- Hjem
- Industri og handel
- Marked og pris
- Ukens marked
Ukens marked
Hver torsdag/fredag oppdaterer vi denne siden med markedsinformasjon om potet, frukt og grønt i uken som kommer. Ukens marked viser et øyeblikksbilde og en utvikling som skjer fra uke til uke. Det analyserer ikke trender eller utvikling over tid.
Uke 4, 2023
Ukentlige produsentpriser og målprisoppdateringer på poteter, grønnsaker og frukt
Fine grønnsaker og epler fra lager
Utvalget av norske grønnsaker vil minke de neste ukene, men produktene som finnes, lever i beste velgående.
Frilandsgrønnsaker
Løk omsettes i relativt normale mengder for årstiden. I enkelte løkpartier er det stor utsortering på pakkeriene, men kvaliteten i butikk er fin. Så lenge norsk purre har god kvalitet, vil den bli omsatt, men beholdningene holder maksimalt i to til tre uker til. Mest purre finnes i Trøndelag. Hele sesongen har størrelsen på norsk purre vært veldig fin.
På tross av at kål er en rimelig og sunn grønnsak, er ikke omsetningen spesielt stor. Etter hvert vil det komme kampanjer på kål i butikker over hele landet. Det vil trolig øke omsetningen sammenliknet med i dag. I neste uke vil prisen til produsent gå opp. Rødkål omsettes for tiden i hovedsak til serveringsmarkedet. Norsk spisskål finnes fremdeles i små mengder, og rosenkål vil være i salg en uke til. Det som er igjen av fjorårets kinakålavling har god kvalitet, og omsetningen er stabil, men flere aktører har startet med import.
Generelt er det mye fin kålrot i butikkene nå. For å få lagerbeholdningene til å strekke til, blir det omsatt kålrot med noe lavere vekt enn normalt. De mindre størrelsene kan også møte behovet til små husstander.
Kvaliteten på norsk gulrot som går ut i markedet er god, men det er litt utsortering på pakkeriene som følge av bl.a. tuppråte. For øvrig er omsetningen på det jevne. Kvaliteten på norsk knollselleri er veldig fin, og knollselleri selger bra både til konsummarkedet og serveringsmarkedet. Tilførslene vil vare lenge ennå. Det finnes fremdeles mye rødbete igjen av fjorårets avling, men det omsettes også langt mer enn planlagt. Lagrene av gresskar til mat vil trolig vare til utgangen av februar.
Poteter
Det har ikke vært spesielt stor fart på omsetningen av poteter i ukene etter jul, men planlagte kampanjer i butikk kan endre dette. Samtidig som noe konsumpotet går til industriformål, blir også råvare ment for industrien forsøkt solgt i konsummarkedet. Deler av markedet blir dermed utfordret av økte tilførsler og varierende priser. Kvaliteten på potetene er god.
Veksthusgrønnsaker
Etterspørselen etter norske agurker er større enn tilførslene. Hele den norske produksjonen blir solgt, på tross av høyere priser enn på importert agurk. Deler av markedet er selvforsynt med norsk agurk, mens andre supplerer med import. Den ukentlige produksjonen på noe over 300 tonn vil øke til rundt 500 tonn agurker per uke i mars.
Omsetningen av crispysalat har økt til planlagte kvanta og vel så det. Kvaliteten er jevnt over bedre enn tidligere, med fin størrelse.
Frukt
Den ukentlige omsetningen av epler har vært større enn vi tidligere har rapportert. Markedet har respondert bra på norske epler i utvidet sesong, og kvaliteten er fremdeles veldig god. Epleentusiaster må lete litt for å finne butikker som fører de norske eplene.
Økologiske varer
I og med at omsetningen av økologiske grønnsaker ikke selger som planlagt, vil bestillingene for kommende sesong mest sannsynlig gå ned. Det er mye potet og gulrot på lager.
Tidligere oppdateringer
-
Økende salg etter flere rolige uker
Omsetningen av grønnsaker begynner å øke igjen, etter rolige uker etter jul. Lagrene for flere kulturer tømmes fort.
Frilandsgrønnsaker
Omsetningen av løk har vært lav i ukene etter jul, men er nå på vei oppover igjen. Omsetningen av purre er stor for denne tiden av året, og man regner med å gå tom for purre i slutten av denne måneden på Østlandet. I Trøndelag antar produsentene at purre vil være tilgjengelig ut februar, men dersom noe av purren selges på Østlandet, vil lagrene tømmes fortere. Kvaliteten er god.Etterspørselen etter kål har vært lav etter jul, noe som er vanlig. Etterspørselen er forventet å øke i tiden framover. Rødkål omsettes i hovedsak til serveringsmarkedet i perioden vi er inne i. Det er fremdeles noe norsk spisskål igjen. Det er nå kun én produsent som har igjen rosenkål, og lagrene minker raskt på grunn av større omsetning enn forventet. Det er anslått at det vil bli tomt for rosenkål senest i slutten av januar. Kinakål er å få kjøpt til ca. midten av februar, men det er store forskjeller mellom de ulike butikkjedene hvor lenge lagrene holder. Noen er nesten tomme allerede nå.
Omsetningen av kålrot har vært lav etter jul. Noen kjeder har begynt å selge kålrot som er mindre enn standardvekten på 600g for å unngå for mye svinn. Andre kjeder vurderer også dette. Årsaken er, som vi har skrevet i tidligere nyhetssaker, at det har vært ugunstige værforhold og at det derfor ble produsert mye røtter som var mindre enn standardvekten. Kvaliteten er dog god.
Det er lavere lagerbeholdning av gulrøtter i år enn i fjor og det er også forventet at det vil være større utsortering i noen områder. Grunnen til det er at det har vært svært vått enkelte steder i sommer, noe som kan gi utfordringer med blant annet tuppråte. Produsentprisen vil øke i uke 4 med 40 øre til 11,95 kroner.
Omsetningen av knollselleri er jevn og kvaliteten god. Det er jevn omsetning av rødbeter både til dagligvare og storhusholdning. Det er fortsatt norsk gresskar til mat på lagrene.
Poteter
Omsetningen av poteter er stigende etter en stille periode etter jul. Store mengder av både runde- og mandelpoteter går fortsatt til industri, eksempelvis til skrelling. Kvaliteten på potetene som kommer til markedet er godt.Veksthusgrønnsaker
Situasjonen for norske agurkprodusenter er forutsigbar, da alt som produseres omsettes. Produksjonen er på om lag halvparten av det som etterspørres og det må suppleres med import. Kvaliteten på de norske agurkene er bedre enn for importerte. Produksjonen vil øke i ukene og månedene framover.Omsetningen av crispysalat økte litt den siste uka, og det er håp om at omsetningen vil nærme seg planlagt kvantum.
