- Hjem
- Industri og handel
- Marked og pris
- Ukens marked
Ukens marked
Hver torsdag/fredag oppdaterer vi denne siden med markedsinformasjon om potet, frukt og grønt i uken som kommer. Ukens marked viser et øyeblikksbilde og en utvikling som skjer fra uke til uke. Det analyserer ikke trender eller utvikling over tid.
Uke 22, 2023
Ukentlige produsentpriser og målprisoppdateringer på poteter, grønnsaker og frukt
Sommergrønnsakene på vei inn
Mens beholdningene av lagergrønnsaker minker, er innhøstingen mange steder godt i gang. Etterspørselen etter norske varer er stor, særlig for veksthusgrønnsaker. Kvaliteten ser god ut mange steder.
Poteter
Lagrene av vanlige poteter begynner å tømmes, men man forventer å ha nok til overgangen til ny sesong. Nypoteter kommer rundt 10. juni. Det er noe mandelpotet igjen på lager som forventes å bli solgt. Etterspørselen etter småpotet er stor, noe som lover godt for omsetning av norsk vare framover. Kvaliteten på de norske varene beskrives som god.
Frilandsgrønnsaker
Omsetningen av asparges har gått litt nedover etter rød-dagene i mai.
Det nærmer seg tomt for både rødløk og gul løk på lager. Mens man tidligere forventet at man hadde for mye norsk løk, ser det nå ut til at det meste blir solgt. Høye løkpriser i Europa, særlig for gul løk, bidro til lite import og stor etterspørsel etter norsk vare. Det er forventet at det er tomt på lager for rødløk i uke 23, mens lagrene med gul løk holder trolig til ca. midten av juni. Ny norsk tørket løk forventes levert tidlig i august.
Lagrene av hodekål minker, og det selges fortsatt noe, særlig til industri. Innhøstingen av nykål er i gang, og markedet blir snart dekket med norsk vare. I Trøndelag vil det ta litt lenger tid før det kan høstes, derfor vil det flyttes kål fra andre regioner til Trøndelag. Kvaliteten ser veldig bra ut, med tunge og kompakte kålhoder. Det er stor etterspørsel etter nykål på denne tiden av året. Prisen settes ned med 2 kroner til 20 kroner for uke 23. Kinakål høstes allerede på Østlandet, og høstingen kommer i gang i Rogaland i helgen. Det er behov for mer voksetid i Trøndelag.
Innhøstingen av blomkål er i startgropa, og fra helga av øker den og det er forventet full markedsdekning fra midten av neste uke. Man har kommet lenger på Østlandet enn i Rogaland. Prisen settes ned til 17 kroner i uke 23.
Det er lite kålrot igjen på lager og svært begrenset med ny vare. Større mengder forventes på markedet først fra uke 24.
Det er omtrent nok gulrot på lager til å dekke overgangen til ny norsk sesong, men muligens marginalt for lite. Kvaliteten er veldig bra for å være på slutten av lagringssesongen. Etterspørselen er stor og det meldes om noen kapasitetsproblemer for å pakke nok. Omsetningen er som forventet. Ny vare i bunt forventes i uke 26, og kilovare i uke 27.
Det er norsk knollselleri på lager i noen uker til og kvaliteten er god.
Man forventer full markedsdekning av isberg- og romanosalat i løpet av uke 23. Prisen på romanosalat reduseres med 1,20 kroner.
Veksthusgrønnsaker
Tilgangen på norsk agurk er god, og omsetningen er høy.
Det er stor etterspørsel etter norske tomater, og alt som produseres, selges. Det må suppleres med noe import der det trengs, fortrinnsvis på småtomater.
Produksjonen og omsetningen av crispisalat fra veksthus er stor, men ikke alt som produseres, selges. Kvaliteten er god.
Det er også veksthusproduksjon av spisspaprika og kruspersille. Begge har god kvalitet.
Frukt og bær
Det høstes noe jordbær, men dette er fortsatt svært små mengder.
Økologiske varer
Markedssituasjonen er uendret. Omsetningen er stabilt lav.
Tidligere oppdateringer
-
Stadig større utvalg sommergrønnsaker blir høstet
Det er full aktivitet på åkrene nå, og det blir høstet stadig større utvalg sommergrønnsaker hver uke. Foreløpig er det små mengder av det meste.
Poteter
Lagrene av vanlige lagringspoteter minker, og det siste av lagringspotetene pakkes nå. Omsetningen er jevn og man forventer å ha norske poteter i butikken en stund til, selv om det sluttpakkes på gårdene nå. Innhøsting av tidligpoteter er forsinket, men ikke så mye som først antatt. Beholdningene av mandelpotet er ikke jevnt fordelt mellom de ulike landsdelene, og de har varierende kvalitet. Man forventer å ha mandelpoteter fram til ca. 1. juli.
Frilandsgrønnsaker
Asparges blir høstet i små mengder. Rabarbra er like om hjørnet.
Det er god kvalitet på løken som ligger på lager, men mengden minker. Det er forventet at produsentene pakker ferdig rød løk i løpet av uke 22, men den vil være tilgjengelig i ca. to uker til i butikkene. Lagrene av gul løk minker også, men de vil vare en til to uker lenger enn rødløk.
Lagerbeholdningen av hodekål minker noe raskere enn anslått for kort tid siden. Det meste blir solgt til serveringsmarkedet og til industriformål. Det er forventet at nykål blir høstet i slutten av denne uka, slik at det vil være rikelig med vare i løpet av uke 22. Prisen er satt til 22 kroner for uke 22.
