Til hovedinnhold

Er du opptatt av rammebetingelser for landbruk og matproduksjon?

Velkommen til årets konferanse spekket med aktuelle og varierte temaer innen hele vårt samfunnsoppdrag, der eksterne eksperter fra næringene og direktoratets egne folk bidrar med fakta og gode faglige samtaler.

Se konferansen direkte eller i opptak 13. mars. Konferansen begynner kl. 09:00.

Landbruksdirektoratets Kunnskapskonferanse 2025

Konferansen er viktig for deg som jobber med eller i landbruket, matproduksjon og forvaltningen.

Er du interessert i miljø, klima, bærekraft, markedsspørsmål i landbruket, skog, jordbruk, næringsmiddelindustrien og reindriften, har du mye å glede deg til.

Landbruks- og matminister Nils Kristen Sandtrøen åpner konferansen kl. 09:00. Han snakker med Erik Aasheim om hvordan Norge skal nå målet om økt matproduksjon og økt selvforsyning, noe som er et høyaktuelt tema i en urolig tid. Adm. direktør Eli Reistad i Landbruksdirektoratet deltar også i denne delen.

Fra klokken 09:45 legges det ut en rekke poengterte presentasjoner og samtaler om disse temaene:

Miljø og klima – næringsstoffer til glede og besvær

  • Ny gjødselbrukforskrift – hva nå?
  • Nitrogenet frem i lyset – mot bærekraftig utnyttelse
  • Oslofjorden – mindre jord til fjord
  • Samtale om god utnyttelse av næringsstoffer i jordbruket - hvorfor er det så vanskelig? (NLR, Tine og direktoratet)

Korn og grønnsaker

  • Presentasjon fra markeds- og omverdenrapporten om markedet for frukt og grønt.
  • Markedet for korn, mel og kraftfôr og mulige tiltak for å nærme seg beredskapsmålene på området
  • Samtale om planteforedlingens og sortsmaterialets rolle i fremtidig norsk produksjon av grønt og korn (Graminor, Gartnerforbundet og direktoratet)

Arealdifferensiert skogforvaltning

  • Hvordan er den økologiske tilstanden i skogen?
  • Kart over naturskog – hva finner vi første versjon?
  • Miljøregistreringer i skog – hva tar vi vare på?
  • Samtale om disse temaene (NSF, Sabima og direktoratet)

Husdyrproduksjoner

  • Presentasjoner av markedene for melk, kjøtt og egg
  • Samtale om volummodellen for melk sett fra primærprodusentene (Bondelaget og direktoratet)

Et bærekraftig norsk matsystem

  • Hvordan står det til med bærekraften i norsk jordbruk (NIBIO)?
  • Hvor bærekraftig er jordbruket i Norge i 2025, sett opp mot ulike mål? (CICERO)
  • Samtale om hvordan vi kan videreutvikle et bærekraftig matsystem i Norge (NIBIO, CICERO og direktoratet)

Klimatilpasning i lys av alle værhendelsene

  • Hvordan møte beitekrisene innen reindriften? – presentasjon og samtale mellom NRL, Statsforvalteren i Nordland og direktoratet
  • Klimarelatert skade i landbruket og et eksempel på klimatilpasning i skogbruket
  • Samtale om klimatilpasning i jordbruket (Bondelaget, Statsforvalteren i Østfold, Buskerud, Oslo og Akershus og direktoratet)

Norsk næringsmiddelindustri og landbruk – samarbeid og muligheter

  • En introduksjon til norsk mat- og drikkeindustri
  • Norges største fastlandsindustri – presentasjon og samtale (NHO mat og drikke og direktoratet)
  • Samtale om en mangfoldig mat- og drikkeindustri (Orkla, Jordanes, Nortura og direktoratet)

Reindrift

  • Verdiskaping i reindrifta
  • Tap av rein – presentasjon og samtale (Veterinærinstituttet og direktoratet)
  • Arealbruk og reindrift – presentasjon og samtale (SFTF, NRL og direktoratet)