Frukt
Det er fremdeles norske epler igjen på lager, men det er frivillig sortiment i butikkene. Derfor er det ikke alle som tar inn norske epler. Omsetningen er derfor jevn men lav, på om lag 25 tonn per uke. Kvaliteten er god.Økologiske varer
Omsetningen av økologiske grønnsaker er jevnt under planlagt kvantum. -
Rolig omsetning av grønnsaker og poteter
De første ukene etter jul og nyttår er som vanlig rolige, og omsetningen forholdsvis laber. Lagertallene er klare for alle lagringskulturer, og er omtalt under de enkelte produktene.
Frilandsgrønnsaker
Produsentene forventer en økt omsetning av både gul og rød løk i de kommende ukene, etter en lavere omsetning i romjula. Lagertallene viser at det er om lag 1 000 tonn mer gul løk på lager enn på samme tid i fjor, noe som er en økning på 17 prosent. Det er 39 prosent mer rødløk på lager i år, men i fjor var det tidlig slutt, så det er et håp at det er norsk rødløk tilgjengelig lenger i år.Omsetningen av purre er jevn, og kvaliteten god. Det vil være norsk vare tilgjengelig i flere uker fremover. Lagertallene viser at det er omtrent like mye purre på lager i år som i fjor på samme tid.
Lagerbeholdningene av hvitkål er på nivå med i fjor, men produsentene er bekymret for omsetningen. I fjor var det norsk lagringskål på lager til lenge etter at ny sesong hadde startet, og i tillegg blir det generelt omsatt mindre enn planlagt kvantum. Det planlegges kampanjer for å få opp omsetningen. Som normalt er det en lavere omsetning av kålrot nå enn i ukene vi har bak oss. Lagertallene viser en reduksjon i lagrene på 38 prosent sammenlignet med for ett år siden, og produsentene regner med at det blir tomt før ny norsk sesong.
Omsetningen av rosenkål var rekordhøy i perioden frem mot jul, noe som har ført til at det er tomt for rosenkål hos enkelte markedsaktører. Det er allikevel norsk rosenkål tilgjengelig, og den er forventet å vare i 4 – 5 uker. Per 1. januar var det 20 tonn igjen på lager. Kvaliteten på kinakål i butikk holder seg god, og selv om det minker i lagrene vil det være kinakål tilgjengelig til midt i februar. Lagertallene viser at det er ca. 80 tonn mer kinakål i år enn i fjor på samme tid.
Lagerbeholdningen av gulrot er ca. 1 900 tonn lavere enn i fjor, noe som er en nedgang på 10 prosent. Omsetningen har holdt seg jevnt god både i forkant av jula og etter nyttår. Produsentene er bekymret for lagringskvaliteten fremover, blant annet på grunn av høsting i vått vær.
Omsetningen av knollselleri er jevn, og kvaliteten god. Lagertallene viser en nedgang på 8 prosent sammenlignet med samme periode i fjor, noe som utgjør i underkant av 100 tonn. Produsentene forventer at det vil være lagringsvare tilgjengelig til ut i juli. Kvaliteten på rødbetene er god, og omsetningen jevn. Lagertallene viser en nedgang på 17 prosent.
Poteter
Omsetningen av poteter til konsummarkedet er jevn, men lavere enn planlagt. Lagerbeholdningstallene viser en reduksjon på 8 prosent sammenlignet med fjoråret, men samtidig er det en økning i lagrene av industripoteter. Det er derfor en bekymring hos matpotetprodusentene for at noe av industripotetene skal bli forsøkt omsatt i konsummarkedet. For mandelpoteter er det en reduksjon i lagerbeholdnigen på 14 prosent, men omsetningen har vært lavere enn planlagt.Kvaliteten på potetene som kommer til markedet er god, og målprisøkning kommende uke fører til en økt produsentpris.
Veksthusgrønnsaker
Tidvis dårlig kvalitet på importagurk og god kvalitet på norsk fører til en stor etterspørsel etter norske agurker. Det blir for tiden produsert om lag 50 prosent av behovet, og prisen er avtalt.Omsetningen av crispisalat er jevn, men under planlagt kvantum. Produsentene hadde ønsket seg en høyere omsetning.
Frukt
Det er fremdeles norske epler igjen på lager. Omsetningen er jevn og lav, på om lag 25 tonn per uke. Dessverre var det utfordrende for grossistene å få tak i norske epler i uka før julaften og i romjula, men det skal være mulig igjen nå.Økologiske varer
Lagerbeholdningene av økologisk hvitkål, gulrot, rødløk, purre, knollselleri og pastinakk er lavere per 1. januar 2023 enn tilsvarende periode i fjor. Gulrot er fremdeles det største økologiske produktet, men produksjonen minker år etter år. Kålrot har en lagerbeholdning per 1. januar som er 9 prosent høyere enn fjorårets tall, og også rødkål, gul løk og rødbeter er det mer av på lager enn i fjor. -
Økning i omsetningen av norske grønnsaker før jul
Omsetningen økte for de fleste grønnsaker i ukene fram til jul. Det er nå stor spenning knyttet til lagertellingene som Landbruksdirektoratet pleier å publisere i første halvdel av januar.
Frilandsgrønnsaker
Omsetningen av gul løk har vært over planlagt mengde i ukene før jul. Økningen har vært drevet av blant annet salgskampanjer i butikkene. Prisene videreføres uendret. Markedsaktørene venter i spenning på lagertallene, som vil vise hvor mye løk som befinner seg på lager per 1. januar.
Omsetningen av purre er jevn og på det nivået som er forventet. Det er god kvalitet på norsk purre og det er forventet at lagrene holder ut januar i de fleste landsdelene, med unntak av Trøndelag der lagrene anslås å holde en måned lengre. Prisen på purre øker fra uke 2 med 75 øre til 24 kroner.
Omsetningen av hvitkål økte i dagene inn mot jul, deretter har den falt. Omsetningen av kålrot var større enn forventet, og kvaliteten jevnt over bra. En stor andel av varene som er på lager har en lavere vekt enn det som er vanlig (under 500 gram). Prisen øker i uke to med 80 øre, til 10,50 kroner.
Omsetningen av rosenkål var foran jul større enn året før, og det er tomt for rosenkål mange steder. Kvaliteten er veldig god. Omsetningen av kinakål er stabil. Det er noen kvalitetsutfordringer, men disse blir sortert før de sendes fra gården, slik at kvaliteten i butikk er god.