Det høstes små mengder av blomkål denne uka og mengdene er forventet å øke i ukene framover.
Det blir stadig mindre kålrot på lagrene, og en del av det som er igjen er produsert økologisk, men blir solgt som konvensjonelt. Det er forventet at norsk lagringskålrot blir utsolgt før ny sesong starter, sannsynligvis rundt den 10. juni. Ny kålrot skal komme med ‘Nyt Norge’-merke. De første nepene blir buntet i Rogaland nå, men er ca. 14 dager forsinket på Toten. Situasjonen er tilsvarende på reddiker.
Omsetningen av gulrot var veldig stor i ukene før 17. mai. Det var større utsortering på lagrene i denne perioden. Det er forventet å bli helt tomt for norske gulrøtter før ny sesong er i gang. Nye gulrøtter har allerede blitt høstet, og de blir buntet i alle regioner denne uka, men det vil ta litt tid før det vil være nok til å dekke hele etterspørselen. Dette betyr at det sannsynligvis vil være behov for noe suppleringsimport.
Det er jevnt salg av knollselleri og det er forventet å at norsk knollselleri dekker markedet med norsk vare til juli.
Det er nå tilgang på flere typer spesialsalat fra friland. Hjertesalat har vært på markedet i et par uker og crispisalat er også i gang. Mengdene er økende etter hvert som det blir varmere. Små mengder romanosalat er forventet å komme på markedet til uka. Det er også forventet full markedsdekning med norsk isbergsalat fra neste uke.
Veksthusgrønnsaker
Omsetningen av agurker er forventet å øke denne uka, mot pinsen. Det er god tilgang på norske agurker. I serveringsmarkedet brukes det både importerte og norske agurker.
Det er stor etterspørsel etter norske tomater, og det som produseres, selges. Produksjonen ligger nå på ca. 600 tonn i uka, ikke så mye lavere enn det nivået som produksjonen er planlagt å ligge på gjennom sommeren. Kvaliteten er god.
Etterspørselen etter crispysalat har stabilisert seg, og tilførslene er mer enn store nok. Omsetningen øker normalt opp mot langhelgen. Det er noen små hoder i markedet, ellers er kvaliteten god.
Det er også veksthusproduksjon av spisspaprika og kruspersille. Begge har god kvalitet.
Frukt og bær
Det høstes allerede nå små mengder med jordbær, men det vil ta minst 2-3 uker til det vil være nok til å dekke markedet. Også jordbærproduksjonen har vært forsinket i år på grunn av været.
Økologiske varer
Det finnes økologisk kålrot på lager, men den blir solgt som konvensjonell. Markedssituasjonen for økologiske grønnsaker og poteter er uendret. Omsetningen er stabilt lav. Sesongen for nye produkter nærmer seg. Etterspørselen etter økologiske agurker og tomater virker til å være størst akkurat nå.
-
Salatsesongen er i gang og varme dager kommer
I løpet av de neste to til tre ukene vil en rekke produkter bli høstet fra norske åkrer. Det er bare å glede seg! Frem til da vil markedet være dekket opp med lagringsgrønnsaker og poteter.
Poteter
Omsetningen av vanlige lagringspoteter ligger på rundt 500 tonn per uke. Det vil være tilgang på lagringspoteter til ny norsk sesong. Produsentprisen vil gå opp i neste uke.
Innhøsting av tidligpoteter blir likevel ikke så forsinket som først antatt. Tidspunktet blir omtrent som i fjor. Potetplantene har klart seg gjennom den senere tids frostnetter. Beholdningene av mandelpotet er ikke jevnt fordelt på landsbasis og har varierende kvalitet. Etter hvert må trolig poteter flyttes mellom landsdeler.
Frilandsgrønnsaker
Asparges blir høstet i små mengder. Rabarbra er like om hjørnet. De første reddikene er kommet på markedet.
Omsetningen av løk er stabil. Kvaliteten holder seg god på lager og i butikk, men det er noe større utsortering før pakking enn tidligere. Prisen holder seg stabil. Utenlandsk løk er til sammenlikning over tre ganger så dyr som på samme tid i fjor.
Lagerbeholdningen av hodekål minker noe raskere enn anslått for kort tid siden. Noe kål blir solgt til industriformål. Nykål blir trolig høstet i slutten av mai, og vil erstatte utenlandsk tidligkål med relativt slapp kvalitet. Det er for tiden sprikende informasjon om kvaliteten på kålrot. Det er grunn til å tro at den varierer. Kålrot omsettes i små mengder hver uke, og vil sannsynligvis være utsolgt til ny sesong starter i juni.
Regionene i Norge er ikke like godt dekket av lagringsgulrot, så det er behov for å flytte gulrøtter. Kvaliteten er generelt god i butikk. Likevel er det noen pakkerier som har utfordringer med å få stoppet alt av røtter med svak kvalitet. Produsentprisen er ventet å gå opp til uken. Det kan muligens bli behov for import av gulrot i overgangen til ny norsk sesong, men importen er kostbar. Ny norsk gulrot er leveringsklar en uke senere enn normalt. All norsk knollselleri blir nå levert av et fåtall produsenter. Kvaliteten i butikk er bra, men utsorteringen har økt på pakkeriene.
Innhøstingen av crispisalat har startet, og hjertesalat er ventet rett over 17. mai. Isbergsalat kommer noen dager etter. Rogaland, Viken og Vestfold er først ut, deretter kommer Trøndelag.
