Til hovedinnhold

Rundskriv 2021/30 UTGÅTT

Forskrift om tilskudd ved produksjonssvikt i plante- og honningproduksjon – kommentarer til regelverk

§ 6. Egenrisiko, minsteutbetaling og toppavgrensning

§ 6 

Erstatning etter § 3 kan bare gis for produksjonssvikt ut over 30 prosent av 

  1. gjennomsnittsproduksjon per vekstgruppe ved avlingssvikt, og 
  2. gjennomsnittsproduksjon ved svikt i honningproduksjon.

Beregnet erstatning ut over 750 000 kroner per vekstgruppe utbetales ikke. For skadeåret 2020 og 2021 kan det likevel utbetales inntil 2 000 000 kroner i erstatning innenfor hver enkelt av vekstgruppene frukt, bær, grønnsaker og poteter.

Beregnet erstatning under 5 000 kroner utbetales ikke.

Kilde: Forskrift om produksjonssvikt i plante- og honningproduksjon(Lovdata) 

Kommentarer til bestemmelsene 

Egenrisiko utgjør 30 % sammenlignet med en gjennomsnittsavling. Tilskudd etter § 3 kan bare gis for produksjonssvikt utover 30 % av gjennomsnittsproduksjonen per vekstgruppe og ved svikt i honningproduksjon.

For skadeåret 2020 og 2021 kan det utbetales inntil 2 000 000 kroner i tilskudd innenfor hver vekstgruppe frukt, bær, grønnsaker og potet. Det har ingen betydning om årsaken til produksjonssvikten skyldes klimatiske skader eller restriksjoner i forbindelse med koronapandemien, eventuelt en kombinasjon av disse tilskuddsgrunnlagene. Taket på utbetalingen av tilskudd for vekstgruppene frukt, bær, grønnsaker og potet vil for vekstsesongen 2020 og 2021 totalt være 2 mill. kroner uavhengig av årsak. Det er dermed behov for god kontroll hos statsforvalteren, da det potensielt kan komme inntil to søknader fra samme foretak innen samme vekstgruppe, for eksempel klimatisk skade potet og manglende arbeidskraft potet.

For vekstgruppene som ikke omfattes av endringene for vekstsesongen 2020 og 2021 er taket for utbetaling av tilskudd fortsatt 750 000 kroner. Dette gjelder grovfôr, korn og honning.

Den nedre grensen for utbetaling av tilskudd er 5 000 kroner samlet utbetaling til foretaket. Dette innebærer at statsforvalteren må ha oversikt over eventuelt flere søknader fra samme foretak, da fagsystemet ELF ikke håndterer minimumsutbetaling summert for flere vekstgrupper. For eksempel vil utregnet tilskudd for potet på 3500 kroner og utregnet tilskudd for grønnsaker på 2000 kroner totalt sett gi en tilskuddssum over minimumsbeløpet og dermed føre til utbetaling av begge tilskuddssbeløpene, selv om disse er under minsteutbetalingen hver for seg.  

Fant du det du lette etter?