Istandsetting av «den store låven» på Furøya
Fra andre halvdel av 1800-tallet og frem til ca. 1965 var låven i bruk som fjøs, stall, hønsehus og høyloft. Etter dette har bygningen sakte, men sikkert forfalt. I 2002 ble bygningene vedtaksfredet etter kulturminneloven § 15. I perioden fra 2018 og til 2022 har det vært gjennomført betydelige tiltak på den. Dugnadsinnsatsen har vært stor.


Istandsettingstiltak, både utvendig og innvendig, er blitt gjennomført etter bygningsantikvariske prinsipper og av foretak med god kunnskap om slike arbeider. Blant annet har tak blitt satt i stand (bukker, sperrer og åser), ny låvebru er på plass og toaletter er blitt bygd. Videre er låven malt, gjødselkjelleren er tømt, bygningstruende trær er blitt tatt ned og det er gjennomført dreneringstiltak. Inne er etasjeskillere utbedret, gulvbjelker og veggbord er blitt byttet, vinduer og dører er restaurert, trapp er på plass etc.


Det gjenstår noen tiltak innvendig for å optimalisere lokalet bl.a. med kjøkkenløsning og dekketøy. Furøya IKS arbeider videre med finansiering til disse tiltakene, bl.a. med innsendt søknad til støtteordningen for kystkultur hos Agder fylkeskommune.
Kulturarena som oser av tradisjon
Resultatene av tiltakene er at den store låven er blitt tett og er blitt en flott bygning som vil kunne fungere som et lokomotiv i kultursatsingen på Furøya. Den store låven kan nå huse ulike utstillinger og arrangmenter som konserter, kurs, selskaper etc. I 2022 arrangerte for eksempel Statsforvalteren i Agder regional nettverkssamling for grunniere, UKL-forvaltningen og andre interesserte i denne bygningen.

Finansiering
Riksantikvaren har bidratt med 1,6 mill. kr og Agder fylkeskommune har bidratt med 2,05 mill. kr. Grunneier Furøya IKS har gått inn med egne midler på 0,5 mill.
UKL-midlene har vært økonomisk «lillebror» i et så stort prosjekt som istandsettingen av den store låven er, men prosjektet er et godt eksempel på at samfinansiering gir gode resultater.
- UKL-tilskudd 2019: kr 100 000 (toaletter)
- UKL-tilskudd 2020: kr 190 000 (ny låvebro, hogst, dreneringstiltak)
- UKL-tilskudd 2021: kr 21 000 (fjerning av truende trær - sikkerhet)
I tillegg har det vært svært stor dugnadsinnsats ved Furøyas venner.
Tips
Tiltak på freda bygninger må alltid gjøres i samråd med regional kulturmiljøforvaltning. Det er viktig med tett og godt samarbeid med kulturmiljømyndighetene når et slikt prosjekt skal gjennomføres.

Tema
Kulturminner og kulturmiljø
År for innlemming
2018
Fylke
Agder
Kontakt
Tvedestrand kommune