Veksthusgrønnsaker
Det er markedsdekning av norske agurker, det vil si rundt 500 tonn per uke. Kvaliteten er god. Lite skal til før det blir produsert for mye.
Etterspørselen etter norske tomater er stor, og produksjonen er for liten, det vil si i underkant av 400 tonn i neste uke. Kvaliteten er fin, og prisen holder seg stabil. Importerte tomater av alle varianter supplerer de norske.
Etterspørselen etter crispysalat har stabilisert seg, og tilførslene er mer enn store nok. Omsetningen øker normalt opp mot langhelgen i neste uke. Kampanjer på posepakket salat kan ha dempet omsetningen av hel salat.
Økologiske varer
Markedssituasjonen for økologiske grønnsaker og poteter er uendret. Omsetningen er stabilt lav. Sesongen for nye produkter nærmer seg.
-
Rabarbra og asparges, vårens nykommere
Straks vil vi finne de første sommergrønnsakene i butikkhyllene. Poteter, rotgrønnsaker og løk fra i fjor vil bli omsatt frem mot sommeren.
Våronna er i full gang, men i noen dyrkingsområder kom det overraskende nok snø på grønne planter denne uken. I løpet av de neste få ukene vil en rekke produkter bli høsteklare. Oppdaterte høsteprognoser for norske grønnsaker og poteter finnes på nettsidene til Grøntprodusentenes Samarbeidsråd.
Poteter
Omsetningen av vanlige poteter er nedadgående. Det er mer sølvskurv på sortene beate og asterix enn tidligere, så utsorteringen på pakkerier har økt. Det vil være tilgang på lagringspoteter omtrent til ny norsk sesong, selv om sesongstart trolig vil bli én uke forsinket mot normalt. Mandelpotet er det mer enn nok av.
Frilandsgrønnsaker
Aspargessesongen er i gang! Hvit asparges blir høstet nå, og høsting av den grønne varianten har oppstart til helgen. Rabarbra vil også straks bli høstet. Til uken kommer også de første reddikene, men kjølige dager har holdt igjen veksten de siste dagene.
Omsetningen av løk er stabil, og kvaliteten holder seg god på lager og i butikk. Lagrene vil trolig holde til første halvdel av juni. Det er ventet en prisoppgang på løk til uken.
Norsk lagret kål vil være i salg til ny sesong starter, trolig i uke 21. Omsetningen av hodekål er som ventet, altså liten. Kvaliteten er god, men hodene er nokså hvite etter at ytterblader er fjernet. Markedssituasjonen for kålrot er som tidligere. Omsetningen er begrenset, og lagerbeholdning er liten og minker saktere enn først antatt. Ny sesong er ventet å starte rundt 10. juni.
Omsetningen av gulrot har gått litt ned etter påske. Selv om utsortering av dårlig gulrot er større enn tidligere, og noen partier har svak kvalitet, er mye av den pakkede gulroten fin. Likevel er det noen pakkerier som sliter med å avverge at dårlige røtter blir pakket og ender i butikk. Kun få produsenter har nå knollselleri på lager. Dersom omsetningen holder seg på dagens nivå, vil vi trolig ha selleri til slutten av juni. Forutsetningen er at kvaliteten holder seg god.
De første salatene høstes normalt i mai, og nå er sesongen endelig i gang. Crispysalat blir høstet på friland i Rogaland, men vi må vente ennå et par uker til hjertesalaten er klar. Dernest kommer isbergsalat.
Veksthusgrønnsaker
Produksjonen av agurker er for tiden på rundt 500 tonn, litt større enn behovet i markedet akkurat nå. Blir været varmt, og grillsesongen starter opp, vil omsetningen imidlertid øke. Da er det mindre sjanse for lageroppbygging. Kvaliteten er jevnt over god, men en nedgang i omsetningshastighet i enkelte butikker har redusert kvaliteten på agurker. Produsentprisen vil gå ned i neste uke.
Det blir produsert noe over 300 tonn norske tomater i uken, som er flere hundre tonn under markedsdekning. Sesongen startet litt tregt, men er i full gang nå. Det er et sug i markedet etter norske tomater, fordi det er for lite tomater tilgjengelig og importprisene samtidig er høye. Produsentprisen på tomater er nå satt fra 10. mai, som er sesongstart.
Etterspørselen etter crispysalat er stor, så alt som produseres blir solgt. Dersom det skulle bli for lite salat fra veksthus, vil det bli mulig å supplere med crispysalat fra friland, som blir høstet i disse dager.
Økologiske varer
Den ukentlige omsetningen av økologiske produkter er tilpasset det kundene etterspør, men den er mindre enn planlagt. De fleste rotvekstslag er å få kjøpt i butikk, men det er utsolgt for gulrot.
-
Grønne planter og snø om hverandre
Om få uker ligger det an til sesongstart for både poteter og flere grønnsaksslag. I mellomtiden selges det lagringsprodukter.
Våronna er i full gang, men i noen dyrkingsområder kom det overraskende nok snø på grønne planter denne uken. I løpet av de neste få ukene vil en rekke produkter bli høsteklare. Oppdaterte høsteprognoser for norske grønnsaker og poteter finnes på nettsidene til Grøntprodusentenes Samarbeidsråd.
