Til hovedinnhold

Rundskriv 2021/11 UTGÅTT

Pristilskudd for korn og kraftfôr

1. Pristilskudd korn

Formål

Ordningen omfatter tilskudd til prisnedskriving ved kjøp av norskprodusert korn for videre salg eller til-virking av kraftfôr eller mat, og tilskudd til foretak som benytter norskprodusert korn i produksjon av mel eller andre cerealprodukt som blir nyttet til mat (matkorntilskudd).

Formålet er å sikre avsetning av norskprodusert korn, erter og oljefrø, og å regulere kostnadene og konkurransekrafta til norsk husdyrproduksjon, i tillegg til å styrke konkurransekraften til norsk cerealindustri.  (St. prp. 1 (2020-2021))

A. Prisnedskrivingstilskudd korn

Fagansvarlig

Mari Vengnes og Hege Heiberg

Vilkår for tilskudd

Prisnedskrivingstilskudd kan gis til foretak, dvs. kornkjøper, som kjøper norskprodusert korn, erter og oljefrø fra produsent for videresalg eller bruk i kommersiell matmel- eller kraftfôrindustri (jf. pristilskuddforskriften § 7 første ledd).

Det gis kun tilskudd ved førstehåndsomsetning av kornet.

For kornkjøpere som produserer kraftfôr er det et krav (brev fra LMD datert 13. des 2007) om at

  • kraftfôret tilbys i markedet på vanlige salgsvilkår
  • en vesentlig del av kraftfôret (minimum 50 prosent) selges til foretak som selger verken har eiermessige interesser i eller driftsmessig samarbeid med, altså ikke salg som bærer preg av internomsetning.

Det gis ikke tilskudd for:

  • Korn, erter eller oljefrø som anvendes til fremstilling av fiskefôr (jf. pristilskuddforskriften § 7 første ledd).
  • Korn, erter eller oljefrø som er uegnet til framstilling av mat eller fôr.
  • Erter til konservesindustri, direktesalg e.l.
  • Importert korn, erter eller oljefrø.
  • Dette inkluderer produksjon i utlandet av primærprodusent registrert i Norge. Det vil i praksis si korn, erter eller oljefrø produsert i våre naboland av produsenter i grensekommunene som er omfattet av «grenseboerordningen» og leier jord på andre siden av grensen. Ved kjøp av korn fra norskregistrerte foretak, som for eksempel produserer både i Norge og Sverige, er det med andre ord kun det kornet som er produsert i Norge som er berettiget tilskudd.  
  • varer som eksporteres (jf. pristilskuddforskriften § 7 første ledd).
  • korn som skal anvendes til såkorn eller hjemmemaling, jf. krav om videresalg eller anvendelse i kommersiell matmel- eller krafôrindustri, jf. pristilskuddforskriften § 7 første ledd.

Mottaker av tilskuddet er ansvarlig for at kornet benyttes i samsvar med vilkårene. Dette gjelder også når kornet selges videre. Det er også kornkjøpers ansvar at importert korn og annet korn som ikke er berettiget tilskudd, ikke innrapporteres til Landbruksdirektoratet.

Det skal kun utbetales prisnedskrivingstilskudd for partier kjøpt fra produsent registrert som foretak. Det innebærer at det kun er partier kjøpt fra produsenter med foretaksnummer i Enhetsregisteret som er  berettiget prisnedskrivingstilskudd (Teknisk jordbruksavtalen 2021-2022).

Beregningsgrunnlag er kvantum med basis vanninnhold (korn og erter 15  prosent og  oljefrø  8  prosent). Ved vanninnhold     over basis omregnes kvantumet til basis vanninnhold, som grunnlag for prisnedskrivingstilskuddet. Beregningen foretas på bakgrunn av tilskuddsmottakers innsendte kvalitetsanalyser av representative kornprøver fra hvert enkelt vareparti.

