- Hjem
- Industri og handel
- Marked og pris
- Ukens marked
Ukens marked
Hver fredag oppdaterer vi denne siden med markedsinformasjon om potet, frukt og grønt i uken som kommer. Ukens marked viser et øyeblikksbilde og en utvikling som skjer fra uke til uke. Det analyserer ikke trender eller utvikling over tid.
Uke 25, 2022
Ukentlige produsentpriser og målprisoppdateringer på poteter, grønnsaker og frukt
Gulrøtter i bunt er på vei til butikkene
Årets første gulrøtter er buntet og på vei til markedet. Det bugner av friske, nye, norske grønnsaker i butikkene. Kvaliteten er som vanlig god.
Veksthusgrønnsaker
Det er markedsdekning av norske agurker av god kvalitet, og det som produseres blir omsatt. Produksjonen av norsk kruspersille er stabil, og kvaliteten god.
Markedssituasjonen på tomater har jevnet seg litt ut den siste uka. Etter lavere omsetning av runde tomater de siste ukene, har etterspørselen økt igjen. Også etterspørselen etter spesialtomater gikk opp etter lange perioder med lav etterspørsel. Produksjonen er større enn omsetningen. Kvaliteten på norske tomater er god.
Markedet for crispisalat er i balanse. Produksjonen er tilpasset etterspørselen, selv om salaten produsert i veksthus er i konkurranse med salatvarianter fra friland.
Frilandsgrønnsaker
Norsk vårløk er snart i salg i butikkene, men det er for tidlig å si noe om mengder og kvalitet.
Det er rikelig med norsk sommerkål av god kvalitet, og omsetningen er som forventet. Prisen går ned med én krone i uke 26. Det er fremdeles overlagret kål på lager, men omsetningen er lav. Noen butikk-kjeder har nå fjernet gammel kål fra sortimentet.
Tilførslene av blomkål er ujevnt fordelt i landet, men totalt sett er det tilstrekkelig med vare til å dekke etterspørselen. Det er fortsatt litt for lite norsk brokkoli, men det er forventet markedsdekning i alle regioner fra slutten av neste uke. Prisen går ned for tredje uke på rad, denne gangen med kr 1,25. Omsetningen av kinakål er stabil og kvaliteten god. Det har vært tilbud på kinakål denne uka.
Ny kålrot har blitt høstet i to uker og omsetningen er lav, men det er ikke overraskende for denne perioden. Det er forventet en økning i salget i ukene fremover. Det er fortsatt noe overlagret kålrot. Prisen går ned med kr 3,50 i kommende uke. De første gulrøttene har blitt buntet denne uka, mens det siste av de overlagrede gulrøttene blir pakket i neste uke. Omsetningen av overlagret knollselleri og rødbeter er jevn, og det er fortsatt vare på lager i noen uker til.
Det er god tilgang på spesialsalater, og kvaliteten er bra. Omsetningen er større i noen landsdeler enn andre. Det skyldes sannsynligvis at været enkelte steder har satt en stopper for grillsesongen, og dermed etterspørselen etter salat. Dette gjelder alle typer salat, inkludert isbergsalat og spinat. Enkelte kjeder vil kjøre kampanjer også i kommende uke for å få opp omsetningen.
Poteter
Etterspørselen etter nypoteter har vært lavere enn forventet i uka som var, selv om prisen gikk ned. En av årsakene kan være at det fortsatt er noe importert vare i butikkhyllene som bremser for omsetningen av norske poteter.
De siste overlagrede potetene er pakket, og blir sendt ut i butikksystemene fortløpende. Det har vært en større omsetning enn ventet, men allikevel har det vært nødvendig å regulere bort noe til andre formål. De siste overlagrede mandelpotetene pakkes i disse dagene.
Bær
Produsentene av jordbær er fornøyde med værforholdene. Det litt kjølige været gjør at bærene modnes i passe takt og høstes etter hvert. Det blir høstet stadig mer jordbær, men de store mengdene vil ikke komme før rundt månedsskiftet.
Økologisk
Det begynner å ta slutt for overlagrede, økologiske grønnsaker. Det er stadig flere sommergrønnsaker å finne i butikkene, men mengdene er begrensede og etterspørselen lavere enn produksjonen.
Tidligere oppdateringer
-
Sommertid og gode norske grønnsaker
Nypoteter, brokkoli og spisskål er å finne i butikkene, og vårløken er rett rundt hjørnet. Det blir stadig mer norske jordbær å finne, og om ikke mange uker kommer også de norske bringebærene.
Veksthusgrønnsaker
Det er markedsdekning av norske agurker, men det produseres noe mer enn det som blir omsatt. Det blir rullert noe på lagrene for å få omsatt agurkene. Norsk agurk holder god kvalitet. Produksjonen av norsk kruspersille er stabil, og kvaliteten god.Etterspørselen etter store tomater er litt lavere enn tidligere uker, men planlagt kvantum blir omsatt. Produksjonen er større enn omsetningen. Spesialtomatene er fremdeles utfordrende å få omsatt, men det er litt bedret etterspørsel denne uken enn tidligere uker. Kvaliteten på norske tomater er god.
Produsentene av crispisalat er gode på å tilpasse seg markedsvariasjoner, og det er en grei omsetning, selv om den er noe under det planlagte kvantumet. Fremdeles konkurrerer veksthusproduksjonen med salatvarianter fra friland. Norskprodusert spisspaprika er å finne i enkelte butikkjeder.