Poteter
Omsetningen av vanlige poteter og mandelpoteter har gått ned siden påske. En årsak kan være omsetningen av importerte nypoteter. Ny norsk sesong vil trolig starte én uke senere enn i fjor. Kvaliteten på lagrede norske poteter er fin i butikk, men det blir naturligvis sortert ut mer på pakkeriene enn tidligere i sesongen. Det gjelder spesielt for mandelpotet. Prisen på vanlige poteter vil gå opp.
Frilandsgrønnsaker
Kvaliteten på norsk løk holder seg fin. Med den stabile omsetningen vi ser nå, vil det etter alt å dømme være norsk løk i markedet til minst månedsskiftet mai-juni. Markedsaktørene vil etter hvert importere løk til Norge, og med det bidra til å dekke markedet til ny norsk sesongstart. Den utenlandske løken er imidlertid kostbar.
Omsetningen av hodekål er helt på det jevne. Kvaliteten er fremdeles god. Ny norsk sesong starter etter 17. mai. Omsetningen av nykål fra utlandet går tregt. På tross av små beholdninger av kålrot, vil norsk sesong vare i noen uker til, fordi omsetningen er liten. Kvaliteten på kålrot i butikk varierer. Årsaken til redusert kvalitet kan være lang omløpstid og uttørking, men plastfilmet kålrot ser ut til å holde seg fin.
Kvaliteten på ulike gulrotpartier varierer, men den som blir pakket er fin. Utsorteringen kan imidlertid være stor. Det samme gjelder knollselleri. Omsetningen for begge produkter er stabil.
Det aller meste av rødbeter og andre betetyper er nå utsolgt. Fremdeles blir det omsatt norske rødbeter til storhusholdningsmarkedet.
Veksthusgrønnsaker
Produksjonen av agurker er litt større enn planlagt, men alt blir omsatt. Kvaliteten er god.
For tiden blir det produsert rundt 300 tonn norske tomater i uken. Kvantumet vil doble seg frem mot norsk hovedsesong, som starter 10. mai. Kvaliteten på tomatene er god når de forlater produsenten, men i noen tilfeller tar det for lang tid å få produktet frem til forbrukeren. Holdbarheten blir dermed kort, og smaken tapes raskt.
Etterspørselen etter crispysalat holder seg på et stabilt nivå, i tråd med produksjonen. En salgsøkning er ventet frem mot 17. mai. Dersom det skulle bli behov for import, kan det bli krevende å få tak i, på grunn av for høye temperaturer i utenlandske produksjonsområder.
Økologiske varer
Lagerbeholdningene av økologiske gulrøtter minker, men det finnes fremdeles løk, kål, kålrot og poteter. Rødbeter og pastinakk vil trolig være tilgjengelig til ny sesong. Mengdene av agurk og tomat øker frem mot full sesong, slik som for konvensjonelt produserte vekshuskulturer.
-
Våronna er i gang for grønnsaker, lagrene tømmes
Såing og planting er i full gang i ny sesong. Lagerbeholdningene av grønnsaker er jevnt over lavere enn på samme tid i fjor, men kål og rødløk er unntakene. Poteter er det betydelig mindre av.
Våronna er i full gang på Sørlandet, og i Rogaland, Vestfold og Trøndelag. I Østfold, Buskerud og Innlandet går det litt tregere. Det er fremdeles tele i bakken noen steder, men varmt vær i disse dager hjelper på opptiningen.
Poteter
Omsetningen av vanlige poteter og mandelpoteter økte i forbindelse med påskeferien, men vil trolig stabilisere seg på et lavere nivå i tiden fremover. Kvaliteten som presenteres i butikk er bra, men utsorteringen er noe større for mandelpotet enn for andre poteter. Lagrene av poteter er betydelig mindre enn på samme tid i fjor, mens mandelpotet er på samme nivå som i 2022. Det vil være nok poteter til langt utover våren. Det er mer småpoteter på lager enn på samme tid i fjor, men likevel begrenset i forhold til etterspørselen.
Frilandsgrønnsaker
Norsk løk har god kvalitet. Lagerbeholdningene av gul og rød løk vil vare til henholdsvis midten og starten av juni, hvis omsetningen holder seg stabil. Norsk pris er lavere enn i de fleste av våre naboland.
Omsetningen av hodekål er stabil. Tilførslene vil vare til ny norsk sesong. Norsk lagret kål omsettes i konkurranse med utenlandsk tidligkål, men den utenlandske er det ikke en utpreget stor interesse for. Kvaliteten taper seg fort. Lagerbeholdningen av kålrot er omtrent en tredjedel av det den var på samme tid i fjor, og vil dekke markedet til siste halvdel av mai, dersom omsetningen forblir på dagens moderate nivå. Kvaliteten er jevnt over god, men noen røtter har sprekkdannelse.
Lagrene av gulrøtter er store nok til å forsyne det norske markedet i mange uker fremover, men mengdene er noe ujevnt fordelt på leverandører og landsdeler. Sesongstart for gulrot vil trolig være noe senere enn normalt, men været mellom nå og slutten av juni vil bli avgjørende for om forsinkelsene i såing blir tatt igjen senere. Dersom det blir behov for import, er det mulig at den kan bli kostbar.
Tilgangen på knollselleri er god, og vil være det fremover mot ny norsk sesong. Kvaliteten er god. Omsetningen av rødbeter har vært større enn ventet, og lagerbeholdningen er langt lavere enn på samme tid i fjor. Det er god tilgang på økologiske rødbeter, som kan supplere de konvensjonelle.
