tomater ned til null for de fleste land Norge importerer fra, og for alle land fra og med 1. november.

Etterspørselen etter crispisalat er nå litt lavere enn produksjonen. Det er anslått at det omsettes ca. 90 prosent av det som er produsert og noe må dessverre kastes. Kvaliteten er god.

Frilandsgrønnsaker
Omsetningen bunteløk går bra, på bekostning av tørket løk. Mengdene bunteløk minker nå. Forbruket dreier mot høyere etterspørsel etter rød løk, og lavere etterspørsel etter gul løk. Kvaliteten er bra på alle varianter. Omsetningen av vårløk er jevn og kvaliteten bra. Purre omsettes fortsatt i både bunt og kilo, men det er snart over for salg av bunter. Kvaliteten er bra.  

Rødbeter omsettes fortsatt i bunt, men det er trolig siste uka før man går over til bare kilosalg. Omsetningen av gulrot har vært stor de siste ukene. Det er økende omsetning av gulrot i kilo nå som det begynner å bli litt mindre bunt tilgjengelig. Særlig i Rogaland fortsetter buntesalget litt til.

Knollselleri i bunt er av veldig god kvalitet og etterspørselen stor. Importprisen er høy, så det er ikke en reell konkurranse mot den norske varen. Omsetningen av kålrot er lavere enn forventet. Årsaken kan delvis være at kålrot ikke er en del av miks-pakkene med rotgrønnsaker. Kvaliteten i butikkene er ikke alltid tilfredsstillende, noe som også kan påvirke omsetningen i negativ retning. Det er forventet lavere avling enn tidligere antatt, på grunn av været som ikke ga gode vekstforhold.

Kvaliteten på stilkselleri er bra, og høsting for lagring har startet. Omsetningen denne sesongen har vært høyere enn den var i fjor.

Det er siste uka i «fårikålsesongen» og etterspørselen etter hodekål har fortsatt ikke tatt av som i tidligere år. Dette henger trolig sammen med begrenset tilgjengelighet av sau- og lammekjøtt. I år har det vært forsinket sanking og slakting av lam, sammenlignet med fjoråret. Det er grunn til å tro at fårikålsesongen vi derfor vare to til tre uker lenger i år.

Det er lav etterspørsel etter rødkål, men det er normalt for årstiden. Det omsettes mest til serveringsmarkedet i denne perioden. 

Det er ikke lenge til viltjaktsesongen er i gang, og det er tiden når etterspørselen etter rosenkål øker. Det er en grønnsak som passer godt til viltkjøtt, og forbindes med det. Per nå er omsetningen av rosenkål lav, men normal for årstiden. Kvaliteten ser fin ut.

Det er fremdeles «mer enn nok» blomkål på jordene og kvaliteten er god. Det er nå slutt på kampanjepriser på blomkål i butikkene. Omsetningen av brokkoli er stor og kvaliteten bra. Sesongen er på hell for både blomkål og brokkoli, men det vil være norsk vare tilgjengelig så lenge det er varmegrader ute.

Omsetningen av kinakål er stabil, og kvaliteten er god. Det skjæres til lagring, og ca. halvparten av avlingen som er ment til lagring er nå inne på lager.

Norske sukkererter er fremdeles tilgjengelig, og det antydes fra produsentene at det kan vare ut oktober, hvis ikke temperaturene blir for lave. Det er en jevn omsetning av reddiker med god kvalitet.

Tilgangen på frilandssalater er fortsatt god. Produksjonen av isbergsalat har kommet litt tidligere enn forventet. Mengdene er forventet å være konstante ca. 10 dager, før produksjonen vil gå ned. Kvaliteten er for tiden god, men store nedbørsmengder de siste dagene kan ha påvirket kvaliteten til salaten som skal høstes framover, negativt. Det nærmer seg slutten på hjertesalat og prisen går opp med 1 krone i uke 40.

Poteter
Omsetningen av konsumpoteter varierer litt fra uke til uke. Det skyldes sannsynligvis kampanjer i butikkene. I Trøndelag høstes det poteter til lagring. Kvaliteten er fin på både mandelpoteter og andre potetsorter.

Frukt og bær
Plommene er ferdig pakket og enkelte butikk-kjeder har sluttsolgt, mens andre har noen små mengder igjen.

Det har vært utfordringer med rognebærmøll på epler i år, særlig i Rogaland, og kvaliteten er varierende, men disse eplene sorteres ut på pakkeriene.  

Det er stor etterspørsel etter norske pærer. Kvaliteten er fin.

Det er fortsatt norske jordbær fra tunnelproduksjon, og det vil vare i ca. en uke til.

Økologiske varer
Omsetningen av økologisk gulrot er jevn og trolig den eneste grønnsaken som har en jevn omsetning, i henhold til plan. De fleste andre grønnsakene og frukt, omsettes i mindre mengder enn det som er planlagt, selv om planene har blitt nedjustert. Omsetningen av løk har derimot vært større enn i fjor. Det er variasjoner i omsetningen av økologiske grønnsaker mellom kjedene og fra butikk til butikk. Årsaken er sammensatt.

Tidligere oppdateringer