Omsetningen av gulrot før jul var større enn det som var planlagt. Noen partier med tuppråte ble sortert ut på pakkeriene, slik at kvaliteten i butikk er god. Det er usikkert hvordan kvaliteten vil utvikle seg framover, og det er spenning rundt lagertallene. Knollselleri er ikke en typisk «julevare», og salget økte ikke som for andre produkter. Omsetningen var dermed jevn, og kvaliteten er god.
Poteter
Det har vært en brann på Toten i jula, i nabolokalet til bygget Totenpotet holder til i. Det brant ikke i pakkeriet, men røyk og sot førte til en midlertidig stans i pakkerivirksomheten. Andre pakkerier har som en konsekvens fått økt pågang, og de jobber med å pakke nok poteter til markedet.
Kvaliteten på potetene er god og omsetningen av både runde og mandelpoteter har vært stor i julen. Det er stor spenning knyttet til lagertallene. Prisene videreføres uendret.
Veksthusgrønnsaker
Det er fremdeles stor etterspørsel etter norske agurker. Norge produserer for tiden om lag halvparten av mengden agurker som blir etterspurt, dvs. ca. 250 tonn i uka, og det er behov for suppleringsimport. Kvaliteten på norske agurker er veldig god, mens importen er varierende.Omsetningen av crispisalat er jevn. Prisen ut i butikk økte etter jul.
Frukt
Det er ca. 330 tonn epler igjen på lager, og omsetningen mot jul var ujevnt fordelt mellom de ulike butikkjeder.
Økologiske varer
Den totale omsetningen av økologiske varer økte mot jul. Det er spenning knyttet til utviklingen av omsetningen framover. Strammere økonomi for mange familier vil påvirke omsetningen av økologiske varer, og i sin tur hvor store produksjonskontrakter man planlegger for sommeren 2023.Artikler i internasjonale aviser snakker om nedgang i omsetningen av økologiske varer i Tyskland, et land som vanligvis har stor etterspørsel etter økologiske varer.
-
Rosenkål på alle middagsbord
Omsetningen av rosenkål er nå på sitt høyeste gjennom året, og aktørene melder om omsetning langt over forventning.
Frilandsgrønnsaker
Omsetningen av gul løk har økt de siste ukene, mens omsetningen av rød løk er omtrent på nivå med fjoråret. Kvaliteten på både gul og rød løk er god. Prisene videreføres uendret. Kvaliteten på norsk purreløk er god, og man forventer å ha norsk purre ut januar. Lagrene av purreløk er imidlertid skeivfordelt mellom de ulike landsdelene, og dersom man velger å flytte norsk purre mellom de ulike landsdelene kan man ha purre lengre enn til ut januar også eksempelvis på Østlandet.
Omsetningen av rødbeter er under det man har planlagt for, og håpet på. Markedsaktørene er usikre på hva som er årsaken. Omsetningen av kålrot er større enn forventet, og kvaliteten er jevnt over bra. Det omsettes en god del små kålrot (under 500 gram) i butikk, og det er fornuftig at små kålrot omsettes i perioder hvor omsetningen er høy, slik at den ikke blir liggende for lenge i butikk. En del kålrot omsettes også til bearbeiding, slik at lagrene minker raskere enn forventet. Det er derfor spenning knyttet til lagertallene per 1. januar.
Omsetningen av hvitkål varierer mellom butikker og butikk-kjeder. Enkelte steder er omsetningen større enn forventet, mens omsetningen andre steder er langt under forventet. Markedsaktørene har ikke noen god forklaring på årsaken til variasjonen. Kvaliteten er bra på både hvitkål, rødkål og spisskål. Omsetningen av rosenkål er nå på sitt høyeste gjennom året, og aktørene melder om utfordring med å klargjøre og pakke rosenkål i samme tempo som den selges ut fra butikk. Omsetningen er langt større enn forventet, men man klarer stort sett å levere i henhold til bestilling. Omsetningen av kinakål er stabil.
Det vil være tilstrekkelig med norsk gresskar til mat så lenge lagerkvaliteten holder seg god.
Omsetningen av gulrot er som normalt for årstiden, eller litt over. Kvaliteten i butikk er god, men det utsorteres noe vare med tuppråte på pakkeri. Det er usikkert hvordan kvaliteten vil utvikle seg framover. Det er kun små mengder med norsk stangselleri igjen. Norsk knollselleri holder god kvalitet i butikk, og omsetningen er noe større enn forventet. Prisen på importert knollselleri gir et prispress på norsk vare.
Poteter
Salgskampanjer på mandelpoteter i butikk har hatt effekt på omsetningen av både mandelpotet og «vanlige, runde poteter». Omsetningen av «vanlige, runde poteter» er litt under det som var planlagt, mens omsetningen av mandelpoteter har vært stor. Omsetningen av mandelpoteter øker dermed på bekostning av «vanlig, runde poteter». I tillegg selges det en del mandelpoteter med matkvalitet til industri og storkjøkken. Kvaliteten er god på både norske mandelpoteter og norske «vanlige, runde poteter». Prisene videreføres uendret.
Veksthusgrønnsaker
Produksjonen av norske agurker er nå på det nivået man forventer at den skal gjennom vinteren, ca. 300 tonn i uka. Med dette produksjonsnivået er det behov for å supplere den norske produksjonen med import. Tidligere denne uka kom nyheten om at agurk fra Spania trolig er kilden til salmonellautbruddet som oppsto i midten av november. Markedsaktørene er usikre på hvordan dette vil påvirke omsetningen av agurk framover, selv om utbruddet nå er over.
Omsetningen av crispi-salat er stort sett på samme nivå som produksjonen. Kvaliteten er fin, men enkelte salater er litt lette.
Frukt
Kvaliteten på det som er igjen av norske epler er bra, og prisen videreføres uendret. Prisen på importerte epler er lav sammenlignet med norske epler, og det gjør at omsetningen av norske epler ikke er så stor som produsentene ønsker seg.
Økologiske varer
Omsetningen av økologiske varer på nett har en positiv trend, mens omsetningen i butikk er under det nivået man har planlagt for. Det er usikkerhet knyttet til hvordan strammere økonomiske tider vil påvirke omsetningen av økologiske varer, og i sin tur hvor store produksjonskontrakter man planlegger med for sommeren 2023.
-
Omsetningen av grønnsaker øker fra mot jul
Omsetningen av de tradisjonelle julegrønnsakene og poteter øker.