Veksthusgrønnsaker
Produksjonen av agurker er i henhold til prognosen, ca. 480 tonn for kommende uke. Markedet er dekket av norsk vare, men det er ingen overproduksjon eller lager. Kvaliteten er god.
Produksjonen av store tomater øker med strålende vær i produksjonsområdene. Dermed øker også andelen norske tomater av det totale forbruket. Utenlandske tomater er fremdeles kostbare.
Etterspørselen etter crispysalat er fremdeles på et høyt nivå, men har roet seg noe. Omsetningen er høyere enn planlagt.
Økologiske varer
Lagerbeholdningene av økologiske grønnsaker er jevnt over større enn på samme tid i 2022. Unntakene er kål og gulrot, som er langt mindre. Kvaliteten på produktene er meget bra.
Resultater av lagerundersøkelsene per 15. april 2023 finner du her.
-
Våronna er i gang for grønnsaker, lagrene tømmes
I inngangen til påskeferien økte omsetningen av norske poteter og grønnsaker. Tilgangen var god. Forsyningene utover våren vil bl.a. avhenge av lagerbeholdningene, som offentliggjøres i neste uke.
Poteter
Østlandet har for tiden mest lokalproduserte poteter, men Trøndelag har lite. Norske poteter blir fordelt utover landet. Enkelte sorter er utsolgt. Omsetningen av vanlige poteter og mandelpoteter økte frem mot påske. Kvaliteten som presenteres i butikk er fin, men mer enn ventet av mandelpotetene er dårlige og må sorteres ut. Produsentprisen på vanlige poteter vil øke i neste uke. Det er begrenset tilgang på norske småpoteter. Import av nypoteter har startet.
Frilandsgrønnsaker
Omsetningen av løk er stabil, kvaliteten er fin, og prisen vil stå i ro, på tross av at prisene i de fleste andre land er høyere enn de norske. Løk for ny sesong er satt i jorda hos flere produsenter på Østlandet. Denne uken er også Trøndelag i gang med planting.
Over tid har det blitt ryddet opp i kvaliteten på hodekål til forbrukermarkedet. Det gir resultater i form av redusert størrelse. Omsetningen er stabil. Den vil trolig ikke øke, nå når norsk kål har fått konkurranse av makedonsk og ungarsk tidligkål. Nykål er plantet i Rogaland, Vestfold og Østfold, og denne uken henger Trøndelag seg på. Omsetningen av kålrot er fremdeles moderat. Kvaliteten er jevnt over god på norsk kålrot, men finnes også svakere kvaliteter av både norsk og utenlandsk rot i markedet. Produsentprisen på kålrot vil gå opp til uken.
På denne tiden av året finnes det gulrot med råtetupp i alle partier. De fleste blir sortert ut ved pakking, men av og til slipper røtter med råte gjennom kvalitetskontrollen. En kjølig vår har forsinket såing og spiring, men de tidligste produsentene er i gang. Oppstart av ny sesong for gulrot blir neppe tidligere enn normalt. Fra produsenthold blir det antydet månedsskiftet juni-juli.
Som for de fleste lagringsgrønnsakene, finnes det knollselleri med svakere kvalitet på denne tiden av året. Den du får kjøpt er imidlertid bra. Tilgangen på knollselleri er god. Det samme gjelder rødbeter, og omsetningen er større enn ventet.
Veksthusgrønnsaker
På tross av at det blir høstet agurker hver dag, og at mange butikker holder stengt noen dager i påsken, har det vært begrensede problemer med overskudd av agurker på landsbasis. Innen kort tid vil det norske markedet være i balanse igjen. Kvaliteten er god.
Produksjonen av store tomater fortsetter å øke. Hovedsesongen for tomater starter i første halvdel av mai.
Det har vært stor etterspørsel etter crispysalat i påsken, som tidligere, og behov for noe suppleringsimport. Helligdager bidro til at det ble tid for god tilvekst på salater som ikke var høstet.
Økologiske varer
Til påske var det en liten økning i omsetningen av økologiske produkter. Det er rikelig med økologisk kålrot, mens tilgangen på persillerot og pastinakk minker. Noen leverandører har gulrot en stund til, mens andre er snart utsolgt. Agurk og tomat har hatt sesongstart.
-
Økt omsetning av poteter og grønnsaker mot påske
Norske grønnsaker som hovedrett eller tilbehør er et naturlig valg til påske, og omsetningen øker. Vi kan glede oss over at vi får tak i det vi ønsker, noe som ikke er en selvfølge i alle våre naboland.
Poteter
Tilgangen på poteter varierer mellom regioner. I Trøndelag er det snart tomt for lokalt produserte norske poteter, men det er nok norske poteter til alle på landsbasis. Enkelte sorter er utsolgt. Omsetningen av vanlige poteter og mandelpoteter øker frem mot påske, og kvaliteten som presenteres i butikk er fin. Det er imidlertid variasjon i kvalitet mellom partier og landsdeler.
Frilandsgrønnsaker
Kvaliteten på norsk løk er for tiden veldig fin, og omsetningen er stabil. Etter en prisoppgang denne uken, vil produsentprisen på løk stå i ro. Internasjonalt er situasjonen en litt annen. Flere steder er det mangel på løk, og prisene er svært høye.
Hodekål er anvendelig til så mangt, men det har vært en utfordring å få den med seg hjem fra butikken. Kålhodene har vært til dels svært store. Nå skal de helst ikke overskride 2 kg. Det er ventet at omsetningen vil øke frem mot påske. Enkelte leverandører har for lite rødkål. Omsetningen av kålrot er moderat, men den vil trolig gå opp i forbindelse med at flere spiser tradisjonsmat i ferien. Kvaliteten er jevnt over god.