Frilandsgrønnsaker
Norsk vårløk er snart i salg i butikkene, men det er for tidlig å si noe om mengder og kvalitet.Norsk sommerkål har en jevnt stor omsetning, og alt som høstes blir solgt. Det blir en nedgang i pris til produsent også neste uke. Det er fremdeles igjen noe overlagret kål, som har jevn og lav omsetning, som normalt på denne tiden. Også skjæring av spisskål er så vidt i gang og produsentene regner med at det blir mer spisskål utover neste uke.
Tilførslene av blomkål har bedret seg, og etter en noe turbulent avslutning på forrige uke er det nå en stabil og stor omsetning av blomkål med god kvalitet. Prisen går ned til kr 12,90 per stykk neste uke. Høstingen av norsk brokkoli er i gang, men det er fremdeles små mengder tilgjengelig. Produsentene regner med at mengdene vil øke mot slutten av uka, og at produksjonen vil dekke markedet fra neste uke. På grunn av importprisene vil prisen på norsk brokkoli gå ytterligere ned 50 øre kommende uke. Kinakål holder god kvalitet og omsetningen er som planlagt.
Høsting av ny kålrot er så vidt i gang på Østlandet etter at høstingen i Rogaland har holdt på en liten stund. Det har ikke vært så stor etterspørsel som ventet etter ny kålrot. Det er fremdeles overlagret kålrot igjen, og enkelte markedsaktører foretrekker denne. Både reddiker og neper av god kvalitet er å finne i butikkene.
Kvaliteten på gulrot i butikkene er god, men det leveres ujevne partier til pakkeriene, noe som gjør utsorteringen utfordrende. Allikevel er det gulrot tilgjengelig frem til ny norsk gulrot kommer på markedet. Det blir høstet litt buntegulrot kommende uke, men det vil nok ikke dekke markedet riktig ennå. Det minker på lagrene med knollselleri, men det er fremdeles vare tilgjengelig en stund fremover.
Norsk asparges nærmer seg slutten, og etterspørselen har vært større enn produksjonen gjennom sesongen. Omsetningen av rabarbra er jevn og til avtalt pris. Den norske spinatsesongen er godt i gang, og prisen holder seg uendret.
Det er god tilgang på spesialsalater, og kvaliteten er bra. Omsetningen er ikke så stor som produsentene hadde ønsket. Omsetning av norsk isbergsalat er jevn, men lavere enn ønsket. Enkelte kjeder vil kjøre kampanjer fremover for å få opp omsetningen. Kvaliteten er god. Endringer i målpris fører til redusert produsentpris kommende uke.
Poteter
De siste overlagrede potetene er pakket, og blir sendt ut i butikksystemene fortløpende. Det har vært en større omsetning enn ventet, men allikevel har det vært nødvendig å regulere bort noe til andre formål. Etterspørselen etter nypoteter har vært lavere enn produsentene hadde forventet, og som et resultat blir prisen redusert kraftig kommende uke.Det er fremdeles overlagrede mandelpoteter i omløp, men i løpet av noen uker vil det være tomt.
Bær
Produsentene av er fornøyde med værforholdene, det litt kjølige været gjør at bærene modnes i passe takt og høstes etter hvert. Det blir høstet stadig mer jordbær, men de store mengdene vil ikke komme før rundt månedsskiftet. Jordbærprodusentene er bekymret for om de klarer å dekke det norske markedet i år.Økologisk
Økologiske sommergrønnsaker er å finne i butikkene, i begrensede mengder. Ellers er det fremdeles mindre omsetning av økologiske grønnsaker enn planlagt. -
Norsk salat av alle varianter er godt til grillmaten
Du kan nå fylle handlekurven med norske salater, tomater og agurk. Det er flotte og nyhøstede produkter å finne i butikkene. Ny norsk kål er i høysesong, og det samme er kinakål. Fremover blir det stadig mer blomkål og brokkoli tilgjengelig.
Veksthusgrønnsaker
Det er fremdeles stor etterspørsel etter, og stabil omsetning av, norske agurker. Produksjonen vil stabilisere seg fremover og dekke etterspørselen i markedet. Produsentprisen går ned med 25 øre kommende uke. Produksjonen av norsk kruspersille er stabil, og prisen uendret.Etterspørselen etter store tomater er fremdeles stor, og alt som blir produsert blir omsatt. Det er utfordrende å få omsatt alt av spesialtomater, men det som pakkes i bøtter på 500 gram selger godt i butikk. Prisen i butikk er lavere per kg for denne pakningen enn for andre. Kvaliteten på norske tomater er god.
Det er fremdeles markedsbalanse på crispisalat, og alt som produseres blir solgt. Flere tilgjengelige salatvarianter fra friland fører til en noe lavere etterspørsel etter crispisalat nå enn i vinter.
Frilandsgrønnsaker
Enkelte partier med overlagret løk har utfordringer med spiring og rotgroing. Kvaliteten er styrende for det som blir omsatt fremover og hvor lenge det er norsk vare tilgjengelig. Det blir supplert med fin importløk til enkelte markedssegmenter.Ny norsk sommerkål av ypperlig kvalitet er i butikkene, og omsetningen vil øke etter hvert som det kommer mer og mer norsk vare på markedet. I enkelte butikk-kjeder kjøres det salgskampanjer, noe som fører til en høyere omsetning. Prisen går ned med en krone kommende uke. Overlagret kål har jevn og lav omsetning, som normalt på denne tiden.
