Midlene som utlyses er til ordningen Nasjonale tilretteleggingsmidler. Det er et krav at prosjekter har nasjonal nytteverdi og bidrar til fellesskapsløsninger for norsk landbruk.
Rekruttering til landbruksutdanning har høy prioritet
I årets jordbruksoppgjør fastsatte partene en rekke fokusområder som skal prioriteres i årets utlysning, blant annet rekruttering til landbruksfag på alle nivå i utdanningssystemet.
På videregående nivå er det nylig bestemt at landbruksutdanningen skal kunne tilbys både som skoleløp og lærlingeløp. Idag er det opplæringskontorer rundt omkring i fylkene som rekrutterer lærlinger til bedrifter i andre næringer, dette har ikke landbruket hatt. Det er derfor særlig behov for å videreutvikle og etablere nye opplæringskontorer og å rekruttere lærebedrifter.
Økt selvforsyning, økologisk landbruk og HMS-arbeid også prioritert
Det er partene i jordbruksavtalen som bestemmer hvordan midlene skal prioriteres. I tillegg til økt rekruttering til landbruksutdanning skal følgende prosjekter prioriteres for 2025:
- Økt selvforsyning: Prosjekter som følger opp mål og tiltak knyttet til Meld. St. 11 (2023–2024) om strategi for økt selvforsyning av jordbruksvarer.
- Økologisk jordbruk: Prosjekter som kan bidra til en positiv utvikling innen produksjon og omsetning av økologiske varer, inkl. en kartlegging av økonomien i økologisk primærproduksjon.
- HMS-arbeid: Prosjekter som har til formål å realisere nullvisjonen for dødsulykker i landbruket.
Les hele utlysingen for en nærmere omtale av temaene og prosjektene som prioriteres i årets søkeromgang.
Fristen for å søke er 21. oktober.
Lurer du på noe?
Kontakt saksbehandlere for ordningen Tobias Høyvik eller Eline Kvamme Hagen. Du finner epost-adresser i høyre marg.