Det kan være stor forskjell i kvalitet på gulrot i ulike partier. Derfor er det uvisst hvor mye av avlingen på lager som kan pakkes. Det gjør tilværelsen på pakkerier nokså spennende. Sjansen for at man etter hvert må flytte gulrot til regioner av landet med underskudd, er relativt stor. Omsetning og pris holder seg stabile.
Tilgangen på knollselleri er god, og omsetningen øker jevnt. Lagrene av andre beter, pastinakk og persillerot begynner å tømmes, men det er nok rødbeter for omsetning en god tid fremover.
Veksthusgrønnsaker
Tilførsler og etterspørsel etter agurk er i balanse. Det vil bli produsert litt mindre agurk enn planlagt til uken, bl.a. på grunn av utskifting av planter i gartneriene. Det er tatt høyde for at omsetningen stanser i flere dager i påsken. Kvaliteten er god.
Produksjonen av store tomater øker gradvis, men det er behov for mer. Foreløpig er det avtalte priser for tomat.
Det er bedre tilgang på crispysalat enn tidligere, og flere innkjøpere får tak i det de ønsker seg. Godt vær har fremmet tilveksten til salater.
Økologiske varer
Omsetningen av økologiske produkter er stabil, men produksjon og omsetning av agurk vil øke fremover. Tilførslene av grønnsaker og poteter vil vare lenge ennå, men gulrot vil trolig bli utsolgt tidligere enn ventet, fordi et stort parti ble for dårlig til å kunne omsettes.
-
En påske full av poteter og grønnsaker
Det er nok norske grønnsaker og poteter til alle som vil ha. I påsken flytter mange nordmenn på seg. Det er uvisst hvor mye omsetningen av frukt og grønt vil endre seg mot normalt.
Poteter
Omsetningen av vanlige poteter har gått noe opp igjen. Det er fremdeles tilbud på poteter i noen butikkjeder. Utsortering av poteter med sølvskurv øker hos pakkeriene, men kvaliteten på det som blir pakket er jevnt over fin. Det er en moderat omsetning av mandelpoteter til forbrukermarkedet, og en del poteter blir solgt til industriforetak for skrelling og bearbeiding. Kvaliteten er god. Økt omsetning av småpoteter fører trolig til mindre omsetning av mandelpoteter.
Frilandsgrønnsaker
I enkelte landsdeler har lagrene av løk blitt redusert raskere enn først antatt, grunnet partier med dårlig kvalitet. Det er mulig at forsyningene av norsk løk derfor ikke holder frem til ny norsk sesong, og at man må supplere med import. Kvaliteten på løk er god i butikk. Produsentprisen på norsk gul løk vil gå opp i neste uke. Prisen på rødløk blir videreført.
Omsetningen av hodekål er for tiden stabil. Det blir gjort en jobb for å rydde opp, slik at kvaliteten på det som leveres til butikk blir bedre. Spesielt de største størrelsene må sorteres ut. Det vil forhåpentligvis gi resultater med det første. Både omsetning og lagerbeholdning av kålrot er mindre enn vanlig. På landsbasis vil lagrene holde frem til månedsskiftet april/mai, men dette vil variere noe mellom leverandører. Også for kålrot er det behov for å stramme inn kvaliteten på rot som levere til butikker.
Kvaliteten på gulrot varierer relativt mye mellom partier, og skaper uforutsigbarhet for pakkeriene. De finner mer råte enn før. På tross av oppmerksomhet på kvalitet og utsortering, forekommer det reklamasjoner fra butikker. Omsetningen av gulrot er stabil, men tilførslene varierer mellom regioner og leverandører. Holdbarhet blir viktig i tiden som kommer.
Omsetningen av knollselleri er på det jevne, og kvaliteten er god. Det vil være tilgang på norsk knollselleri langt utover våren og forsommeren. Omsetningen av rødbete er bedre enn ventet, mens lagrene av andre beter, pastinakk og persillerot minker.
Veksthusgrønnsaker
Som vi tidligere har rapportert, blir norske agurker lett omsatt, fordi det er en sterk preferanse for norsk vare. Kvaliteten er god, og har vært det i hele vinter. Produksjonen er for tiden i underkant av det som var planlagt, men det er likevel markedsdekning i store deler av landet. Produksjonen vil trolig være stabil fremover, mens omsetningen tradisjonelt endrer seg i forbindelse med påskeferien. Det blir viktig at tilførslene er tilstrekkelige for en stor omsetning før og etter påske, og samtidig sikrer at det ikke blir et stort overskudd i løpet av påskens helligdager.
Det vil gå to til tre uker før produksjonen av store tomater er stor nok til at mange av oss vil finne dem der vi handler.Omsetningen av crispysalat er større enn norsk produksjon. Det har ført til et behov for import, men tilførsler fra utlandet har vært krevende å få tak i. Noen norske gartnerier har måttet stoppe innhøsting en periode, for å øke tilveksten på salatene og unngå at for små salater kommer ut i markedet.
Økologiske varer
Det er god kontroll på kvaliteten på økologiske grønnsaker på lager. Det er bra, i lys av at omsetningen går tregere enn planlagt. Per nå er produsentprisen på enkelte økologiske produkter lavere enn prisen for tilsvarende konvensjonelle varer, fordi mange økologiske produkter har fastpriser. Aktører i bransjen etterlyser en bredere diskusjon om grunnlaget for produksjon og omsetning av økologiske produkter i Norge.