Det kalde været har stagnert veksten på blomkål. Det har derfor ikke blitt tilført så mye norsk blomkål som forventet, men produsentene regner med at det kommer mer etter hvert. Også skjæring av norsk brokkoli er i så vidt i gang, og etterspørselen etter norsk brokkoli er større enn produksjonen. Det vil ikke være markedsdekning av norsk brokkoli før tidligst i uke 25. Prisen går ned med to kroner på grunn av importprisen. Kinakål holder god kvalitet og omsetningen er litt større enn planlagt.
Spesielt i Trøndelag er det overlagret kålrot igjen på lager, og den vil bli omsatt lokalt. Høsting av ny kålrot er så vidt i gang i Rogaland, og kvaliteten er god. Nyhøstede neper skal være å finne i butikkene, og det blir stadig større tilgang på norske reddiker.
Omsetningen av overlagret gulrot er jevn, og kvalitet til forbruker er god etter utsortering på pakkeriene. Mest sannsynlig vil det være overlagret gulrot frem til ny vare blir høstet. Forventet oppstart for buntegulrot er uke 26. Det minker på lagrene med knollselleri, men det er fremdeles vare tilgjengelig en god stund fremover. Omsetningen har vært høyere enn i fjor på samme tid.
Norsk asparges nærmer seg slutten, og etterspørselen har vært større enn produksjonen gjennom sesongen. Omsetningen av rabarbra er jevn og til avtalt pris. Den norske spinatsesongen er godt i gang, og prisen holder seg uendret.
Det er god tilgang på spesialsalater, og kvaliteten er bra. Omsetning av norsk isbergsalat er omtrent etter planen, og kvaliteten i butikk er god. Endringer i målpris fører til redusert produsentpris kommende uke.
Poteter
I enkelte systemer kan det være utfordrende å få omsatt all lagringspoteten, selv om en del blir utsorter på pakkeriene. Det er fremdeles god kvalitet i butikk. Høsting av nye poteter er i oppstarten, og det blir stadig større mengder tilgjengelige.Bær
Hittil har det kun vært jordbær fra tunellproduksjon som har vært tilgjengelig, men nå starter også høstingen av jordbær fra friland. Det kalde været og noe vinterskader fører til at det ikke er forventet full dekning før rundt 1. juli.Økologisk
Økologiske salatvarianter er å finne i butikkene, og omsetningen av økologisk agurk er stigende. Ellers er det fremdeles mindre omsetning av økologiske grønnsaker enn planlagt. Det begynner å nærme seg slutten for lagringsvarene, og det er tomt for økologisk gulrot. -
Gode norske grønnsaker kan fylle handlekurvene
Stadig flere varianter av nye norske grønnsaker høstes i disse dager og flere kommer fremover. Til uka starter blant annet høstingen av brokkoli. Norsk asparges er i høysesong nå, men sesongen går raskt mot slutten.
Veksthusgrønnsaker
Produksjonen av norske agurker dekker etterspørselen i markedet, og det er ikke mye importert agurk å se i butikkene. Agurkene holder stort sett god kvalitet i butikk, men noen har ligget litt lenge og kan med fordel fjernes fra hyllene.Produksjonen av norsk kruspersille er stabil.
Som tidligere uker er det det en mindre produksjon av runde tomater enn tidligere år, og etterspørselen er større enn produksjonen. Av spesialtomatene er det derimot litt større produksjon enn etterspørsel. På tross av at det er nok norske spesialtomater blir det importeret i tillegg. Kvaliteten på tomatene er stort sett god i butikkene.
Det er markedsbalanse på crispisalat, og alt som produseres blir solgt. Flere tilgjengelige salatvarianter fra friland fører til en noe lavere etterspørsel etter crispisalat enn i vinter.
Frilandsgrønnsaker
Enkelte partier med overlagret løk har kvalitetsutfordringer. Det er spesielt løken som ikke er lagret på jevn temperatur i gode kjølelager som får forringet kvalitet. Både spiring og rotgroing er utfordrende på denne tiden. På tross av kvalitetsutfordringene regner produsentene med at det er norsk vare til om lag 20. juni.Den nye norske hodekålen skal være tilgjengelig i butikkene nå, men dessverre ligger den i enkelte butikksystemer sammen med importkål. Norsk kål skal være merket som norsk vare, men enkelte produsenter har hatt problemer med merkingen. Kalde netter fører også til noe forsinket vekst. Prisen på ny kål går ned med en krone kommende uke. Overlagret kål har jevn og lav omsetning, som normalt på denne tiden.
Norsk blomkål høstes i flere regioner, men også her har de kalde nettene ført til en noe mindre vekst enn forventet. Fra neste uke blir det mer norsk blomkål å finne, og produsentene regner med markedsdekning i løpet av en ukes tid. Også skjæringen av norsk brokkoli er i oppstartsfasen, og det kommer litt i Rogaland. Det er forventet at det skal bli mer utover i neste uke.
I løpet av neste uke vil alle regioner ha startet innhøstingen av kinakål og det er forventet full dekning av norsk vare. Kvaliteten er god.
Det er norsk kålrot igjen på lager, og omsetningen er lav. Høstingen av ny kålrot er så vidt i gang, og det er forventet dekning fra uke 24. Nyhøstede neper skal være å finne i butikkene, og det blir stadig større tilgang på norske reddiker.