Frilandsgrønnsaker
Kvaliteten på norsk kepaløk er veldig god, både på lager hos produsent og i butikk. Omsetningen av rødløk øker, som normalt, fram mot jul. Selv om det er tidlig å trekke entydig konklusjoner kan det virke som om forbruker etterspør løk i pakninger som gir lavere kilospris, altså at kundene er mer prisbevisste nå sammenlignet med tidligere. Omsetningen av purre er stabil, og kvaliteten på purre i butikk er god, med jevn og passende størrelse. Selv om importert purre har blitt langt dyrere grunnet kulde i Mellom-Europa, videreføres prisen på norsk purre. Det er forventet å være norsk purre tilgjengelig til slutten av januar.
Omsetningen av rødbeter er stabil, og prisen videreføres.
Det er økende omsetning av rødkål fram mot jul, mens omsetningen av hvitkål er mindre enn forventet. En har imidlertid forventning om at omsetningen av hvitkål vil ta seg opp. Det er salgskampanjer på rosenkål i butikk, og omsetningen er langt over det som er planlagt. Man håper å ha norsk rosenkål igjen til over jul. Hurtig omsetning i butikk, med korte lagringstider, gjør også at kvaliteten på det som selges er god. Totalt sett er det en liten økning i omsetningen av kinakål, men omsetningen varierer i de ulike butikk-kjedene. Det er utfordringer med innråte i noen partier kinakål, men kvaliteten på varer i butikk er generelt god.
Kvaliteten på norsk kålrot er varierende, og enkelte steder blir kålroten myk fordi den blir liggende for lenge i butikk. Lagrene minker imidlertid raskere enn produsentene hadde forventet, av flere ulike årsaker. Andelen små kålrot er større enn forventet.
Man forventer at det er norske gresskar til mat tilgjengelig ut januar.
Kvaliteten på norske gulrøtter er god, men omsetningen varierer i de ulike butikk-kjedene. Produsentsiden opplever usikkerhet knyttet til hvorvidt strømstøtten videreføres etter nyttår, noe som påvirker markedet ved at det blir mindre attraktivt å lagre gulrøtter utover våren uten strømstøtte. Omsetningen av knollselleri er stabil, og kvaliteten i butikk er god. Lagrene med stangselleri minker raskere enn forventet, og det er kun små mengder igjen.
Poteter
Man forventer økt salg av såkalte ”vanlige” poteter fram mot jul. Kvaliteten er god. Omsetningen av mandelpotet er stor, og kvaliteten er god, og man forventer at omsetningen øker videre også i kommende uke.
Veksthusgrønnsaker
Produksjonen av norske agurker er nå på det nivået man forventer at det skal gjennom vinteren. Med dette produksjonsnivået er det behov for å supplere den norske produksjonen med import. Holdbarheten på importert agurk er dårlig, og dette innebærer at importert agurk må prioriteres å få solgt i butikk, for å unngå svinn. Samtidig er det slik at norske forbrukere foretrekker norsk agurk.
Det aller meste av crispi-salat blir omsatt, men omsetningen er lavere enn planlagt. Kvaliteten er god, men det er viktig å passe på at salatene ikke blir for lette.
Det er i praksis tomt for norske tomater, og det er veldig lite norsk tomat som blir produsert gjennom vinteren.
Frukt
Kvaliteten på det som er igjen av norske epler er bra. Det som omsettes varierer imidlertid i både pris og kvalitet avhengig av i hvilket markedssegment de selges inn i, altså tar man ut merpris for norske epler med god kvalitet, mens det som i større grad konkurrerer mot importerte epler prises deretter.
Økologiske varer
Det er en liten økning i salget av økologiske varer fram mot jul, spesielt på gulrøtter. Det er eksempler på at økologiske varer selges som konvensjonelle, og i ett konkret eksempel doblet omsetningen av et produkt seg da det ble solgt som konvensjonelt og ikke økologisk, selv om prisen var uendret. Det kan tyde på at hylleplassering er viktigere enn hvorvidt varen er økologisk eller konvensjonell.
-
Julehandelen av grønnsaker har startet
Parallelt med at de siste gulrøttene ble høstet denne uken, forbereder forbrukerne seg til jul. Omsetningen av de tradisjonelle julegrønnsakene og poteter øker.
Frilandsgrønnsaker
Kvaliteten på norsk kepaløk er god, og omsetningen av både gul og rød løk er stabil. Tilgangen vil trolig vare frem til sommeren og neste sesong. I år kan det være en fordel å være selvforsynt, i lys av at lagrene i utlandet minker mye raskere enn vanlig. Norsk purre har jevn og fin størrelse, og god kvalitet. Omsetningen er stabil, og beholdningen vil vare til utgangen av januar. Prisen på norsk purre videreføres på nivå med forrige uke.Rødbeter omsettes i flere varianter. Til storhusholdningsmarkedet er gjerne betene større og prisen lavere enn de betene som er anbefalt for konsummarkedet. Omsetningen er stor og tilførslene rikelige.
Hodekål blir omsatt i mange ulike kvaliteter og til ulike priser. Noen kålhoder er altfor store til å bli omsatt i dagligvarehandelen, og må ikke forveksles med konsumvaren som vi publiserer noteringspriser for. Mange forbrukere vil kvie seg for å kjøpe så stor kål, som kan veie mange kilo. Prisen på hodekål vil trolig gå opp til uken. Omsetningen av rødkål øker, og vil sannsynligvis nå en topp nærmere jul. Det er fremdeles en liten mengde spisskål igjen i markedet. I dagligvarehandelen ble det satt i gang kampanjer på rosenkål tidligere enn vanlig, noe som kom overraskende på leverandørene. En brå omsetningsøkning utfordret pakkekapasiteten hos produsentene. Kvaliteten er fin. Forsyningene av rosenkål vil forhåpentlig vare til nyttår. Norsk kinakål vil være tilgjengelig til midten av februar. Mengdene er noe ujevnt fordelt, og kvaliteten 6 stykk per kasse omsettes parallelt med noteringsvaren 9 stykk per kasse.
Markedet etterspør all kålroten som er produsert i år. Enkelte leverandører har mindre enn planlagt. Likevel forekommer det et press på prisen fra produsenter. Trolig er årsaken et ønske om å kvitte seg med lager og redusere kostnader. Produsentprisen vil gå ned i neste uke.
Omsetningen av norske gulrøtter er som den pleier å være, dvs. over 600 tonn i uken. Avlingene var store i år, og senest i inneværende uke ble det høstet gulrøtter i Vestfold. Dersom produsentenes strømkostnader øker utover etterjulsvinteren, vil trolig prisen på gulrøtter gå opp. Knollselleri har god kvalitet. Omsetningen av knollselleri øker ikke i samme grad som for enkelte andre grønnsaker før jul. Stangselleri finnes i et par uker til i Rogaland og Trøndelag. Noe blir utsortert på lager, men kvaliteten holder seg fremdeles fin i butikk.
