Uke 28, 2024

Ukentlige produsentpriser og målprisoppdateringer på poteter, grønnsaker og frukt

Gode norske bringebær og moreller er på vei til butikkene, det samme er stangselleri

Bringebærsesongen er godt i gang, og nå kommer det også moreller. Det omsettes fremdeles norske jordbær. Norsk stangselleri er etterspurt og nå er produsentene godt i gang med høstingen.

Poteter
Det er gode avlinger av norske nypoteter, og de er godt etterspurt i markedet. Det har vært litt lite poteter med rødt skall, men det meldes nå om at det er mer enn nok av dem. Foreløpig ser det ut til å bli gode avlinger også av lagringspotetene som fremdeles står i jorda, men her er produsentene avhengige av at regnet snart gir seg. Prisen går ned med kr 2,90 kommende uke. Omsetningen av småpoteter er også god, men det er litt lite småpoteter tilgjengelig. Kvaliteten er bra.

Frilandsgrønnsaker
Forbrukerne skal ha mulighet til å få tak i norsk bunteløk nå, men må vente en stund til på tørket løk. Vårløk har et jevnt, godt salg og kvaliteten er god. Norsk purre er litt forsinket i høstingen, men det blir høstet i løpet av neste uke.  

Omsetningen av norsk sommerkål er som forventet på denne tiden av året. Kålen holder god kvalitet i butikk. Nå har produsentene også så vidt startet høstingen av rød kål. Omsetningen av spisskål er litt lavere enn hva produsentene hadde ønsket, men kålen har god kvalitet i butikk.

Det er dekning av norsk blomkål og brokkoli, og kvaliteten er god. Spesielt brokkoli liker en litt kjøligere værtype, da vokser den passelig og kan bli godt kjølt ned før salg. Både kinakål og kålrot har en jevn omsetning. Kvaliteten i butikk holder seg god. Omsetningen av kinakål er ikke påvirket av vær og vind slik mange salater er.  

Omsetningen av reddiker er stabil, men litt lavere enn produsentene hadde ønsket. Kvaliteten er fin. Det er god etterspørsel etter både neper og rødbeter i bunt, og kvaliteten er bra. Nå kommer det også rødbeter i kilo. Omsetningen av squash dekker etterspørselen.

Det er fin kvalitet på buntegulrota, men produsentene hadde ønsket seg en noe høyere omsetning. Ferietiden har muligens noe av skylda for at det omsettes mindre bunt enn forventet. Samtidig er den totale omsetningen av gulrot som ventet. Kvaliteten er god og prisen til produsent går ned med kr 1,15 kommende uke – i tråd med målprisnedgang.  

Det er fremdeles importerte sukkererter å finne i enkelte butikker, noe som fører til at omsetningen av den flotte norske sukkererten er laber. Det er et håp om at omsetningen øker etter hvert. Norsk stangselleri er etterspurt, og omsetningen er på vei oppover. Kvaliteten er fin.  

Ferietiden og det dårlige været i store deler av Norge fører til en lavere etterspørsel etter salater enn ønsket. Det er god tilgang på alle typer salater, men et litt varierende prisuttak. Markedet for isbergsalat har vært turbulent, og prisene på har variert mye i markedet. Med ferietiden og værforholdene har heller ikke etterspørselen vært så god som ønsket. Prisen til produsent går ned med 50 øre kommende uke.

Veksthusgrønnsaker
Etterspørselen etter både agurker og tomater er også preget av ferietiden og været, omsetningen har derfor dalt litt den siste tiden. Produksjonen er stabil.

Produksjonen av crispisalat fra veksthus er god, men omsetningen synker. Både været og konkurranse fra andre salater kan ha skylden for dette.

Frukt og bær
Både jordbær -og bringebærplantene har godt av et litt kjøligere vær, da stanser den hurtige veksten og bærene vokser litt saktere. Hvis det regner mye er det derimot vanskelig å høste bærene som ikke er i tunell. Produksjonen av jordbær er på vei nedover som normalt, men omsetningen av bringebær vokser. Kvalitet i butikk er god for både jordbær og bringebær.

Nå er høstingen godt i gang for moreller og det kommer mye moreller samtidig. Forbrukeren kan glede seg til de gode norske morellene som kommer på markedet.

Økologiske varer
Norsk økologisk stangselleri er høsteklar, og noen har allerede startet innhøstingen. Ellers kommer det snart ny norsk økologisk gulrot. Nye rødbeter er også klare til høsting, men det finnes fremdeles overlagrede økologiske rødbeter tilgjengelig.

Tidligere oppdateringer