Overlagret gulrot har en jevn omsetning, og kvalitet til forbruker er god etter utsortering på pakkeriene. Mest sannsynlig vil det være overlagret vare frem til ny vare blir høstet. Det minker på lagrene med knollselleri, men det er fremdeles vare tilgjengelig en god stund fremover.
Etterspørselen etter norsk asparges er større enn produksjonen, og kvaliteten er god. Det nærmer seg slutt på den korte sesongen i Norge. Omsetningen av rabarbra er jevn og til avtalt pris. Den norske spinatsesongen er også godt i gang, og prisen går ned med 35 øre kommende uke.
Omsetningen av norsk hjertesalat øker i takt med tilgangen, og kvaliteten er god. Prisen på hjertesalat går ned med en krone kommende uke. Det er forventet markedsdekning av norsk isbergsalat kommende uke, og prisen blir justert ned med 80 øre. Dessverre er det fremdeles noe importvare som presser omsetningen av norsk vare.
Poteter
Det finnes fortsatt lagringspoteter på lager, selv om det er større utsortering nå enn tidligere i sesongen. Det er lagringspoteter igjen frem til nypotetene kommer i større grad. Det er små mengder med nypoteter i markedet nå, men det er forventet økte mengder etter pinse.Bær
De første jordbærene fra tunellproduksjon leveres nå, men det er kun begrensede mengder. Produsentene regner med å levere normale kvanta rundt St. Hans-tider.Økologisk
Det er fremdeles mindre omsetning av økologiske grønnsaker enn planlagt, og den holder seg uendret. Det begynner å nærme seg slutten for lagringsvarene. Nyhøstede salatvarianter er på vei inn i markedet -
Nå kommer det norske jordbær
Høsting av tidliggrønnsaker er i gang, og det er forventet markedsdekning av flere norske grønnsaker allerede fra neste uke. De første jordbærene høstes nå i Rogaland, og stadig flere regioner starter høstingen i ukene som kommer. Det er høysesong for rabarbra, men omsetningen er for tiden lav.
Veksthusgrønnsaker
Produksjonen av norske agurker er stor, og dekker etterspørselen. Det er god rullering av varene på lager, slik at all agurk som omsettes er fersk og av god kvalitet. På tross av dette, er det også import av agurker, men kvaliteten er ikke like god som på de norske.Produksjonen av norsk kruspersille er stabil, men omsetningen er lavere enn forventet.
Produksjonen av runde tomater er mindre enn tidligere år, da det er færre produsenter. Det er derfor behov for suppleringsimport for å dekke etterspørselen etter runde tomater. Det er derimot lavere omsetning av små tomater enn forventet, selv om kvaliteten er bra, produksjonen stor og flere tomatvarianter er tilgjengelige.
Det er markedsbalanse på crispisalat, og alt som produseres blir solgt. Det er ikke lenger større etterspørsel enn det som produseres. Dette skyldes at det nå er flere salatvarianter fra friland tilgjengelig i butikkene.
Frilandsgrønnsaker
Omsetningen av overlagret løk er lavere enn i uka før. Kvaliteten er bra, men det er større utsortering nå enn tidligere i sesongen. Det er snart tomt for rødløk, og dette er siste uka med anbefalt pris fra markedsmøtet. Første vårløken skal høstes i uke 22, og kommer for fullt fra og med uke 23.Høsting av ny norsk kål er i full gang i flere regioner, og det forventes full dekning av norsk vare fra og med uke 23. Prisen går ned med 1,50 øre i uke 22. Anbefalt pris til produsent er 21,75 kroner. Nykål blir målprisvare i uke 24. Omsetningen av den overlagrede hodekålen er lav. Norsk blomkål høstes nå i Rogaland, og det er forventet å komme mer i slutten av denne uka og neste uke. Prisen går ned med 4,50 kroner til 19,93 kroner fra neste uke. Kinakål høstes også i stadig flere regioner, og det er flere som starter høstingen i slutten av denne uka. I butikkene selges både norsk og importert kinakål, og importert vare har ofte en bedre eksponering enn det norske.
Det er norsk kålrot igjen på lager, og omsetningen er lav. Ny kålrot og neper er like rundt hjørnet, og er forventet på markedet i uke 23. Reddiker fra Rogaland er allerede i butikkene, og forsyninger fra Toten og Trøndelag er også i gang. Norsk squash fra Rogaland høstes, og kommer i butikkene fra neste uke. Øvrige distrikter kan levere squash fra ca. midten av juni.
Det ble omsatt mindre av gulrøtter og rødbeter den siste uka, og lagerbeholdningene av gulrøtter er skjevfordelt i de ulike landsdelene. Gulrotkvaliteten i butikk er bra, men det er stor utsortering på pakkeriene. Gulrot i bunt er forventet etter den 15. juni. Omsetningen av knollselleri er lav, men bra for årstiden. Uke 21 er siste uka med målpris på knollselleri.
Det er stadig flere varianter av spesialsalater som høstes og tilbys i butikkene. Produksjonen av norsk isbergsalat kan snart dekke etterspørselen. Prisen for lollosalat, romanosalat og isbergsalat går ned med henholdsvis 1,55 kroner, 1,80 kroner og 0,80 kroner i uke 22.
Det er nå høysesong for rabarbra, men omsetningen er overraskende lav for årstiden.