Det er tomt for norske reddiker. Interessen for gresskar øker i norsk matlaging, og tilførslene av norske gresskar vil rekke til slutten av januar.
Poteter
Julesalget for poteter er i gang, tidligere enn vanlig. Kvaliteten på potetene er god, og det er mindre fare for kvalitetsforringelse i butikk når omsetningshastigheten er høy. Produsentprisen på vanlige poteter og mandelpoteter holder seg stabil, men priskrigen på mandelpotet har startet hos butikkjedene.Veksthusgrønnsaker
Etterspørselen etter norske agurker er fremdeles større enn produksjonen, som har avtatt. Produksjonen vil holde seg stabil en tid fremover, trolig til over jul. God kvalitet og en liten prisdifferanse til import, gjør at de norske agurkene har et fortrinn. Alt som produseres blir solgt. En del importerte agurker har dårlig kvalitet. Sammen med distribusjonsutfordringer, har dette medført at det har vært ekstra krevende å forsyne markedet med nok agurker den senere tiden.Tomater vil bli produsert i veldig små mengder utover vinteren. Kvaliteten på norsk crispysalat er god, men veksten avtar på denne tiden av året. Prognosene for neste uke tilsier en stabil omsetning av norsk salat.
Frukt
Produsentprisen på epler blir foreløpig videreført på nivå med forrige uke, men utsalgspris i butikk varierer en hel del. Kvaliteten er veldig fin på de sortene som omsettes nå, dvs. primært Rubinstep og Elstar. Nye sorter, som Eden, er også i salg. Ut over det planlagte julesalget finnes det epler som blir sendt til press.Økologiske varer
Omsetningen av økologiske grønnsaker varierer mellom butikkjedene, men det har ikke vært noen nevneverdig vekst de senere årene. Enkelte leverandører selger mindre enn planlagt, noe som fører til at lagerbeholdningene for noen produkter er rikelige. Det er mulig at omsetningen hadde økt, dersom pakningsstørrelsen hadde blitt redusert, slik enkelte forbrukerundersøkelser viser. -
Værforholdene påvirker størrelsen på varene
Varmt vær kan føre til for store varer. Forbrukerne foretrekker varer med mindre størrelse slik at de vet de klarer å spise det opp.
Veksthusgrønnsaker
Alt som produseres av norske agurker blir solgt. Etterspørselen er større enn den norske produksjonen og det er behov for import. Kvaliteten og holdbarheten på importert agurk er ikke like bra som den norske.Det er nesten tomt for norske tomater. Det vil være produksjon i veldig små mengder utover vinteren. Omsetningen av crispysalat holder seg jevn, men produksjonen er lavere enn etterspørselen, og det er behov for import. Kvaliteten på norsk crispi er god.
Frilandsgrønnsaker
Omsetningen av gul og rød løk er jevn, og kvaliteten er god både i butikk og hos produsentene. Etterspørselen etter rød løk er større enn tidligere år, men totalt sett er etterspørselen etter løk omtrent på samme nivå. Dette betyr at etterspørselen etter gul løk er tilsvarende lavere. Det er jevn omsetning av purre, og kvaliteten er god.Avlingen av rødbeter var stor i år og omsetningen er stor. Det er likevel noe bekymring om hvorvidt produsentene vil klare å omsette hele mengden som ble produsert i år. Kvaliteten er god.
Det varme høstværet på Østlandet førte til at hodekålen vokste seg stort i år. Store kålhoder i enkelte butikken bidrar ikke til å fremme omsetningen, da de fleste forbrukere ikke vil klare å bruke opp et stort kålhode, og derfor lar være å handle. Omsetningen er derfor i underkant av det man kan forvente på denne tiden av året. Rødkål er et typisk juleprodukt og etterspørselen er allerede økende. Kampanjer på rosenkål i butikkene gjorde at omsetningen den siste uka har vært stor. Noen pakkerier klarte ikke å pakke så mye og så fort som det var behov for. Det er nå tomt for spisskål, og snart tomt for kinakål også.
I motsetning til hodekål, er kålrøttene litt små i år, på grunn av mye regn i Trøndelag. Markedet for kålrot oppleves, som tidligere uker, som utfordrende med tiltagende prispress nedover. Prispresset kommer trolig av at det er mange produsenter som ønsker å få solgt ut alle varene, slik at de ikke trenger å lagre disse utover vinteren og betale høye strømregninger for lagring.
Omsetningen av norske gulrøtter er jevn. Det har vært mange kampanjer i butikkene i høst, og det har drevet etterspørselen opp. Knollselleri- og stangselleriomsetningen er jevn, og kvaliteten god. Det er fortsatt stangselleri igjen i Trøndelag, ellers er det tomt for.
Det er jevn omsetning av reddiker til uforandret pris. Gresskar til mat har en stabil og lav omsetning.
Poteter
Etter mindre omsetning enn forventet i høst, er omsetningen av poteter og mandelpoteter økene fra uke til uke. Det er allerede kampanjer i butikkene, noe som tradisjonelt er vanligere å starte med nærmere jul. Kvaliteten er god. Målprisen for poteter øker i uke 49 til 6,09 kroner. Produsentprisen for runde poteter og Kerrs Pink øker med 26 øre og vil være på henholdsvis kr 6,09 og 7,09 per kg.Frukt
Nå er det kun de eplene som er holdt igjen til «vinteromsetning» som er å få kjøpt i butikkene. Det vil være små mengder norske epler i markedet i ukene fram mot jul, og deretter så lenge lageret rekker. Kvaliteten er god.Økologiske varer
Omsetningen av økologiske grønnsaker er jevnt lav, uten store endringer. En del av de økologiske varene vil, i ukene framover bli solgt som konvensjonelle, for å forhindre matsvinn. -
Kvalitet og holdbarhet påvirkes av værforholdene
Det er snart tomt for samtlige norske sommergrønnsaker, og veksthusproduksjonen går som alltid ned i vinterhalvåret. Det er behov for suppleringsimport.
Kvaliteten på det som importeres er varierende, og det skyldes værforholdene denne sesongen. Hetebølger og lange perioder med mye høyere temperaturer enn det som er vanlig påvirker ikke bare avlingsstørrelsen, men også kvaliteten og holdbarheten.