-
Hvorfor spiser vi ikke mer kål?
Flere av oss kunne ha vært tjent med å spise mer hodekål, en sunn og rimelig grønnsak. Det er nok på lager. Vi vil også ha tilstrekkelig med de fleste andre grønnsaker og poteter utover våren.
Poteter
Omsetningen av vanlige poteter er noe mindre enn tidligere. Lagerbeholdningene er ujevnt fordelt mellom landsdeler, så det vil bli nødvendig å flytte poteter mellom distrikter. Selv om pakkeriene gjør sitt beste for å sortere ut poteter med sølvskurv, hender det at poteter med dårlig kvalitet slipper gjennom til butikken. Det er rikelig tilgang på sortene pimpernell og kers pink, samt mandelpoteter. Kvaliteten på mandelpoteter er fremdeles jevnt over god, men omsetningen er moderat. Det er ventet en prisoppgang til produsent til uken.Frilandsgrønnsaker
Lagrene av løk krymper gradvis, og det er ingen fare for at det vil være for mye løk i omløp utover våren. Kvaliteten på løk er god. Høye europeiske priser på gul løk, og mindre tilførsler på New Zealand på grunn av flom, skaper en uvanlig internasjonal situasjon for løk.Det er nok hodekål på lager, og omsetningen er mindre enn planlagt. Kål er sunt, rimelig og holdbar, og norske forbrukere burde «kjent sin besøkelsestid» i disse dyrtider. Fremdeles er for store kålhoder en utfordring for omsetningen i butikk. Også for kålrot er omsetningen mindre enn planlagt, men det er også mindre mengder på lager enn før, og en fare for at sesongen avsluttes tidligere enn ønsket. Kvaliteten på kålrot har et potensial for forbedring. Per nå er kvaliteten i butikk variabel.
Omsetningen av gulrot er stabil, og tilførslene tilstrekkelige. Kvaliteten på gulrot blir opprettholdt overfor forbrukerne, men utsorteringen har økt noe på pakkeriene. Dersom kvaliteten på lager holder seg til påske, vil den trolig også holde seg frem til sommeren. Produsentprisen på gulrot vil gå opp i neste uke.
Markedssituasjonen for knollselleri er stabil, både med hensyn til omsetning, pris og kvalitet. Gresskar er tilgjengelig, mens omsetningen av rødbete og andre beter er stabilt høy i dagligvare- og serveringsmarkedet.
Veksthusgrønnsaker
Markedet for agurker er godt dekket med norsk vare. Tilførslene er noe større enn planlagt, men omsetningen er også stor. Kvaliteten er jevnt over veldig god, men størrelsen på noen agurker er i minste laget. Produksjonen av tomater er økende, også for små og søte varianter. Det er fremdeles stor usikkerhet knyttet til prisen på norske tomater i kommende hovedsesong.Omsetningen av crispysalat er større enn ventet. Markedet må suppleres med noe import. Samtidig er salatavlinger i Sør-Europa skadet av hagl.
Økologiske varer
Som nevnt i flere omganger tidligere, er omsetningen av økologiske grønnsaker jevn, men mindre enn planlagt. Det har ført til at det er rikelig med grønnsaker på lager, og at bestillingene for neste sesong vil gå ned. Når avtaler om arealer kommende sesong blir små, er det en fare for at det ikke blir regningssvarende for enkelte produsenter å fortsette med økologiske produkter. -
Foreløpig nok grønnsaker og poteter på lager
Lagerbeholdningen av enkelte grønnsaker er større enn på samme tid i fjor, mens for andre er den mindre. Det er mindre konsumpoteter og mer industripoteter på lager.
Poteter
Omsetningen av vanlige poteter varierer litt fra uke til uke, men over tid er den relativt stabil. Det er mindre poteter på lager enn på samme tid i fjor. Beholdningen minker raskere enn omsetningen, men til tross for det kan muligens lagerbeholdningen holde til ny sesong, så sant kvaliteten ikke svekkes betydelig mer utover våren. Pakkeriene sorterer ut mer potet enn vanlig. Hovedutfordringen er sølvskurv på skallet. Det forekommer reklamasjoner fra butikk, fordi potet med skurv har sluppet gjennom kvalitetskontrollen. Den ukentlige omsetningen av mandelpoteter er rundt 25 prosent lavere enn i fjor. På tross av det, er det mindre mandelpotet på lager enn på samme tid i fjor. Kvaliteten og utsorteringen på pakkerier varierer.Frilandsgrønnsaker
Omsetningen av løk er stort sett stabil. Lagerbeholdningene er større enn i fjor, spesielt for rødløk, og vil trolig vare til midt i juni, eller kanskje noe lenger. Kvaliteten på løk er god. Prisen på løk i Europa er høy, og det forekommer henvendelser fra utlandet om kjøp av norsk løk.Omsetningen av hodekål er mindre i år sammenliknet med samme tid i fjor. Gammel og stor hodekål i butikk fremmer ikke salget. Det vil bli gjort en jobb for å rydde opp. For kålrot er imidlertid omsetningen omtrent som i fjor, mens lageret er halvert. Trolig vil det være tilgang på norsk kålrot til månedsskiftet april/mai. Det er mulig at økologisk kålrot kan supplere markedet mot slutten av sesongen.