Poteter
Det finnes fortsatt lagringspoteter på lager, selv om det er større utsortering nå enn tidligere i sesongen og et kvantum poteter har blitt regulert bort. Noen aktører pakker de aller siste potetene nå, mens andre forventer å selge ut det som er igjen i løpet av juni. Små mengder av norske nypoteter er forventet i markedet neste uke. Mengdene nypoteter vil øke i ukene framover. Lagrene av mandelpoteter minker, og omsetningen er stabil.Bær
Plukkingen av de første norske jordbærene er i gang i Rogaland, og fra neste uke også i Vestfold og Telemark. Anbefalt produsentpris er 120 kr per kg.Økologisk
Det er fremdeles mindre omsetning av økologiske grønnsaker enn planlagt, og den holder seg uendret. Det begynner å nærme seg slutten for lagringsvarene. -
Høsting av tidliggrønnsaker skaper vårstemning
Nå er våren her for fullt og vi kan etter hvert finne mange forskjellige salattyper i butikkene. I tillegg høstes den første blomkålen i disse dager, og både poteter og nykål følger tett etter.
Veksthusgrønnsaker
Etterspørselen etter norsk agurk er stor, og produksjonen større enn prognosert. Alt som blir produsert selges. Det er markedsdekning av norske agurker med fin kvalitet.Omsetningen av runde tomater er på vei oppover, men ligger ca. én uke bak prognosene. Etterspørselen etter spesialtomatene er lavere enn forventet. Kvaliteten er god på de norske tomatene.
Etterspørselen etter crispisalat er fremdeles stor, og alt som produseres blir solgt. Crispisalat produsert på friland er også på vei inn i markedet.
Frilandsgrønnsaker
Etterspørselen etter den flotte norske aspargesen er god, og større enn tilgangen. Sesongen varer kun noen uker i året og er godt i rute. Det er en økende omsetning av rabarbra, og kvaliteten er fin. Også frisk spinat høstes i disse dager, og produsentprisen er anbefalt til kr 14,10 per 200 grams pakke.Omsetningen av overlagret løk er stabil, men lav. Det er forventet at det er gul løk på lager til rundt St. Hans-tider, mens de siste partiene av rød løk pakkes i disse dager. Det er allikevel forventet at det er rød løk på markedet en god stund til.
Høsting av ny norsk kål er i gang i Rogaland, og i løpet av neste uke vil flere regioner starte høstingen. Anbefalt pris til produsent er 22 kroner. Omsetningen av den overlagrede hodekålen er lav. Den norske blomkålen er også rett rundt hjørnet nå, høstingen starter så smått denne uken, og fra rundt 1. juni regner man med full dekning av norsk. Også kinakål kan snart finnes i norske butikker.
Det er fremdeles norsk kålrot på lager, og en treg omsetning. Reddiker fra Rogaland er allerede i butikkene, og forsyninger fra andre distrikter er også å forvente snart. Høstingen av neper er så vidt i gang i Rogaland, og de andre regionene følger etter.
Det har vært en fallende omsetning av gulrøtter etter påske, men det er litt ulikt hos markedsaktørene. Gulrotkvaliteten i butikk er bra, men det er stor utsortering på pakkeriene, og noen partier er mer utfordrende enn andre. På grunn av den forholdsvis store utsorteringen kan det hende det er tomt for overlagret vare tidligere enn først antatt. Også for knollselleri er utsorteringen større enn tidligere, men omsetningen er stabil. Omsetningen av rødbeter er stabil.
Det finnes mange varianter at spesialsalater i butikkene, og det høstes både i Rogaland og på Østlandet. Også norsk isbergsalat høstes flere steder, og det blir stadig mer vare tilgjengelig utover i neste uke.
Poteter
Omsetningen av lagringspoteter er stabil, men lav. De første norske nypotetene vil bli høstet først rundt 1. juni, selv om noen få kg er levert til utvalgte kunder. Lagrene av mandelpoteter minker, og omsetningen er stabil.Bær
Plukkingen av de første norske jordbærene er så vidt i gang, og anbefalt produsentpris er 120 kr per kg.Økologisk
Det er fremdeles mindre omsetning av økologiske grønnsaker enn planlagt, og den holder seg uendret. Det begynner å nærme seg slutten for lagringsvarene. -
Stor etterspørsel etter «salatgrønnsaker»
17. mai og konfirmasjoner fører til økt etterspørsel etter alle grønnsaker som kan brukes til å lage salater. Det er nå tilgang på norske tomater, salater, reddiker, agurker og asparges.
Veksthusgrønnsaker
Omsetningen av agurker økte denne uka, sammenlignet med uka før, og er forventet å øke ytterligere i ukene som kommer. Årsaken er at etterspørselen etter agurker og andre «salatgrønnsaker» er større i konfirmasjonsperioden og mot 17. mai. Den norske produksjonen er stor nok til å dekke etterspørselen.Den norske tomatsesongen er i godt i gang, og man har funnet norske tomater i alle varianter i butikkene i et par uker allerede. Etterspørselen etter runde tomater er stor, men omsetningen av spesialtomater er litt lavere enn forventet. Den 10. mai startet tollperioden for tomater.
Etterspørselen etter crispisalat er stor, og alt som produseres blir solgt. Crispisalat produsert på friland, altså ikke i veksthus, har også begynt å komme.