Veksthusgrønnsaker
Produksjonen av agurker har stabilisert seg omtrent på det nivået det skal være på gjennom vinteren. Etterspørselen etter norske agurker er stor, og det er behov for suppleringsimport for å dekke den. Kvaliteten på de importerte agurkene er ikke like god som for de norske. Produksjonen av norske agurker har avtalte priser gjennom vinteren.Det har vært ujevn tilførsel av crispisalat grunnet en strømutkobling i Trøndelag. Problemet skal nå være løst. Omsetningen av crispysalat holder seg jevn, men produksjonen er lavere enn etterspørselen, og det er behov for import.
Frilandsgrønnsaker
Det er nå tomt for blomkål i alle regioner bortsett fra Rogaland. Det er ikke stort nok kvantum av norsk blomkål til å dekke hele markedet og det må importeres. Omsetning og pris på kinakål er stabil, og kvaliteten er god. Etterspørselen er stor, særlig i Trøndelag.Omsetningen av gul og rød løk er jevn, og kvaliteten er god både i butikk og hos produsentene. Sammenlignet med samme tid tidligere år ser vi at omsetningen av rødløk inneværende høst går opp mens omsetningen av gul løk går ned. Det er nå tomt for vårløk.
Det har vært økende omsetning av purre de siste ukene og det virker som om omsetningen har stabilisert seg på det nivået som er vanlig for denne årstiden. Produsentprisen på purre går opp med 1,25 kroner, og blir 23,25 i uke 48.
Omsetningen av rødbeter til konsummarkedet er jevn. Det omsettes store mengder rødbeter til serveringsmarkedet. Kvaliteten på er god både for det som selges til konsummarkedet og det som selges til serveringsmarkedet.
Målprisen på hvitkål øker i uke 48 til 8,11 kroner. Anbefalt produsentpris på hvitkål vil også øke i kommende uke til 8,25 kroner og vil være høyere en målpris. Prisen på hvitkål har vært høyere enn målprisen siden uke 41. Det er uro i markedet, og store pris- og kvalitetsforskjeller mellom markedsaktørene. Mye av den norske kålen som kan kjøpes hos grossistene er ikke merket med ‘Nyt Norge’-merket. Omsetningen er jevn, og det virker som om den har stabilisert seg under planlagt kvantum. Det er ikke så stor etterspørsel etter rødkål, men den er forventet å øke nærmere jul. Prisen for rødkål øker også i kommende uke med 50 øre, til 10,25 kroner.
Omsetningen av rosenkål er ennå lav, men den vil øke i ukene framover. Det er vanlig at både rosenkål- og kålrotsalget øker mot jul. Akkurat nå oppleves markedet for kålrot som utfordrende med tiltagende prispress. Prispresset kommer trolig av at det er mange produsenter som ønsker å få solgt ut alle varene, slik at de ikke trenger å lagre disse utover vinteren og betale høye strømregninger for lagring.
Kvaliteten på norske gulrøtter i butikken er ujevn, og salget deretter. Hos produsentene ser kvaliteten stort sett fin ut. Det oppleves prispress i markedet. Knollselleriomsetningen er jevn, og kvaliteten god. For stangselleri er også omsetningen jevn, men litt under det som er forventet på denne tiden av året.
Det er jevn omsetning av reddiker til uforandret pris. Gresskar til mat har en stabil og lav omsetning.
Poteter
Det er økende omsetning av mandelpoteter nå og i tiden fram mot jul. Omsetningen er lavere enn på samme tid i fjor, men på omtrent samme nivå som før pandemien. Det er litt større etterspørsel etter mandelpoteter til bearbeiding, som eksempelvis skrelling og koking, enn for poteter til konsum. Noen butikkjeder har hatt kampanjer for å øke salget. Kvaliteten er god. Omsetningen av runde poteter er jevn.Frukt
Det er fortsatt norske epler igjen. Omsetningen av norske epler er jevn, og det er forventet at det er norske epler tilgjengelig helt frem til tollsatsen går ned per 1. desember. I tillegg er det en begrenset mengde som skal omsettes utover vinteren.Økologiske varer
Det er tomt for økologiske tomater og agurker for denne sesongen. Omsetningen er jevnt lav, uten store endringer. Stangselleri er den eneste økologiske grønnsaken som har en økt etterspørsel. -
Norske grønnsaker på sitt beste
Det er stille før julestria. Men det forventes økt omsetning i ukene fremover, særlig av de typiske julevarene.
Frilandsgrønnsaker
Omsetningen av gul og rød løk holder seg jevn, og kvaliteten i butikk er god. Produksjon og omsetning av vårløk er på vei nedover, men produsentene anslår at det er norsk vårløk tilgjengelig lokalt i Trøndelag i en til to uker til.Fremdeles høstes det purre, men det aller meste er nå tatt inn på lager. Omsetningen er jevn og kvaliteten fin, men enkelte markedsaktører har større purre enn det som er definert som målprisvare.
Anbefalt produsentpris på hvitkål er uendret på kr 7,75 per kg, noe som er høyere enn målpris. Prisen på hvitkål har de siste ukene ligget over målpris, men det er uro i markedet, og store pris- og kvalitetsforskjeller mellom markedsaktørene. Omsetningen er fremdeles under planlagt kvantum, og produsentene håper at etterspørselen tar seg opp fremover. Omsetningen av rødkål er jevn, og det samme gjelder spisskål.
Det står fremdeles betydelige mengder rosenkål igjen på jordene, og omsetningen er jevn og lav, som normalt på denne tiden. Det er forventet at etterspørselen øker fremover.
Rogaland er den eneste regionen hvor det fremdeles er norsk blomkål igjen kommende uke. Det aller meste er høstet og lagt på lager, men det er ikke nok til å dekke markedet. Produsentprisen går ned med kr 1,35 per stykk. Omsetning og pris på kinakål er stabil, og kvaliteten er god. Produsentene er spente på om etterspørselen vil øke fremover på grunn av prisfokus hos forbrukerne.
Det ble høstet gulrøtter tidligere i uken, både på Jæren og i Lågen, men det er vått, og usikkert hvordan kvaliteten blir. Det nærmer seg en normal ukesomsetning, sammenlignet med tidligere år, men de enkelte markedsaktørene har ulik oppfatning av omsetningen. Pakkeriene sorterer ut gulrøtter som ikke holder kvalitet, så i butikk er kvaliteten god. Noen bekymrer seg for lagerbeholdningene fremover, og det oppleves som prispress i markedet. Enkelte markedsaktører ser at omsetningen dreier og lavprisvariantene selger bedre. Produsentprisen går opp med 40 øre per kg for å følge målprisen.
Kvaliteten på knollsellerien er god, men det er noe stor vare i butikkene. Omsetningen holder seg jevn, og omtrent som planlagt. For stangselleri er også omsetningen jevn, men normalt øker den på denne tiden av året. Noe av forklaringen på at den ikke øker som normalt kan være en økt etterspørsel etter den økologiske varianten. Kvaliteten er god.
