Til hovedinnhold

Rundskriv 2023/3

Forskrift om tilskudd til avløsning ved sykdom med videre – kommentarer til regelverk

Oversikt over endringer

I henhold til jordbruksavtalen for 2022/-2023, har det skjedd to endringer. For det første har satsene blitt hevet. Den maksimale dagsatsen ble hevet fra 1 670 til 2 100 kroner. De fire satsene for tilskuddsgrunnlag mellom 5 000 og 30 000 kroner har også blitt hevet. 

For det andre er det en utvidelse av retten til å motta tilskudd når jordbrukere har syke barn som ikke har kronisk eller langvarig sykdom eller funksjonsnedsettelse. For avløsning utfprt fra og med 1. januar 2023 er det ikke lenger et krav at den avløste har fulgt barnet til lege eller sykehus hver dag det søkes tilskudd for. Det må midlertd dokumenteres at barnet har vært sykt i hele søknadsperioden. Dette er nærmere utdypet i tilknytning til § 6.

Vi gir ingen nye signaler, men vi har gjort noen presiseringer som er knyttet til det følgende:  

Forholdet mellom vedtak om sykepenger og tilskudd til avløsning ved sykdom

Under § 2 og § 8 har vi presisert at det ikke er et vilkår at et sykepengvedtak foreligger for at en søknad om tilskudd til avløsning ved sykdom skal kunne behandles og eventuelt innvilges. 
Tilskuddssøknaden må behandles uten ugrunnet opphold. Dersom det tar langt tid å få vedtak om sykepenger fra Nav må det derfor heller presiseres i tilskuddsvedtaket at eventuelt for mye utbetalt tilskudd kan kreves tilbake når sykepengesaken er ferdig. 

Næringsinntektsvilkåret

Vi har fjernet henvisningen til ulike poster som følge av at den nye skattemeldingen for næringsdrivende ikke opererer med nummererte poster lenger. 

Krav til faktura

Vi har presisert at en faktura for avløsning bør være datert og presisere hvilket arbeid som er gjort, av hvem og når. 

Dødsbo

Her har vi presisert at samboer, foreldre eller barn kan overta utgiftene for avløser som har fakturert dødsbo. Vi har også presisert forholdet mellom næringsinntekt på den ene siden og driftsinntekter og driftsutgifter på den andre siden.

Dispensasjon

Vi har presisert at adgangen til å få dispensasjon fra aldersgrensen på 70 år er svært snever.

Fant du det du lette etter?