Frilandsgrønnsaker
Det er fortsatt mye løk på lager. Det som kommer i butikkene er av god kvalitet, siden det foregår større utsortering på pakkeriene på denne tiden av året. Det er forventet at lagrene av gul løk holder til midten av juni. Det går mot sesongslutt for rød løk.Omsetningen av hodekål går veldig tregt, og det ser ut som om butikkene ikke klarer å selge de varene de har inne nå. Det er frykt for at det vil bli en del matsvinn av hodekålen som er igjen på lagrene. En av årsakene til den lave etterspørselen er at det allerede finnes nykål fra import i butikkene, noe forbrukerne ser ut til å foretrekke akkurat nå. Den norske sommerkålen er like rundt hjørnet, og er forventet å komme på markedet i slutten av neste uke. Full dekning er ikke forventet før i første delen av uke 21. Også kinakål kan snart finnes i norske butikker.
Kålrotomsetningen har vært litt lavere denne uka enn uka før. Det er fremdeles norsk kålrot på lager, og aktørene prøver å selge ut mest mulig før ny norsk sesong er i gang i starten av juni. Reddiker fra Rogaland er allerede i butikkene, og forsyninger fra andre distrikter er også å forvente snart.
Gulrotkvaliteten i butikk er bra, men pakkeriene utsorterer mer nå enn tidligere i sesongen. Omsetningen er jevn. Ny gulrot er forventet på markedet rundt St. Hans. Også for knollselleri er utsorteringen større enn tidligere. Det fører til at lagrene minker fortere enn antatt, selv om omsetningen er lavere enn forventet.
Det finnes både lollo og hjertesalat i butikkene, og romanosalat er tilgjengelig fra produsenter i Rogaland. Isbergsalat høstes på Vestlandet, mens på Østlandet er det forventet å høste de første isbergsalatene i uke 21.
Poteter
Ettersom de store markedsaktørene har valgt å ikke selge norske poteter i løsvekt, synker omsetningen. I tillegg er det salgskampanjer på importerte poteter solgt i løsvekt. Dette kan være uheldig for norske potetprodusenter, da det fremdeles finnes mye norsk potet på lager. Lagrene av mandelpoteter minker, og hvis omsetningen fortsetter, vil det snart bli tomt.Økologisk
Det er fremdeles mindre omsetning av økologiske grønnsaker enn planlagt, og den holder seg uendret. I noen systemer omsettes det mest økologiske urtepotter, de øvrige produktene er det mindre etterspørsel etter. -
Nå kommer det nye norske grønnsaker
Det er nå norske tomater i butikkhyllene, og både salater, reddiker, rabarbra og asparges høstes i disse dager.
Veksthusgrønnsaker
Tollperioden for tomater starter 10. mai, og det er første uke i målprisperioden neste uke. Det er allerede nå mulig å finne norske tomater av alle varianter i butikkene. Også runde tomater, altså målprisvaren, er å finne i butikkhyllene, selv om sju produsenter ga seg før denne sesongen på grunn av kraftig kostnadsvekst på innsatsfaktorene.Både produksjon og omsetning av agurker er stor, og det er full dekning med norske agurker. Kvaliteten er stort sett god, men det har vært litt varierende i butikkene.
På grunn av mangel på salat fra utlandet er etterspørselen etter norsk crispisalat fremdeles stor. Kvaliteten er god, og alt som blir produsert blir solgt. Værforholdene er optimale for produksjon av crispisalat i veksthus.
Frilandsgrønnsaker
Kvaliteten på løk er god i butikkene, og utsorteringen på pakkeriene er litt større enn tidligere i vinter. Omsetningen er stabilt stor hos noen markedsaktører, og lavere enn forventet hos andre. Det er forventet at lagrene av gul løk holder til midten av juni. Det er fremdeles rød løk igjen.Hos enkelte aktører stopper omsetningen av hvitkål til butikk nå, men i enkelte kjeder vil det fremdeles være mulig å finne overlagret vare. Den norske hvitkålen konkurrerer med importert nykål i butikkene, og den importerte kålen holder seg dårlig. Den første norske nykålen høstes i Rogaland rundt 17. mai. De første hodene med ny norsk kinakål høstes på denne tiden.
Det er en jevn omsetning av kålrot, og det er fremdeles mye igjen på lager. Større utsortering på pakkeriene enn tidligere fører til at lagrene minker fortere enn tidligere antatt. Omsetningen av rødbeter er jevn, og kvaliteten er god.
Utsortering av gulrøtter på pakkeriene blir stadig større, og selv om kvaliteten i butikken stort sett er god, tåler ikke gulroten å ligge for lenge i butikkhyllene før kvaliteten forringes. Slik det ser ut nå vil det være norsk overlagret vare frem til ny norsk sesong. Ny gulrot er forventet på markedet rundt St. Hans.
Også for knollselleri er utsorteringen større enn tidligere. Det fører til at lagrene minker fortere enn antatt, men det vil være norsk knollselleri frem til ny norsk sesong. Kvaliteten er god i butikk.
Ny norsk salat er høsteklar, og det finnes både lollo og hjertesalat i butikkene. Den første isbergsalaten blir høstet rundt 17. mai.
Høsting av asparges er så vidt i gang, det samme gjelder reddiker og rabarbra.
Poteter
Omsetningen av norske poteter har så langt denne sesongen vært større enn i forrige sesong, men nå som de store markedsaktørene har valgt å ikke selge poteter i løsvekt synker omsetningen. Produsentene har et håp om å få omsatt mer posepakket vare, men det er utfordrende i konkurranse med importpoteter. Det er mer enn nok poteter på lager til å holde frem til ny norsk sesong. Produsentprisen går opp med 20 øre kommende uke.Hvis ikke omsetningen på mandelpoteter blir større fremover er det sannsynlig at det er lagervare frem til ny norsk sesong, hvis kvaliteten holder seg. Prisen går opp med 15 øre fra neste uke.