Enkelte produsenter vil helst slippe å lagre kålrot over nyttår. Dette fører til prispress i markedet. Det er for lite kålrot på lager til å dekke etterspørselen denne sesongen, så det er forventet at all tilgjengelig kålrot blir omsatt så lenge kvaliteten holder seg. Foreløpig ligger omsetningen litt under det som er normalt på denne tiden av året, men den øker.
Det er jevn omsetning av reddiker til uforandret pris. Gresskar til mat har en stabil og lav omsetning. Norske rødbeter holder god kvalitet og omsetningen er stabil.
Det er fremdeles romano- og lollosalat tilgjengelig lokalt i Rogaland, og omsetningen er jevn.
Poteter
Omsetningen av poteter er jevn, og kvaliteten god. Det meldes om noe flatskurv og tørrråte, men ikke noe som ikke sorteres ut på pakkeriene. Omsetningen av mandelpoteter er svakt økende, men totalt hittil i år er omsetningen lavere enn normalt. Produsentene forventer at omsetningen raskt øker fremover mot jul.Veksthusgrønnsaker
De norske agurkene er etterspurte, men det er også et importbehov som stiger når norsk produksjon blir lavere. Produksjonen av norske agurker har avtalte priser gjennom vinteren.Omsetningen av crispysalat holder seg jevn, men noe under planlagt kvantum. Strømutkobling i Trøndelag har gjort det utfordrende for noen produsenter, men det har løst seg nå.
Frukt
Omsetningen av norske epler er jevn, og det er forventet at det er norske epler tilgjengelig helt frem til tollsatsen går ned per 1. desember. I tillegg er det en begrenset mengde som skal omsettes utover vinteren.Økologiske varer
Produsentene er bekymret for utviklingen i omsetning av økologiske grønnsaker, og er ikke sikker på om alle de økologiske potetene og gulrøttene finner sin vei ut i butikkene. Det innebærer at økologiske poteter og gulrøtter muligens vil bli solgt som konvensjonelle. Omsetningen av gulrøtter er jevn, men allikevel lavere enn tidligere år. Stangselleri er den eneste økologiske grønnsaken som har en økt etterspørsel. -
Stille i grønnsaksmarkedet før julestria setter inn
Lagerbeholdningene for både poteter og grønnsaker er klare. Det er ingen bekymring hos produsentene for mengdene på lager, og det er jevn omsetning.
Frilandsgrønnsaker
Lagertallene per 1. november er klare, og kommenteres under de ulike vekstene.Det er 8 prosent mer gul løk og 20 prosent mer rødløk på lager per 1. november enn i fjor. Innrapporteringen av lager er ikke direkte sammenlignbart med i fjor, fordi det er flere aktører som har rapportert inn lagertall i år. Omsetningen er stabil, men litt lavere enn produsentene hadde ønsket seg, spesielt for gul løk. Det er ingen store bekymringer knyttet til høyere lagertall, og lagrene av rød løk ble raskt tomme i fjor.
Produksjonen av vårløk går ned, men det er fremdeles vårløk fra Trøndelag i ca. 14 dager til. Det er 11 prosent mindre purre på lager i år enn i fjor, og produsentene regner med at det vil være purre tilgjengelig minst ut januar 2023. Omsetningen holder seg jevn.
Omsetningen av hvitkål ligger fremdeles under planlagt kvantum, og lagerbeholdningen viser at det er 10 prosent mer hvitkål på lager i år sammenlignet med i fjor. I fjor var det kål helt frem til ny norsk sesong, og litt problematisk å bli kvitt de siste restene. Produsentene håper at omsetningen vil ta seg opp fremover mot jul, slik at lagerbeholdningene synker. Omsetningen av rødkål peker så vidt oppover, og den største omsetningen er ventet i ukene rundt jul. Også her er lagerbeholdningene noe høyere enn foregående år.
Det er 15 prosent mer rosenkål på lager per 1. november i år enn tilsvarende periode i fjor. Holdbarheten på lager er usikker etter rapporter om luseangrep, men man må bare vente og se. Det er ingen bekymringer hos produsentene over en høyere lagerbeholdning. Omsetningen på denne tiden er som normalt lav, men jevn.
Det er kun små mengder med blomkål igjen og det suppleres med import. Kinakål av god kvalitet er tilgjengelig i butikkene. Lagertallene viser en beholdning på nivå med 2020, noe som er uproblematisk på tross av at den er høyere enn i 2021. Produsentene antar at det vil være norsk kinakål tilgjengelig ut februar 2023 hvis kvaliteten på lager holder seg.
Lagerbeholdningen av gulrot per 1. november er om lag uendret fra i fjor, på tross av at høsteprognosene viste at det skulle bli litt større produksjon. Noe kan skyldes den våte høsten som gjør det vanskelig å få inn alt som står ute på åkrene. Det gjenstår å se om det som ligger på lager tåler å bli lagret fremover. Omsetningen holder seg jevn og kvaliteten i butikk er god.
Omsetningen av knollselleri ligger på nivå med fjoråret. Lagertallene viser en liten økning sammenlignet med i fjor. Det er forventet at det vil være knollselleri ut juni 2023 hvis kvaliteten på lager holder seg.
Lagrene av stangselleri er mer enn dobbelt så store som i fjor, men omtrent på nivå med 2020. Produsentene er ikke bekymret for beholdningen. Omsetningen er jevn, og kvaliteten god.
Det er 24 prosent lavere lagerbeholdning av kålrot per 1. november 2022 enn på samme tidspunkt i fjor. På tross av lavere lagerbeholdning er produsentene bekymret for prispress i markedet. Produsentsiden mener at det ikke bør være noen grunn for å presse ned prisene på norsk vare, da det er for lite norsk tilgjengelig og høye importpriser. Omsetningen holder seg jevn foreløpig, og kvaliteten er god.
Det er jevn omsetning av reddik, til uforandret pris. Lagertallene for rødbeter viser en reduksjon på 22 prosent sammenlignet med i fjor, og produsentene mener årets lagerbeholdning er bedre tilpasset markedet. Omsetningen er lav, men jevn.
Fremdeles er det romano- og lollosalat tilgjengelig lokalt i Rogaland, men det nærmer seg fort slutten på norske salater for i år.