Kvaliteten på gulrot er fremdeles god i butikk, men utsortering ved pakkeriene øker. Gulrøttenes lagringsevne varierer mellom regioner, og holdbarheten ser ut til å være dårligst på Østlandet. Omsetningen er stabil. Beholdningene er lavere enn i fjor, men vil trolig holde til nærmere ny norsk sesong, dersom de blir fordelt utover landet.
Prisen på knollselleri vil holde seg uendret, etter forrige ukes prisoppgang. Omsetningen av knollselleri er stabil, men noe større enn planlagt. Lagerbeholdningen er omtrent som i fjor, og vil forsyne markedet til det nærmer seg ny norsk sesong. Gresskar og rødbete er tilgjengelig, men lageret av rødbete er betydelig lavere enn i 2022. Omsetningen er noe større enn planlagt. Det gjelder også for andre beter enn rødbete.
Veksthusgrønnsaker
Fint vær har økt produksjonen av agurker den siste tiden. Det blir produsert og omsatt noe mer agurker enn planlagt. Enkelte varemottakere har vært selvforsynte med norske agurker en tid, mens andre venter på mer. En prisoppgang er ventet på norske agurker i neste uke. Det er fremdeles høye importpriser på agurk. De første kiloene av vanlige store tomater har blitt produsert i ny sesong. Det vil imidlertid ta litt tid før de finnes i alle butikker.Kvaliteten på norsk salat er god. Det er godt samsvar mellom produksjon og etterspørsel etter norsk crispysalat, i en tid da tilførslene av salat i Sør-Europa er små.
Økologiske varer
Lagerbeholdningen er større enn på samme tid i fjor for økologisk løk, kålrot, knollselleri og rødbeter, men den er mindre for gulrot. Mindre omsetning enn planlagt av noen økologiske produkter kan være årsaken til et større kvantum på lager. Etterspørselen vil bli dekket i lang tid fremover. Vårens første agurker er høstet. -
Sesongstart for økologiske agurker
Økologiske agurker kommer på markedet til uken. Sesongens nest siste lagerundersøkelse fra Landbruksdirektoratet er på trappene. Håpet er at en hel del av grønnsakene og potetene fremdeles holder god kvalitet.
For flere lagringsgrønnsaker og poteter er det knyttet spenning til hvor mye som finnes på lager per 1. mars. Resultatene er av betydning for hvordan markedsaktørene planlegger sesongavslutningen.
Frilandsgrønnsaker
Omsetningen av løk er stabil, men det er en viss økning i andelen av rimelige forpakninger. Kvaliteten på løk er veldig bra i butikk. Utsorteringen på pakkeri er normal for årstiden.
Det er mindre omsetning av hodekål enn planlagt, selv om det har blitt gjort en jobb for å sortere ut de største hodene. For forbruker er hodekål og ferdig kuttede produkter substitutter, og ferdig kuttede produkter selges til tider rimelig i butikkampanjer, og da på bekostning av omsetning av hodekål. Etter Feittirsdag i Trøndelag har omsetningen av kålrot kommet ned på et normalt nivå igjen. Kvaliteten er bra, men det forekommer nok for små røtter i butikk, selv om kravet til størrelse allerede har blitt justert ned. Foreløpige prognoser for sesongvarighet er til over påske.
Kvaliteten på gulrot er god i butikk, og utsortering ved pakkeriene er normal for årstiden. I noen regioner minker imidlertid mengdene på lager raskere enn først antatt. Omsetningen er stabil, men det har til en viss grad skjedd en endring i hvilke pakningstyper som omsettes. For eksempel har omsetningen av 400 grams pakker økt.
Omsetningen av knollselleri er på det jevne og kvaliteten er god. Det er ikke ønskelig med for store knoller i butikk. Produsentprisen vil gå opp i neste uke. Gresskar og rødbete omsettes i henhold til etterspørselen.
Poteter
Omsetningen av vanlige poteter er jevn. Som for grønnsaker er det en tendens til at rimelige varianter øker i omsetning. Kvaliteten på poteter til butikkene er god, selv om noen pakkerier har en økt utsortering. Omsetningen av mandelpoteter er fremdeles mindre enn ventet. Mandelpoteter er ofte dårlig eksponert i butikker på denne tiden av året. I tillegg konkurrerer omsetningen av mandelpoteter med omsetningen av vanlige poteter, som har lavere pris. Kvaliteten er god, men utsorteringen kan være stor i noen partier.
Veksthusgrønnsaker
Leveransene av agurker er for tiden i henhold til prognosene, ca. 1,3 millioner stykk. Preferanse for norske agurker kombinert med høye importpriser gjør at det er enkelt å selge norske agurker nå. Avvikling av vinterferie fører til at omsetningen flytter seg med de ferierende.
Omsetningen av crispysalat har økt og er i overkant av prognosen. Likevel er det mulig å få tak i salat for den som eventuelt ikke har nok, men noe import forekommer. Kvaliteten på salaten er god.
Frukt
Det er nå tomt for epler på lager, og trolig i butikk. Erfaringene med å selge epler i utvidet sesong har jevnt over vært positive, og en foreløpig oppsummering tyder på at det kan være et potensial for en økning i fremtiden.
Økologiske varer
Som tidligere rapportert, er det mindre omsetning av økologiske produkter enn planlagt. Det vil mest sannsynlig påvirke hvor store mengder som blir bestilt og produsert kommende sesong. I neste uke kommer vårsesongens første økologiske agurker på markedet.