Rapporten identifiserer spesifikke fagområder som bør med i den fremtidige kompetanseutviklingen, og gir en kort disposisjon for faglig innhold i kurs eller besøk innenfor forretningsutvikling og strategi, økonomistyring, logistikk, Lean og innovasjon, bærekraft, mattrygghet, HMS, krisehåndtering, salg og markedsføring, mat- og måltidskultur, digital kompetanse, forhandlingsteknikk, lovverk, eksport, emballasje og håndtering av et møte med «veggen».
Et viktig poeng i prosjektet er at et tettere samarbeid mellom produsenter kan gi store fordeler. Dette gjelder spesielt innenfor salg og markedsføring, logistikk, administrasjon, digitale aktiviteter og ev. eksport.
For å styrke kompetansen blant lokale produsenter anbefales det å etablere en mer strukturert opplæringsplattform, nytenking innenfor utnyttelsen av eksisterende kompetansetilbydere, mer effektivt kurs- og tjenestetilbud, tilbud om fleksible opplæringsformer både digitalt og fysisk samt at relevante og kompetente hjelpere – herunder private - kan bidra i å tilrettelegge for bredere samarbeid både mellom produsenter og med andre relevante aktører.
Disse tiltakene vil bidra til økt lønnsomhet, innovasjon og konkurransekraft for lokale mat- og drikkeprodusenter.