Økologisk
Det er kommet norske økologiske agurker på markedet. Utover dette er det fremdeles mindre omsetning av økologiske grønnsaker enn planlagt, og omsetningen holder seg uendret. -
Mye norske grønnsaker igjen på lagrene
Det er fremdeles mye norsk vare igjen på lagrene, men pakkeriene må være nøye med utsorteringen, slik at varene som kommer i butikk holder god kvalitet. Alle distriktene er i gang med våronna, og mange grønnsaker er like rundt hjørnet.
Poteter
Omsetningen av poteter holdt seg jevnt stor etter påsken. Enkelte butikker selger ikke lengre poteter i løsvekt, noe som kan føre til lavere omsetning av norske poteter. Pakkeriene må være nøye med utsorteringen, slik at varene som kommer i butikk holder god kvalitet. Lagringspoteter som ikke holdt god nok kvalitet har allerede blitt regulert til potetmel. Lagertallene viser at det er 31 prosent mer konsumpoteter på lager enn på samme tid i fjor. Prisen til produsent er uendret.Lagertallene for mandelpoteter viser minimal forskjell i tilgjengelige mengder mellom 2022 og 2021. Omsetningen av mandelpoteter går som forventet for denne tiden av året.
Frilandsgrønnsaker
Omsetningen av gul og rød løk forble stor etter påsken. Dette skyldes delvis tilbud på løk enkelte steder. Det var 53 prosent mer rødløk på lager ved siste lagertellingen den 15. april, og 26 prosent mer kepaløk, enn ved tilsvarende lagertelling i 2021. Noen varepartier måtte sorteres ut på grunn av råte, men det som kommer i butikk er av god kvalitet.Det er fremdeles mye hvitkål på lagrene, men det er 26 prosent mindre enn det var i fjor på samme tid. Mengdene som er på lager, holder nesten til ny sesong. Omsetningen etter påsken var større enn forventet for årstiden. Kvaliteten på norsk vare er bedre enn for importert vare, selv om det også må utsorteres mer nå.
Det er kålrot igjen på lager fram til ny norsk sesong. Lagrene for kålrot er 47 prosent høyere enn i 2021. Det forventes litt større utsorteringer på pakkeriene fra nå av. Også lagrene for rødbeter er mye større enn året før, og kvaliteten er overraskende bra. Det selges nå mer og mer rødbeter i «mix-pakker», sammen med andre grønnsaker.
Omsetningen av gulrøtter gikk noe ned etter påsken. Utsortering av gulrøtter på pakkeriene fortsetter, og pakkeriene sorterer bort mer. Kvaliteten på butikkvaren er god, men varene bør ikke ligge for lenge. Lagrene er 13 prosent større enn for ett år siden.
Etterspørselen etter knollselleri var stor før påsken, men sank litt i uka etter. Det utsorteres også mer knollselleri enn tidligere i sesongen, men det er fremdeles 11 prosent mer vare igjen enn det var i fjor på denne tiden.
Veksthusgrønnsaker
Nye norske tomater er rett rundt hjørnet, og allerede kan man finne spesialvarianter i butikkene.Omsetningen av norske agurker var litt lavere den siste uka enn den har vært den siste tiden. Kvaliteten er stort sett god, selv om det er mulig å finne litt lysere agurker i butikkene enkelte steder.
Produksjonen av crispisalat skjer etter plan, men etterspørselen er stor og vanskelig å dekke. Det er lite crispisalat i andre land i Europa, og prisene på importert salat er høy.
Økologisk
Det er fremdeles økologiske varer på lager. Det er 93 prosent mer hvitkål på lager enn det var i april 2021, og 130 prosent mer gulrot. Det er tomt for rødkål og rotpersille. For de øvrige grønnsakene, er det betydelig mindre på lager enn i fjor. Det er fremdeles mindre omsetning av økologiske grønnsaker enn det som er planlagt, og omsetningen holder seg uendret. Det meldes om minkende etterspørsel etter økologiske varer, og butikker kjøper derfor inn færre økologiske grønnsaker. -
Vårens vakreste eventyr - våronna er i gang alle steder
Alle distriktene er i gang med våronna, men mange steder er det veldig tørt, og det som er plantet eller sådd må vannes med en gang. Tradisjonen tro er det markvandringer forskjellige steder i landet i mai og juni for å se på utviklingen på jordene.
Landbruksdirektoratet gjennomfører i disse dager den siste lagertellingen for poteter og grønnsaker for sesongen, men tallene er ikke klare ennå.
Poteter
Det var en økt omsetning av poteter inn mot påske og i påsken, og også etter påske ser omsetningen ut til å holde seg jevnt stor. Kvaliteten i butikk er god, men det sorteres ut noe på pakkeriene. I enkelte systemer har det vært litt mye lagringspotet, og noe er regulert til potetmel. Prisen til produsent øker kommende uke.Omsetningen av mandelpoteter har vært jevn gjennom påsken og kvaliteten er god. Det begynner å minke på lagrene av mandelpoteter på Østlandet, og noe flyttes fra Trøndelag og sørover. Produsentprisen går opp kommende uke.
