Til hovedinnhold

Rundskriv 2021/43 UTGÅTT

Forskrift om tilskudd til avløsning ved sykdom med videre – kommentarer til regelverk

Oversikt over endringer

Endringer i regelverket fra 1. januar 2021

Tilskudd for flere dager på grunn av at jordbrukeren har omsorg for kronisk syke barn

Det maksimale antallet dager det kan gis tilskudd til avløsning av jordbrukere fordi de har omsorg for barn med kronisk eller langvarig sykdom eller nedsatt funksjonsevne som øker sjansene for at foreldrene får fravær fra arbeidet, heves fra 20 til totalt 30 dager per år.

For avløsning av jordbrukere som er alene om omsorgen for ett eller flere barn med slike helseutfordringer, økes det maksimale antallet dager det kan gis tilskudd for på grunn av dette, fra 40 til 60 dager per år.

Dette betyr at for jordbrukere som har omsorg for kronisk eller langvarig syke barn eller barn med nedsatt funksjonsevne, kan det gis tilskudd for hhv. 10 eller 20 dager mer per kalenderår enn for de som kun har «vanlig syke» barn. Det maksimale antallet dager det kan gis tilskudd for per år er det samme uavhengig hvor mange barn jordbrukeren har.

Endringen gjelder for avløsning utført fra og med 1. januar 2021.

Endret omtale fra tidligere "kommentarer til regelverk"

Beregning av tilskudd

Omtalen av hvordan tilskuddet er beregnet er endret litt. Vi har blant annet forsøkt å forklare enda tydeligere hvordan man kommer frem til riktig fradrag for inntekter.

Utgifter til avløser

I denne utgaven av «kommentarer til regelverk» har vi tydeliggjort hva som regnes som utgifter til avløser og hva som kreves for at utgifter kan sies å være dokumentert.

Hvis avløseren lønnes via avløserlaget vil et såkalt kontoutdrag fra avløserlaget ofte kunne være tilstrekkelig dokumentasjon for utgiftene. Hvis dokumentasjonen for utgiftene er en faktura, så må det fremkomme tydelig på denne hvor mange kroner som gjelder utført arbeide og hvor mange kroner som eventuelt gjelder leie eller forbruk av materiell. Videre påpeker vi at det i utgangspunktet ikke stilles krav om at en faktura er betalt for at den skal kunne gi grunnlag for tilskuddsutbetaling, men at dette kan være på sin plass enkelte ganger. Se nærmere omtalen av § 3 tredje ledd.

Fant du det du lette etter?