Poteter
Lagerbeholdningen av konsumpoteter er om lag 1 500 tonn lavere enn 1. november 2021, noe som er en reduksjon i beholdningen på 4 prosent. Også lagerbeholdningen med mandelpoteter er 4 prosent lavere i år enn i fjor. Omsetningen av poteter er jevn, men litt under planlagt kvantum. Kvaliteten i butikk er god, men det sorteres ut en del på pakkeriene. Målprisen øker kommende uke, og anbefalt produsentpris øker med 34 øre.Lagerbeholdningen av poteter til industriformål er 11 prosent høyere enn i fjor, men inneholder rapporteringer fra flere aktører enn tidligere.
Veksthusgrønnsaker
I tillegg til en norsk vinterproduksjon av agurker er det også et importbehov, og i overgangen har det vært noe lageroppbygging av norske agurker på tross av at de er etterspurt i markedet. Dette regner produsentene med at retter seg i løpet av kort tid. I løpet av november vil det være slutt på de norske tomatene, med unntak av en liten produksjon av spesialtomater gjennom vinteren.Omsetningen av crispysalat holder seg jevn, men noe under planlagt kvantum. Frilandsproduksjonen er nå mer eller mindre avsluttet, så produsentene håper at omsetningen av crispysalat fra veksthus øker fremover.
Frukt
Det er ikke norske pærer igjen på lager, og de er nærmest sluttsolgt i butikkene. Norske epler omsettes jevnt og det er forventet at det er norske epler tilgjengelig gjennom hele sesongen. I tillegg vil det være begrensede mengder norske epler utover vinteren.Økologiske varer
Omsetningen av økologiske grønnsaker er jevn, men lav. Lagerbeholdningene viser at det er 9 prosent mer økologiske poteter på lager per 1. november enn året før. Av de økologiske lagringsgrønnsakene er det kun løk som har en økning i lagerbeholdningene sammenlignet med året før. Størst reduksjon er det i lageret på økologisk hvitkål, etterfulgt av gulrot. -
Jevn omsetning av poteter og grønnsaker
Det aller meste av grønnsakene er nå høstet og lagt på lager. For enkelte grønnsaker er det usikker lagringskvalitet, mens for andre ser kvaliteten god ut. En jevn omsetning preger markedet denne uken.
Frilandsgrønnsaker
For lagringsgrønnsaker, blant annet gulrøtter, løk og hodekål, knytter det seg spenning til resultatet av lagertellingene per 1. november. Disse er foreløpig ikke klare.Varmt og godt vær over det meste av landet fører til en lengre sesong av salater enn tidligere forutsatt. Slik det ser ut nå vil det være full dekning av hjertesalat ut denne uken, og i Rogaland det vil være hjertesalat tilgjengelig lenger. Romanosalat vil bli høstet så lenge det ikke er frost. I Rogaland er det også tilgang på isbergsalat fremdeles. Kvaliteten på de norske salatene er god, og det er håp for at den holder seg god den tiden som er igjen.
Omsetningen av gul og rød løk er stabil, og all løken er nå kommet inn på lager. Kvaliteten er god på det som kommer i butikk. Produsentene hadde ønsket at omsetningen av gul løk var høyere enn det den er. Produksjonen av vårløk går ned, men det vil være vårløk fra Trøndelag og Rogaland ennå i noen uker. Omsetningen av norsk vårløk går ned som følge av redusert produksjon. Omsetningen av purre, med god kvalitet, holder seg jevn.
Brokkoli fra Rogaland, som det var forventet å høste gjennom hele november, har fått skimmelskader, og kan derfor ikke høstes. Det er ventet veldig små mengder av norsk brokkoli på markedet neste uke. Også blomkålhøsten går mot slutten, og det er stort sett i Rogaland og Trøndelag det er blomkål igjen på jordene. Omsetningen er forventet å synke de nærmeste ukene fordi produksjonen synker.
Omsetningen av hvitkål ligger under planlagt kvantum, men er på linje med 2019, som kanskje er det siste «normalåret» man kan sammenligne med. Etterspørselen etter norsk hvitkål i konsummarkedet i 2020 og 2021 var høyere enn normalt på grunn av pandemien. Det høstes fortsatt kål til lagring i Rogaland. Omsetningen av rødkål er lav, som normalt, men øker mest sannsynlig opp mot julehøytiden.
Også omsetningen av rosenkål er som normalt lav, men jevn. På tross av rapporter om luseangrep i rosenkål har ikke produsentene sett noen store kvalitetsutfordringer på konsumvaren ennå, men det kan komme ved lagring og pakking. Foreløpig er kvaliteten god.
Kinakål av god kvalitet er tilgjengelig i butikkene. Det aller meste er høstet og lagt på lager, og produsentene er spente på lagertellingen. Det er en jevn omsetning.
Omsetningen av norske gulrøtter stiger jevnt, og det er ikke lenger mulig å finne buntegulrot i butikkene. På grunn av værutfordringene er det spenning rundt lagringskvaliteten på det som har blitt høstet i vått vær.
Det aller meste av knollselleri er høstet og lagt på lager, omsetningen er jevn og kvaliteten på det som blir solgt er god. Omsetningen av stangselleri, med god kvalitet, er også jevn og over planlagt kvantum.
Omsetningen av kålrot stiger, og noe av årsaken kan være kampanjer i enkelte kjeder. Kvaliteten i butikk holder seg god. Det er jevn omsetning av reddik, til uforandret pris. Produksjonen av gresskar til mat er i sluttfasen, og vil ikke være tilgjengelig lenge.
Poteter
Det er en jevn omsetning av poteter, på rundt 1 200 tonn per uke. Kvaliteten på det som kommer i butikk er god, men det er noen utfordringer med grønnfarge på potetene på pakkeriene. Også mandelpotetene holder god kvalitet og har en jevn omsetning.Veksthusgrønnsaker
Vinterproduksjonen av agurker er nå i gang, og det er et håp om at etterspørselen etter norske agurker vil vedvare. Det er i praksis slutt på produksjonen av norske tomater denne sesongen, og det blir en forsvinnende liten vinterproduksjon.Omsetningen av crispysalat holder seg jevn, men produsentene ønsker seg en større omsetning. Håpet er at omsetningen tar seg opp når frilandsproduksjonen er over.
Frukt
Det er stor positivitet i fruktnæringen, og det er stor omsetning av norske epler. Per nå er det 2 600 tonn igjen på lager. Det nærmer seg sesongslutt for norske pærer, og det er kun 18 tonn igjen på fruktlagrene.Økologiske varer
Omsetningen av økologisk gulrot og potet er på 65 til 70 prosent av det som var planlagt. Det er slutt på økologiske salatprodukter.Planlegging av produksjonen for 2023 er i gang, og det er krevende å planlegge for økologisk produksjon, for på tross av at mange ønsker økologiske alternativer kommer det få nye forbrukere inn.