Til hovedinnhold

Rundskriv 2022/71

Forskrift om tilskudd ved frakt av rein i forbindelse med slakting – kommentarer til regelverk

§ 2. Vilkår

§ 2 

Tilskudd kan gis til den som bærer kostnadene for frakt av levende rein i perioden 15. august t.o.m. 31. desember. Videre kan det gis tilskudd til den som bærer kostnadene for frakt av slakteskrotter i perioden 15. august t.o.m. 31. mars.

For at tilskudd skal kunne innvilges etter denne forskrift må

  1. reinsdyret være fraktet minst 50 kilometer, enten fra samlingsgjerdet til godkjent slakteri, eller fra godkjent slakteri til videreforedlingsbedrift,
  2. reinsdyret slaktes på et godkjent slakteri,
  3. den som slakter rein oppfylle de krav som stilles til rapportering i gjeldende forskrift om rapportering av slaktet rein og lagerbeholdning,
  4. transportør og motorvogn som anvendes til transport av levende rein inneha nødvendige godkjenninger, herunder også tilfredsstille samtlige krav i forskrift om næringsmessig transport av dyr.

Kilde: Forskrift om tilskudd ved frakt av rein i forbindelse med slakting (Lovdata) 

Kommentar til bestemmelsen

Første ledd: Hvem kan søke tilskudd og for hvilket tidsrom

Hvem kan søke tilskudd?

Frakttilskudd innvilges til «den som bærer kostnadene for frakt av levende rein og slakteskrotter». Med dette menes den som har hatt utgifter til frakt av rein i forbindelse med slakting i form av betaling til transportselskap/transportør, utgifter til drivstoff og vedlikehold ved egentransport og lignende. Dette kan være slakteri, reineier eller videreforedlingsbedrift. Det blir mer og mer vanlig at reineiere frakter rein til og fra slakteri med egne transporthengere.

I søknadsskjemaet for frakttilskudd skal søker krysse av enten for at reinen har vært fraktet ved egentransport, eller for at søker har betalt for fraktoppdraget til transportør.

Landbruksdirektoratet krever ikke lenger at dokumentasjon på betaling av oppdraget i form av kvitteringer og lignende, vedlegges søknaden. Slike kvitteringer kan det likevel være nødvendig å oppbevare i tilfelle det foretas kontroll etter forskriftens § 6.

Ved egentransport, der søker frakter reinen med egne lastebiler/transporthengere er det ikke påkrevd noe dokumentasjon på utgifter til drivstoff eller vedlikehold.

Hvilken periode innvilges tilskudd for?

Frakttilskudd innvilges i en begrenset periode som tilsvarer vanlig slaktesesong. Det gis tilskudd til frakt av:

  • levende rein mellom 15. august og 31. desember
  • slakteskrotter mellom 15. august og 31. mars.

I perioden 1. januar til 31. mars gis det ikke tilskudd til frakt av levende rein. Dette er i samsvar med formålet i § 1 om å bidra til mer slakt før innflytting til høst- og vinterbeiter.

Landbruksdirektoratet har oppdaget at det har sneket seg en feil i § 2 første ledd. Etter ordlyden i andre punktum kan det kun innvilges tilskudd til frakt av slakteskrotter i perioden 1. januar-31. mars. Til og med 2018/2019 innholdt forskriften regler om at tilskudd til frakt av skrotter innvilges i tidsrommet 15. august-31. mars, mens tilskudd til frakt av levende rein kun innvilges for tidsrommet 15. august-31. oktober.

Andre ledd: Vilkår for tilskuddet

Bokstav a: Reinen må være fraktet minst 50 kilometer

Etter forskriftens § 2 andre ledd bokstav a gis det kun frakttilskudd for rein som er fraktet minst 50 kilometer, enten fra samlingsgjerdet til godkjent slakteri, eller fra godkjent slakteri til videreforedlingsbedrift. Formålet med krav om minsteavstand er at reinen helst skal drives inn til slakteri over kortere avstander.

Avstanden dokumenteres ved fraktbrev eller tilsvarende dokumentasjon, der det fremgår hvor mange rein som er fraktet, om reinen fraktes levende eller som skrott, og hvor mange kilometer reinen er fraktet.

Bokstav b: Reinen må være slaktet ved et godkjent slakteri

Etter § 2 andre ledd bokstav b er det et krav om at reinen som fraktes har blitt slaktet ved et godkjent slakteri. Med «godkjent slakteri» menes et slakteri som er godkjent av Mattilsynet for slakting av rein. Slakteriet må ha sine lokaler i Norge og ha rapporteringsplikt etter forskrift om rapportering av slaktet rein og lagerbeholdning.

Det gis ikke frakttilskudd for rein som er blitt slaktet i utlandet. Det kan likevel gis tilskudd til rein tilhørende norske reinbeitedistrikter med beiterett i Sverige, så lenge reinen er blitt slaktet ved norsk slakteri.

Bokstav c: Utførende slakteri må oppfylle pliktene i rapporteringsforskriften

For at søker skal kunne få frakttilskudd, må slakteriet som søker bruker for å slakte sine rein, oppfylle forpliktelsene i rapporteringsforskriften. Disse forpliktelsene er:

  • levering av fullstendig og korrekt slakterapport innen utgangen av måneden etter at slaktingen er utført
  • klassifisering av slaktet rein ved optisk lengdemåling.

Landbruks- og matdepartementet har i vedtak av 28. august 2017 presisert at søknader om frakttilskudd skal avslås hvis utførende slakteri ikke har rapportert reinslakt i tråd med kravene i rapporteringsforskriften.

Om dispensasjon fra rapporteringsfristen

I rapporteringsforskriften § 4 tredje ledd er det åpnet for at Landbruksdirektoratet kan dispensere fra fristen til å levere slakterapport. Bruk av dispensasjonsbestemmelsen vil også ha betydning for behandling av søknader om frakttilskudd.

Hvis utførende slakteri har fått dispensasjon fra rapporteringsfristen i perioden det søkes frakttilskudd for, må søker krysse av for dette i søknadsskjemaet og oppgi ny frist for rapportering som slakteriet fikk innvilget. Hvis søker ikke har fått informasjon om dette fra slakteriet, vil Landbruksdirektoratet oppdage forholdet ved behandling av søknaden om frakttilskudd og foreta saksbehandling i samsvar med dette.

Hvis slakteriet har fått dispensasjon fra rapporteringsfristen, vil søknad om frakttilskudd først bli behandlet etter at slakteriet har levert slakterapport innen fristen i vedtaket om dispensasjon.

Selv om slakteriet har fått dispensasjon, må søknad om frakttilskudd fortsatt leveres innen søknadsfristen i § 4. Fraktforskriften har ikke dispensasjonshjemmel, og Landbruksdirektoratet kan derfor ikke fravike bestemmelsene i forskriften.

Bokstav d: Transportør og kjøretøy skal ha alle nødvendige godkjenninger

Det er Mattilsynet som foretar godkjenning av lastebiler og transporthengere for frakt av levende dyr. Som regel er slik godkjenning kun aktuelt ved frakt av dyr over åtte timer.

Landbruksdirektoratet krever ikke at den som søker om frakttilskudd legger slike godkjenninger ved søknaden. Søker må krysse av for at de nødvendige godkjenningene foreligger i søknadsskjemaet. Landbruksdirektoratet kan likevel ved eventuell kontroll kreve dokumentasjon på dette vilkåret, derfor er det nødvendig for den som søker frakttilskudd at nødvendige godkjenninger foreligger og er oppdatert på tidspunktet for fraktoppdraget.

Fant du det du lette etter?