Kvalitetsanalysene må tilfredsstille de krav til analysesikkerhet som Landbruksdirektoratet fastsetter. Dette er spesifisert i «Retningslinje om krav til analysesikkerhet ved kvalitetsanalyser av korn som omsettes gjennom markedsordningen av 22. juni 2016» 

Med mindre Landbruksdirektoratet bestemmer noe annet, skal prøven tas ut med automatisk prøvetaker og nedminskes med tilknyttet nedminsker.

Søknad, rapportering og utbetaling

Innrapportering av «korndata» danner grunnlag for beregning av prisnedskrivingstilskudd. Det danner også grunnlag for beregning av forsknings- og omsetningsavgift. Dette skjer elektronisk og det er krav til form og elektronisk format, SFTP-format. Se vedlegg for formatkravene til rapporteringen.

Det er tidligere blitt informert om at produsentnummer ville bli fjernet fra Landbruksregisteret. Dette har drøyd ut i tid, men vi ber aktørene ta høyde for at det vil skje og ber derfor om at dere som ikke allerede har gjort det, går over til å rapportere på organisasjonsnummer, fylkesnummer og kommunenummer.  Ytterligere informasjon finner du under «Oversikt over endringer» og vedlegg. 

Landbruksdirektoratet utbetaler tilskuddet til kornkjøperne ukentlig i sesongen og sjeldnere i andre perioder. Før utbetaling trekkes omsetningsavgift og forskningsavgift fra tilskuddet (jf. Pristilskuddsforskriftens § 9 andre ledd). Oversikt over grunnlaget for tilskuddet og avgiftene samt utbetalt beløp går fram av tilskuddsbrev som sendes tilskuddsmottaker.

Fra 2018/19 innførte vi av statistikkhensyn spesifiserte lagerkvalitetskoder for proteinråvarer. Dette videreføres for året 2021/2022. I tillegg innfører vi en kode for oljefrø til mat/olje, lagerkvalitetskode = 5.

  • Oljefrø – lagerkvalitet 1
  • Økologisk oljefrø – lagerkvalitet 9
  • Oljefrø til mat – lagerkvalitet 5
  • Åkerbønner – lagerkvalitet 3
  • Åkerbønner økologiske – lagerkvalitet 8

Frist for innlevering av grunnlag for å få tilskudd for kornåret 2021-2022 er 30. september 2022 (jf. fristforskriftens § 6).

Av tekniske årsaker er det ikke opplyst om klageadgang på tilskuddsbrevene for prisnedskriving. Klageadgangen gjelder like fullt.

B. Matkorntilskudd

Fagansvarlig

Kari Helen Telfer.

Vilkår for tilskudd

Tilskuddet gis til norske matmelprodusenter på grunnlag av forbruk av norskprodusert  matkorn (Jordbruksavtalen 2013- 2014, s. 24). Matkorntilskudd kan gis til foretak som anvender norsk korn i tilvirkning og som nyttes til mat beregnet til innenlandsk forbruk. (Jf. pristilskuddsforskriften § 7 andre og fjerde ledd).

Søknad, utsettelse og dispensasjon

Foretakene, i hovedsak matmelmøller, kan søke Landbruksdirektoratet månedlig om matkorntilskudd, og da innen den 15. i måneden etter den tilskuddsberettigede produksjonen.

Endelig frist for å søke om matkorntilskudd for 2021 er 15. februar 2022 (fristforskriften § 7).

Rapportering og utbetaling

I tillegg til søknaden om matkorntilskudd, som kun gjelder norsk matkorn, skal også totalforbruket av matkorn innrapporteres. Det er utarbeidet eget skjema for innrapportering av månedlig totalforbruk. Dette rapporteringsskjemaet sendes inn sammen med søknadsskjemaet.

Matkorntilskuddet utbetales normalt til foretaket i den påfølgende måneden søknaden gjelder for, også avhengig av når  søknaden foreligger. Etter årets slutt plikter foretaket å innrapportere total omsetning av alle vareslag til Landbruksdirektoratet. Dersom rapporteringskravene ikke overholdes, kan dette få konsekvenser ved at tilskudd ikke utbetales og/eller at tilskuddet avkortes (jf. pristilskuddsforskriften § 12).

Fant du det du lette etter?