Uke 4, 2023

Ukentlige produsentpriser og målprisoppdateringer på poteter, grønnsaker og frukt

Fine grønnsaker og epler fra lager

Utvalget av norske grønnsaker vil minke de neste ukene, men produktene som finnes, lever i beste velgående.

Frilandsgrønnsaker
Løk omsettes i relativt normale mengder for årstiden. I enkelte løkpartier er det stor utsortering på pakkeriene, men kvaliteten i butikk er fin. Så lenge norsk purre har god kvalitet, vil den bli omsatt, men beholdningene holder maksimalt i to til tre uker til. Mest purre finnes i Trøndelag. Hele sesongen har størrelsen på norsk purre vært veldig fin.

På tross av at kål er en rimelig og sunn grønnsak, er ikke omsetningen spesielt stor. Etter hvert vil det komme kampanjer på kål i butikker over hele landet. Det vil trolig øke omsetningen sammenliknet med i dag. I neste uke vil prisen til produsent gå opp. Rødkål omsettes for tiden i hovedsak til serveringsmarkedet. Norsk spisskål finnes fremdeles i små mengder, og rosenkål vil være i salg en uke til. Det som er igjen av fjorårets kinakålavling har god kvalitet, og omsetningen er stabil, men flere aktører har startet med import.

Generelt er det mye fin kålrot i butikkene nå. For å få lagerbeholdningene til å strekke til, blir det omsatt kålrot med noe lavere vekt enn normalt. De mindre størrelsene kan også møte behovet til små husstander.

Kvaliteten på norsk gulrot som går ut i markedet er god, men det er litt utsortering på pakkeriene som følge av bl.a. tuppråte. For øvrig er omsetningen på det jevne. Kvaliteten på norsk knollselleri er veldig fin, og knollselleri selger bra både til konsummarkedet og serveringsmarkedet. Tilførslene vil vare lenge ennå. Det finnes fremdeles mye rødbete igjen av fjorårets avling, men det omsettes også langt mer enn planlagt. Lagrene av gresskar til mat vil trolig vare til utgangen av februar.

Poteter
Det har ikke vært spesielt stor fart på omsetningen av poteter i ukene etter jul, men planlagte kampanjer i butikk kan endre dette. Samtidig som noe konsumpotet går til industriformål, blir også råvare ment for industrien forsøkt solgt i konsummarkedet. Deler av markedet blir dermed utfordret av økte tilførsler og varierende priser. Kvaliteten på potetene er god.

Veksthusgrønnsaker
Etterspørselen etter norske agurker er større enn tilførslene. Hele den norske produksjonen blir solgt, på tross av høyere priser enn på importert agurk. Deler av markedet er selvforsynt med norsk agurk, mens andre supplerer med import. Den ukentlige produksjonen på noe over 300 tonn vil øke til rundt 500 tonn agurker per uke i mars.

Omsetningen av crispysalat har økt til planlagte kvanta og vel så det. Kvaliteten er jevnt over bedre enn tidligere, med fin størrelse.

Frukt
Den ukentlige omsetningen av epler har vært større enn vi tidligere har rapportert. Markedet har respondert bra på norske epler i utvidet sesong, og kvaliteten er fremdeles veldig god. Epleentusiaster må lete litt for å finne butikker som fører de norske eplene.

Økologiske varer
I og med at omsetningen av økologiske grønnsaker ikke selger som planlagt, vil bestillingene for kommende sesong mest sannsynlig gå ned. Det er mye potet og gulrot på lager.

Tidligere oppdateringer