Frilandsgrønnsaker
Omsetningen av gul og rød løk gjennom påsken har holdt seg jevn, og kvaliteten er god. Det er rødløk igjen i enkelte kjeder i noen uker til. Det er satt løk i de fleste regionene nå.Den norske hvitkålen holder fremdeles god kvalitet, og omsetningen holder seg jevn. Det var en større omsetning inn mot påsken enn det er i en normal uke. Total omsetning av norsk hvitkål er på nivå med fjoråret, og i butikk konkurrerer nå norsk hvitkål mot importert vare, som tidligere år.
Omsetningen av norsk kålrot økte som vanlig før påske, og kvaliteten er god. Omsetningen av rødbeter er jevn og stor, mye på grunn av sampakking i betemixer og lignende. Det vil være norsk vare tilgjengelig inn i juni.
Utsortering av gulrøtter på pakkeriene fortsetter, og på enkelte pakkerier er det hele partier som må sorteres bort på grunn av råteskader. Kvaliteten på butikkvaren er god. Prisen til produsent øker til uken.
Etterspørselen etter knollselleri var større enn normalt før påske. Grunnen er nok bruk av knollselleri som tilbehør til påskelammet. Det er mer utsortering på lager enn tidligere i sesongen, men det er fremdeles greit med vare igjen. Det blir også importert noe knollselleri billig.
Veksthusgrønnsaker
Nye norske tomater er rett rundt hjørnet, og allerede kan man finne spesialvarianter i butikkene.Omsetningen av norske agurker er jevnt stor, som den har vært den siste tiden. Med det flotte været flere steder i landet er det forventet at etterspørselen fremover også vil være stor. Kvaliteten er god.
Det er fremdeles et sug i markedet etter norsk crispysalat, og produsentene klarer ikke å dekke etterspørselen fullt ut. Kvaliteten på norsk crispysalat er god.
Økologisk
Det er fremdeles mindre omsetning av økologiske grønnsaker enn det som er planlagt, og omsetningen holder seg uendret. -
Våronna er i gang for flere grønnsaker og poteter
Det er fortsatt en god del lagringsgrønnsaker igjen på lager, samtidig med at våronna er i gang. Det er, som alltid, usikkert om lagerbeholdningen er for liten, passe, eller for stor til å dekke etterspørselen fram mot ny norsk avling. Det er derfor spenning knyttet til den siste lagertellingen for sesongen.
Landbruksdirektoratet gjennomfører lagertellinger for poteter og grønnsaker per 1. november, 1. januar, 1. mars og 15. april. På grunn av påske blir sesongens siste lagertelling noe forskjøvet, men blir offentliggjort etter påske.
Poteter
Omsetningen av poteter holder seg jevn og kvaliteten er god i butikk. Noe potet sorteres ut på pakkeri grunnet dårlig kvalitet. Lagerbeholdningen av enkelte sorter ser ut til å være større enn behovet fram til ny norsk avling.Målprisen på potet gikk opp fra uke 15, men har foreløpig ikke ført til økt pris. En årsak kan være at man vurderer at lagrene er for store ut fra etterspørselen, og at man ønsker å holde prisen lav for å øke omsetningen.
Frilandsgrønnsaker
Det er vanlig at omsetningen av løk øker før påske, noe som skjer i år også. Det begynner å bli tomt for norsk rødløk, og det er importert rødløk til salgs i flere kjeder. Lagrene av gul løk er sannsynligvis store nok til at de dekker etterspørselen fram til ny norsk sesong. Prisen holdes uendret både på gul og rød løk.Det er snart tomt for norsk rødkål, mens det ser ut til å være mer enn nok hvitkål. Kvaliteten på importert hvitkål er blandet, mens den norske er god. Prisene holdes uendret.
Det er mye norsk kålrot på lager, mens omsetningen er på det jevne. Kvaliteten på norsk kålrot i butikk er blandet, og ikke alt som tilbys forbruker er like innbydende. Prisen videreføres uendret.
Det ser ut til å være nok norsk gulrot til å dekke etterspørselen fram til ny norsk sesong. Lagerbeholdningen fordeler seg imidlertid ikke jevnt mellom landsdelene, og gulrøtter må derfor fraktes mellom landsdeler. Det er usikkerhet knyttet til kvaliteten på gulrøttene som ligger på lager, og graden av utsortering vil avgjøre hvorvidt lagerbeholdningen er tilstrekkelig.
Det utsorteres en del knollselleri, og kvaliteten i butikk er derfor god. Prisen holdes uendret.
Veksthusgrønnsaker
Etterspørselen etter norske agurker er fremdeles stor, og det er markedsdekning av norske agurker. Selv om etterspørselen er stor, har det blitt et visst lager av norske agurker som man rullerer fortløpende. Med en liten forventet nedgang i produksjonen etter påske, regner man med at man er tilbake i en situasjon hvor agurkene ikke er innom lager før de sendes ut til butikk. Prisen holdes uendret.Det er et sug i markedet etter norsk crispysalat. En årsak er sannsynligvis mangel på salat av god kvalitet fra utlandet, mens kvaliteten på norsk crispysalat er god. Dette gjør at produksjonen går for fullt, og at man leverer mer enn det som var avtalt. Prisen videreføres uendret.
Økologisk
Basert på lagertallene for økologiske grønnsaker er det for store lagre av enkelte produkter. Disse varene vil sannsynligvis ikke bli omsatt som økologiske, og de må omsettes enten som konvensjonell vare eller i andre kanaler.