Uke 37, 2021

Ukentlige produsentpriser og målprisoppdateringer på poteter, grønnsaker og frukt

Avlingsundersøkelsen på poteter er klar

Det er forventet en reduksjon i avlingen av matpoteter på fire prosent sammenlignet med forrige sesong.

Innhøstingen av lagringspoteter pågår for fullt. Mange steder er det så tørt at produsentene må vanne før de kan få høstet avlingen sin. Norsk Landbruksrådgivning har på oppdrag fra Grøntprodusentenes Samarbeidsråd gjennomført sin årlige avlingsundersøkelse på poteter. Det er tatt ut prøver i alle distrikter, og basert på sammenstilling av data er det på landsbasis forventet fire prosent lavere potetavling denne sesongen sammenlignet med forrige sesong, men seks prosent over gjennomsnittet fra 2002–2019. Kvaliteten rapporteres å være generelt dårligere i år, og på gravetidspunktet var behovet for utsortering i gjennomsnitt for hele landet vurdert til 12 prosent.

Det er også gjennomført avlingsundersøkelse på mandelpotet, og prøvene viser en høyere totalavling i år enn i fjor, og den høyeste siden 2016. Matkvaliteten er noe lavere enn i fjor også på mandel, og beregningene viser at 83 prosent av volumet holder klasse 1 kvalitet.

Det blir en prisnedgang kommende uke for både lagringspoteter og mandelpoteter.

Frilandsgrønnsaker
Fantastisk kvalitet kjennetegner hodekålen som kommer på markedet nå om dagen, og det tyder godt for fårikålsesongen vi står oppe i. Som vanlig blir prisen redusert i noen uker mens fårikålsesongen varer, og avtalt pris til produsent er kr 5,90 per kg. Omsetningen øker kraftig i denne perioden, og har mer enn doblet seg på noen uker.

Både rødkål og spisskål har en stabil og lav omsetning, men kvaliteten på det som kommer i butikk er god. Det er god tilgang på norsk kinakål, og produksjonen av kinakål til lagring er godt i gang. Det blir høstet for lager fra neste uke. Kålen holder god kvalitet. Rosenkål av god kvalitet kan du også finne i butikkene, men det er foreløpig begrensende mengder tilgjengelig.

Mindre omsetning av blomkål enn normalt fører igjen til litt lageroppbygging, men kvaliteten er god. Prisen til produsent vil gå ned kommende uke, og håpet er at omsetningen tar seg opp. Omsetningen av brokkoli er stabil og høy, og kvaliteten er god.

Avlingsundersøkelsen på gulrot tyder på at avlingsstørrelsen blir på gjennomsnitt, men undersøkelsen er ikke ferdig ennå. Det er usikkert om kvaliteten på lagringsgulrøttene vil holde seg utover vinteren. Kvaliteten på det som kommer i butikk nå om dagen er god, og omsetningen er stabil. Omsetningen av kålrot er noenlunde stabil, men kampanjer på andre grønnsaker i butikk fører til nedgang i omsetningen. Det høstes kålrot til lager i disse dager, og foreløpig ser kvaliteten god ut. Det er fremdeles kampanjer på salg av betemix og andre røtter i butikkene, og det fører til en god omsetning av blant annet rødbeter.  

Omsetningen av knollselleri er stabil, og kvaliteten god. Det er utfordrende å få nok hender til bunting av sellerien. Omsetningen av stangselleri er jevn, og kvaliteten bra. Omsetningen av norske reddiker er stabil, og med god kvalitet til faste priser. De norske sukkerertene kan du fremdeles finne i butikkene. Men sesongen nærmer seg slutten, og innen utgangen av måneden vil det være slutt på sukkererter.

Det aller meste av løken er høstet nå, men på Frosta i Trøndelag har vått og dårlig vær ført til noen forsinkelser i høstingen. De fleste andre steder i landet har det vært strålende varmt og fint vær. Omsetningen er jevn og kvaliteten god på det som kommer til butikk. På grunn av nedgang i målprisen kommende uke er det anbefalt en nedgang i pris til produsent.

Kampanjer i butikkene fører til en stor omsetning av purre, og det selges mye buntevare. Kvaliteten er veldig god. Vårløkomsetningen blir skadelidende når andre grønnsaker, som purre, har kampanjepriser i butikk, og salget er noe redusert. Produsentene sliter også med skimmel på vårløken, noe som kan bli utfordrende fremover.

Det er en jevn omsetning av salater, og mens det er grei tilgang og bra salg av hjertesalat, er det fremdeles knapt med norsk lollosalat på markedet. Tilgangen på isbergsalat er god, og dekker etterspørselen.

Veksthusgrønnsaker
Omsetningen av agurk er stabil, og alt som blir produsert omsettes. Vintersesongen nærmer seg, og mindre lys i veksthusene fører til lavere produksjon fremover. Både grossister og produsenter er i gang med planlegging av vinterproduksjonen.

Produksjonen av tomater er omtrent som prognosert. Runde tomater og klasetomater har et jevnt salg, mens spesialtomatene har en lavere etterspørsel enn normalt, som de har hatt store deler av sesongen. Omsetningen av norsk crispysalat er som planlagt, og kvaliteten er god.

Frukt og bær
Alt av norske pærer og plommer er høstet. Det ligger plommer av god kvalitet på lager, og det er forventet å bli sluttsolgt i løpet av neste uke. Pærene blir solgt fortløpende ved bestilling.

Eplene bråmodnet i år, og det er stor aktivitet ved pakkeriene. Det er stor omsetning av norske epler. Det knytter seg spenning til om eplesorten aroma vil holde kvaliteten fremover på grunn av den hurtige modningen.

Det er små mengder jordbær og bringebær igjen. Noen produsenter vil fortsette å produsere i tunnel utover høsten, men mengdene vil være begrensede.

Økologisk  
Det er som vanlig en jevn omsetning av økologiske produkter. Produsentene sliter med å få nok hylleplass til varene sine i butikkene, og det fører til større svinn i butikk enn ønskelig. I tillegg er disse produsentene spesielt sterkt rammet av utfordringene med arbeidskraft.

Flere bestillinger av matvarer på nett kan kanskje på sikt føre til en økende omsetning av økologiske produkter.

 

Tidligere oppdateringer