Senest tre år etter hogst skal skogeier sørge for foryngelse. Det vil si plante ny skog eller legge til rette for naturlig foryngelse ved å sette igjen frøtrær på hogstfeltet.
For å kartlegge at foryngelse og miljøhensyn ivaretas i forbindelse med hogst, har skogbruksmyndighetene siden 1994 gjennomført en årlig resultatkartlegging blant et tilfeldig utvalg skogeiere. Målet for kartleggingen er å undersøke om bærekraftforskriften er fulgt. Bærekraftforskriften stiller krav om å ta miljøhensyn under hogsten og sikre foryngelse etter hogst Skogbruksansvarlige i kommunene oppsøker tre år gamle hogstfelt fra tilfeldig utvalgte skogeiere.
Ingen store endringer
Nå er rapporten for kartleggingsåret 2022 klar. Det vil si undersøkelse av skog hogd i 2019. Tallene viser ingen store endringer sett i forhold til foregående 10-års periode.
Foryngelsen er oppfylt på cirka 80 prosent av hogstarealet, noe som har vært stabilt de siste 10 årene.
Resultatkartleggingen undersøker om foryngelsesplikten er oppfylt. Skogeier er innen tre år etter hogst, ansvarlig for å sikre at det kommer opp ny skog. Dette kalles foryngelsesplikt og er lovfestet i skogbruksloven. Den mest anvendte metoden er å plante ny skog.

Hvis man ser på den røde delen av søylen for 2022, så viser resultatene at det ikke er lagt til rette for foryngelse på 57 prosent av feltene. På de resterende 43 prosentene av feltene har man plantet, men ikke lyktes med å få opp foryngelsen til minstekravet. Det er flere årsaker knyttet til planteavgangen.